Pomócsi visszatér

Publicisztika

Emlékeznek még Kellér Dezső és Salamon Béla Pomócsi marad c. örökbecsű jelenetére? Pomócsi, hogy ne helyezzék le Bogdányba, folyton azt kiabálta, hogy "ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni".

Emlékeznek még Kellér Dezső és Salamon Béla Pomócsi marad c. örökbecsű jelenetére? Pomócsi, hogy ne helyezzék le Bogdányba, folyton azt kiabálta, hogy "ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni".

Esztergomban a tavalyi önkormányzati választás után kialakult patthelyzet mára a teljes működésképtelenségbe taszította a várost. A hivatalban levő polgármesterként induló fideszes Meggyes Tamást október 3-án úgy győzte le a szavazatok csaknem kétharmadát begyűjtő, független Tétényi Éva, hogy közben a Fideszt nem büntette a helyi lakosság: valamennyi egyéni körzetet a párt jelöltjei vitték.

Az esztergomiak azonban csalódtak: a városi Fidesz hamar világossá tette, hogy ott akadályozza az új polgármester munkáját, ahol csak tudja. A hatáskörmegvonással, az alpolgármester-jelölés elutasításával kezdődő folyamat az új városvezető teljes ellehetetlenítéséig tartott. Momentán épp Meggyes hivatali pozícióban maradt emberei rugdossák kifelé a Tétényi-csapat tagjait a városházáról. Ne legyen tévedés: a demokratikus közigazgatást ellehetetlenítő alakok próbálnak itt leszámolni a demokratákkal. A polgármester mindezt megelégelve a múlt csütörtökön "tartós akadályoztatását" bejelentve elhagyta az ülést; és mivel április 4-én lejárt a választásokat követő fél év, elvileg föloszlatható a képviselő-testület, s Tétényi Éva éppen ezt akarja elérni. Ezért április 8-án éjjel gyalogos zarándoklatra indul támogatóival, hogy az Országház előtt feloszlatást követelő petíciót adjon át Esztergom díszpolgárának, Orbán Viktor párt- és miniszterelnöknek.

A legjobbhoz fordul: Orbán 2008 szeptemberében a Meggyes elmozdítását követelő városiak elől már elszökött a hátsó ajtón, majd utóbb azt nyilatkozta, hogy ilyen helyzetet csak a kormányzat képes kezelni, márpedig ő éppen nem kormányoz.

S a történteknek máig ez a fő talánya: miért kockáztatja a Fidesz a ciklusok óta rá szavazó település bizalmát olyasvalakiért, akitől ily látványosan csömörlött meg a helyi lakosság? Vajon miért?

A március 31-i csonka ülésen Meggyes többször is értekezett politikai nézeteiről. Például így: "Ha olyan lennék, mint Magyarország vezetőinek a többsége állami szinten, az állami hivatalok vezetői szintjén, ahol mindenképpen nagy pénzek forognak, dőlnek el, infrastruktúrapénzek vagy banki pénzek, vagy városvezetők, akkor itt nagy nyugalom lenne; ha minden becstelen emberrel megkötöttem volna a paktumomat, és lenne közös bűnünk. Mert ahol nagy nyugalom van, ott tudod, miért van az? Mert megvannak ezek a paktumok és közös bűnök. Én meg olyan tisztán csináltam ezt a dolgot, olyan hittel, hogy én kikerülhetem ezeket..."

Ha ennek csak a fele igaz, akkor már felderenghet, hogy sok helybéli miért magyarázza úgy a Fidesz-központ passzivitását, hogy Meggyes "nagy tudású" ember. Ráadásul bizonyos helyzetekben igencsak szabadszájú is; megjegyzése így akár figyelmeztetésként is értelmezhető: Pomócsi visszatért! Akinek inge, jobb, ha magára veszi.

Figyelmébe ajánljuk