Száguldás a semmibe

  • 2004. január 15.

A szerk.

Jaj! Bajok látszanak a magyar autóversenyző, Baumgartner Zsolt beugrójának összedobása körül. Az egyik főszponzor, a Mol Rt. mintha visszatáncolni igyekeznék a nagy üzlettől, mert nekik e nemzeti dicsőség már smafu, mert Jordan lett ígérve, nem szutykos Minardi, micsoda különbség! (Micsoda: konkrétan kétmillió dollár, a Jordannél tízet, a másiknál nyolcat mutat a taxaméter.)

A Mol ezért most csak kevesebbet adna (a benzin árát meg emelik megin), s így Gyurcsány közel milliárd forintjából nem futná a beszállókártyára. Viszont nincs veszve semmi, egy csomó reklámfelület még kiadó a verdán, továbbá a kísérőkamionokon és a mogyoródi férfimosdó falán (egy szó nem igaz abból a híresztelésből, hogy a Minardik idén nyolcszor akkorák lesznek, mint a többi kocsi, csak azért, hogy a Pomázi Petárda Művek hirdetése is elférjen rajtuk).

De álljunk már ki egy percre a bokszutcába!

Ki látott itt már autóversenyt? A Minardi (épp, mint a Jordan) a nettó lúzerek közé tartozik, az idei első teszteken köröket vert rájuk a mezőny és egy eltévedt Wartburg Tourist, meglehet ez utóbbival kéne javítani az országimázst, végtére is fiatalabb, mint Tony Curtis. Ki hiheti azt komolyan, hogy az ötödik körben a huszonharmadik helyről Palik László őszinte sajnálatára géphiba miatt kiállni kényszerülő B. Zs. majd öregbíti hírnevünk, s kamionszámra hozza haza a lóvét? Pillanatnyilag talán Gyurcsány egyedül. Bár ezek a szocik valahogy rá vannak gerjedve a Forma-1-re, hisz Horn Gyula annak idején a csillagot is lehozta az égről Ecclestonnak, hogy maradjál már minálunk, Bercikém, meglásd, nem bánod meg! A franc se tudja, honnan jön ez nekik, tán a hetvenes években, amikor fénykorukat élték (ők és a discofunky) státusszimbólumnak számított egy kiruccanás a zeltwegi futamra (hírlik, idén Kenyában is lesz verseny). Tessék mondani, láttak már egy női kajakdöntőt Szegeden? Pólót a harmadik kerületben?

Most mindenesetre olyas hírek szállingóznak a napisajtóban, hogy valami Mol-alvezér korábban üzleti versenytársa volt a Baumgartner családnak (hacsak nem mindketten a gyerekeikből akartak pénzt csinálni színes fénymásolóval), és ezért kekeckednek, vagy a Mol olajszíve inkább a Fideszhez kenyődik, amiért most keresztbe tennének a Gyurcsánynak - mit lehessen tudni. De nem is érdekes egyáltalán. Mindegy.

Inkább a metódus érdekes, megint.

Az adófizetők (állítólag csak kölcsönvett) forintjaiból már majdnem lett egy harmadrangú istállóban pilótánk, de a cél (rajt?) előtt bekavartak valakik valamiért, s így lehet, hogy nem lesz.

Ez a mi formánk.