Hangadó hallgatók

  • Mikecz Dániel
  • 2015. április 21.

Liberális szemmel – Republikon

A pénteken bejelentett új felsőoktatási koncepció, amelyben egyes szakok megszüntetése szerepel, újra aktivizálja a 2011–12-es hallgatói tüntetések résztvevőit. A 2014 őszén elkezdődött és mára lecsillapodott kormányellenes tüntetéseket dinamizálhatja a hallgatók ellenállása, hiszen a fiatalok jelenléte önbizalmat ad a tiltakozóknak. A „veterán” diáktüntetőktől most az egyetemisták fiatalabb generációja tanulja meg az ellenzékiséget.

A kormány múlt hét pénteken úgy döntött, hogy a bolognai rendszer felülvizsgálataként megszüntet egyes szakokat, többek között a nemzetközi és a társadalmi tanulmányokat. Érthetetlen a bejelentés tartalma és módja, hiszen a kormánynak tisztában kellett volna lennie a várható hallgatói reakciókkal. Akik követték a három évvel ezelőtti hallgatói tüntetéseket, azok jól tudják, hogy a mindkét képzést indító ELTE Társadalomtudományi Kara (TÁTK) volt a tiltakozások egyik központja a Bölcsésztudományi Kar Múzeum körúti kampusza mellett. Sok szociológus hallgató vett részt a tüntetések megszervezésében, a viták moderálásában, a mozgósító munkában. A tüntetések során több, a sajtónak nyilatkozó és ismertté vált fiatal éppen az ELTE TÁTK hallgatója volt. Ez a kör tehát komoly tapasztalatokkal rendelkezik a tüntetésszervezés terén, amely tudást később a lakhatási mozgalomban (A Város Mindenkié) és a 2014. őszi kormányellenes tüntetéseken használták fel. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a nagy fővárosi egyetemek közül éppen ezen a karon koncentrálódik az Orbán-kormány fiatal baloldali ellenzéke. Tegyük hozzá, ez nem jelenti azt, hogy szimpatizálnának a baloldali ellenzéki pártokkal, különösen azokkal nem, amelyek – értelmezésük szerint – maguk is felelősek a rendszerváltás kudarcáért.

false

A mostani bejelentés azon nyomban aktivizálta azokat a hálózatokat, amik az említett 2011–12-es tiltakozási hullám során épültek ki. Nem kell újra kitalálni a tiltakozási formákat, a bázisdemokratikus kommunikációs és döntéshozatali módszereket. Ilyen a fórum, egy kollektív döntéshozatali forma, amit a koncepció bejelentése utáni hétfőre hirdettek meg a szervezők. 2011-ben egy fórum után döntöttek úgy a hallgatók, hogy az utcára vonulnak, és végül lezárták a Lánchidat. A fórum során a résztvevők speciális kézjelekkel fejezik ki ellenvetésüket, egyetértésüket, amit egy moderátor összegez. Magát a műfajt a hallgatók az amerikai Occupy és a spanyol Indignados mozgalomtól vették át. (Ez utóbbi volt az, amelyikből az utóbbi időben oly sokat emlegetett Podemos párt kinőtt.)

Nem lehet előre tudni, hogy elkezdődik-e a három évvel ezelőttihez mérhető tüntetési hullám, hiszen nem a teljes felsőoktatást érintő átalakításról van szó, mint amilyen pl. a hallgatói szerződések (röghöz kötés) ügye volt. Másfelől akkor olyanok is részt vettek a tüntetéseken, akiket közvetlenül nem érintettek volna a felmenő rendszerben bevezetésre tervezett változtatások, csupán szolidárisak kívántak lenni az utánuk jövőkkel; ez most is könnyen így lehet. A hallgatók és oktatóik követeléseinek az is nyomatékot adhat, hogy más egyetemi városokban is demonstrációk lehetnek a koncepcióval szemben. Az sem mellékes, hogy még egy hónap van a vizsgaidőszakig, és az időjárás is kedvez a hosszabb köztéri tartózkodáshoz.

false

Lényeges, hogy a hallgatók ügye új lendületet adhat a kormányellenes tüntetéseknek is. Vasárnapra hirdetett demonstrációt „Nem tűrhetünk tovább!” címmel a Szabad Oktatást csoport, amelynek fókusza eredetileg a brókerbotrány lett volna, de az már most borítékolható, hogy sok hallgató is csatlakozni fog a demonstrációhoz. A netadó elleni tüntetések során sok fiatalt lehetett látni az utcákon, amiből önbizalmat meríthettek az egyébként csüggedt, idősebb ellenzéki választók is. A hallgatók jelenlétének nagyon erős mozgósító ereje van, hiszen a fiatalságnak olyan konnotációi vannak, mint a romlatlanság, az erő, a jövő. Három év sok idő a felsőoktatásban, ennyi idő alatt el lehet végezni egy teljes mesterképzést. Sokan már nem járnak egyetemre, vagy éppen végeznek azok közül, akik részt vettek a 2011–2012-es tüntetéseken. Az akkor még középiskolások most tőlük tanulhatják meg a szerveződés és tiltakozás fortélyait. A tüntetések a politikai szocializáció kiemelt terepei, így nem túlzás azt állítani, hogy a kormány most neveli ki a baloldali ellenzékiek újabb korosztályát.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.