Török Gábor (monográfia)

szerző
Tamás Gáspár Miklós
publikálva
2017. aug. 03., 16:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor éppen mit gondol.

Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő. Véleménye jelentős. Kifejezi és befolyásolja sokak preferenciáit. Megkérdeztem a népszerű internetes portál szerkesztőjét, miért számol be Török Gábor legkisebb moccanásáról, válasza: mert Török Gábor puszta neve sok ezer kattintást jelent perceken belül. Ennek a jeles embernek érdemes utánanézni. Tűvé tettem az internetet, és immáron tájékoztatni tudom a nyájas olvasót Török elemző – csakugyan fontos – fölismeréseiről, amelyeket az alábbiakban foglalhatunk össze.

• Ha az ellenzék nem szerzi meg a képviselői helyek többségét, akkor valószínűleg elveszti a választásokat.

• Ha a Fidesz–KDNP nem szerzi meg a képviselői helyek többségét, akkor vagy koalíciós kormányzásra kényszerül, vagy valami másra.

• Orbán Viktor jól érti a magyar választó pszichológiáját, amit az bizonyít, hogy megnyerte a választásokat. Igaz, hogy annak idején Gyurcsány Ferenc is megnyerte a választásokat, de az már régebben volt, ez is bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc nem érti a magyar választó pszichológiáját.

• Az Európai Unió népszerű Magyarországon, ugyanakkor az Európai Uniót gyűlölő Orbán-rezsim is népszerű Magyarországon. Ennek az a magyarázata, hogy az Európai Uniót sokan kedvelik Magyarországon, habár ugyanakkor Orbán Viktort is sokan kedvelik Magyarországon. Ez jellemző – nyilatkozta a hírügynökségeknek Török Gábor.

• A magyar választót egyáltalán nem érdeklik az ideológiai kérdések, ugyanakkor az ideológiailag meghatározott politikai „oldalak” és „táborok” között nincsen „átjárás”. Ennek az az oka, hogy az „embereket” a megélhetés konkrét problémái foglalkoztatják, azonban a gazdasági realitások egyáltalán nem számítanak a választóknak, akiket csak az ideológiai elfogultság motivál. Ezért „a pártoknak” mindenekelőtt a gazdasági programjukkal kell a közvéleményhez fordulniuk – és abba kell hagyniuk a meddő ideologizálást –, ami persze a legcsekélyebb érdeklődést se váltja ki az állampolgárokból, akiket vagy a hagyományos nacionalizmus lelkesít, vagy az „európaiság” – ezeket a szlogeneket azonban a többség halálosan unja.

• A „bal” és a „jobb” közötti régi különbség teljesen elavult, az égvilágon senkit se inspirál, és „nincs is semmi mondanivalója a huszonegyedik század számára”, ennek folytán teljesen átalakult a politikai küzdelem, amely leginkább a baloldal és a jobboldal elkeseredett harcát jelenti – ezt azonban meghaladta az idő. A „baloldal” és a „jobboldal” között semmilyen lényeges különbség nincs ma már, éppen ezért különös, hogy ellentéteik kibékíthetetlenek – amit csak az nem ért meg, aki nem ismeri a magyarországi társadalmat.

• Mindenkinek elege van belőle, hogy az értelmiségiek belebeszélnek a politikai vitákba, amelyeknek az alacsony színvonala világosan jelzi a finnyás értelmiségiek fájdalmas hiányát.

• A labdarúgás roppantul népszerű Magyarországon, ennek következtében minden, ami a labdarúgással kapcsolatos, roppantul népszerű Magyarországon, kivéve a magyar labdarúgást, amely roppantul népszerűtlen Magyarországon. Ha viszont jobb lenne a futball Magyarországon, mint amilyen most Magyarországon, akkor a magyar futball is népszerűbb lenne Magyarországon, mint amennyire most népszerű Magyarországon. Mert most sajnos nem népszerű.

• Az internet kikészítette a televíziózást a mai világban. Ennek ellenére a kormányzat arra törekszik, hogy kezébe kerítse a magyarországi televíziókat. Vajon miért? Azért, mert – szemben az elterjedt divatos frázisokkal – a tévé a médiavilág középponti eleme Magyarországon és egész Európában, ennek folytán „leuralása” (?!) a politika legerősebb fegyvere. Ez a politika azonban öngyilkosságot követ el, ha figyelmen hagyja a digitális-szociális médiákat, amelyek mellett eltörpül a televíziók jelentősége, amelyet nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni.

• Nem vitás, hogy 2018-ban más lesz a helyzet, mint 2014-ben volt. Mi a lényegi különbség? Az, hogy ezúttal a Fidesz–KDNP szeretné megőrizni a hatalmát. Ezt a hatalmat akkor is, most is (1) törvényhozási, szabályozási, közigazgatási eszközökkel, (2) szociális „jótéteményekkel” és (3) paranoid propagandával kívánta és kívánja megőrizni. Ez a különbség – no meg az ellenzék ügyetlensége, hogy elveszítette a nyilvánosságot, amelyet oly módon vettek el tőle, hogy nem is védekezhetett.

• Legyünk realisták: mindenféle önáltatás nélkül be kell látnunk, hogy a Fidesz–KDNP megnyeri a legközelebbi választásokat, vagy nem. Ezek után vagy képes a megosztott ellenzék egységkormányt alakítani, vagy se. Vagy koalícióra lép valamelyik ellenzéki párt a Fidesszel, vagy se. Vagy elvárja ezért cserébe, hogy Orbán Viktor ne legyen miniszterelnök, vagy se. Ez mindenképpen bekövetkezik, semmi kétség.

szerző
Tamás Gáspár Miklós
publikálva
2017. aug. 03., 16:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 28 Valakicske
  Valakicske
  2017. augusztus 10., csütörtök 11:42
  :-DDDDDD

  Az ember kb. évek óta nagyjából körbe tudja írni torokgaborelemez lényegét (egyrészt, másrészt), erre jön TGM és rittyent egy qrvajót abból a sok zagyvalékból, melyet torokgabor az évek során elpotyogtatott ...
  (....és lehetett volna belőle akár egy elemző is, én még emlékszem a Debreceni- Lakner-Török trió késő esti tévés beszélgetéseire. De aztán inkább eladta magát egy tál lencséért.
  Ne felejtsük majd el, ha eljön az ideje!)
 2. 27 kintornas
  kintornas
  2017. augusztus 04., péntek 19:20
  Korunk hőse. Van neki vagy 6 diplomája, tudományos címe, meg vagy 3 állása.
 3. 26 fradyendre
  fradyendre
  2017. augusztus 04., péntek 16:22
  Anno jómagam is megírtam Török Gábor "elemzései"-nek a rövid paródiáját:
  https://fradyendre.blogspot.hu/2012/09/torok-gabor-elemez.html
  :)
 4. 25 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2017. augusztus 03., csütörtök 22:24
  TGM
  TG
  T

  zsákutcás magyar...
 5. 24 szegedi789
  szegedi789
  2017. augusztus 03., csütörtök 22:08
  Oh, nem gondolom, hogy agendasetting esete forogna itt fenn... :)
  Hát, én inkább a retorikai fogásra gyanakodnék. De nincs itt semmi tematizált látnivaló ! Oszoljunk, oszoljunk, kéhérem ! :)

  (Narancs is szokta évente hozni a címlapon...........)
 6. 23 rworse
  rworse
  2017. augusztus 03., csütörtök 21:39
  TGM tematizálja a közbeszédet...

  Még nem tudom eldönteni, hogy meglep-e vagy sem, hogy tavalyig nem hallott TG-ről, de mindjárt eldöntöm..., ..., ..., igen, felettébb meglep.
 7. 22 Kovacs
  Kovacs
  2017. augusztus 03., csütörtök 21:24
  19 Cyrano: Okay.
 8. 21 galambocskám
  galambocskám
  2017. augusztus 03., csütörtök 21:16
  Ah, Cyrano, a vesémbe lát! :)
 9. 20 Cyrano
  Cyrano
  2017. augusztus 03., csütörtök 20:44
  galambocskám 14.
  Gondolom, a másik meg maga.
  Mondom, hogy durván meleg van.
 10. 19 Cyrano
  Cyrano
  2017. augusztus 03., csütörtök 20:43
  Kovács 13.
  Áh, semmi lényeges, csak Mráz eszét (????) dicsértem. Tudod, itt hőguta van. :XD
  (Azért a videót nézd meg.Úgy gondolom, hogy ennél erőltetettebb, hajánál fogva előrángatottabb magyarázatot még fideszestől sem hallottunk.)

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Cikk + interjú
Lázár János és a batidai kastély
Kincses Gyula írása
Az egészségügy elmúlt nyolc éve
Zsibongó – melléklet
Emmanuelle Haïm, Matei Vişniec, Kondor Vilmos
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk