Így számolj tüntetőt

szerző
Mikecz Dániel
publikálva
2017. ápr. 11., 18:30
kommentek
12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Igaza volt-e Philipnek? 80 ezeren vagy 8 ezeren vonultak vasárnap a CEU-ért? Most kiderül!

Tüntetések után gyakran felmerül, hogy mennyien is voltak az adott rendezvényen, főleg mióta erről nem közöl adatokat a rendőrség. A résztvevők száma életbevágó a tüntetés szervezői számára, hiszen az hivatkozási alapot jelent, képet ad az ügy társadalmi támogatottságáról és figyelmezteti a döntéshozókat, hogy a demonstrációnak akár választási konzekvenciái is lehetnek. Nem kell tehát azon csodálkozni, hogy a szervezők gyakran hajlamosak túlzó megállapításokat tenni a tüntetők számát illetően. A túlzott elvárások elkerülése érdekében érdemes azonban egzakt módszert találni a tömeg megmérésére, amit az általános alaposság is megkíván.

Objektív tömegbecslési eljárást Herbert Jacobs, a University of California professzora alkotott meg. A módszer lényege, hogy a teret különböző szekciókra osztja, majd megnézi, hogy mekkora a tömeg az egyes területeken. A módszert Jacobs akkor dolgozta ki, amikor a dolgozószobája ablakából látta a vietnami háború ellen tüntető diákokat a Berkley egyetemen. A téren, ahol a diákok tüntettek négyzethálós minta volt a betonon, innen jött az ötlet, hogy az egyes négyzetekben vizsgálja külön-külön a diákok számát. Módszere három fokozatot különböztet meg sűrűség szerint. A formula szerint laza tömegben az emberek kartávolságra állnak egymástól, így egy négyzetméteren 0,93 ember fér el. A közepesen sűrű tömegben az emberek közelebb állnak, de nem érnek még egymáshoz, ekkor 2,38 fő található egy négyzetméreten. A sűrű tömegben egy négyzetméterre 4,35 ember jut, ekkor már egymáshoz is érnek a tüntetők.

A módszer alkalmazásához meg kell határozni még az egyes szegmenseket. A múlt vasárnapi tüntetésen a tömeg a beszédek második felére, tehát amikor már mindenki átért, megérkezett, délről indulva a 2-es villamos sínpárjától északon a Kossuth-szoborcsoportig tartott. Nyugatról keletre az Országház épületétől a Földművelésügyi Minisztérium, ill. a Kúria épületéig álltak, valamint belógott a tömeg az Alkotmány utcába is. Egy internetes alkamazásnak hála kiszámolható, hogy mekkora szegmensekről is van szó. A szóban forgó terület, ami tulajdonképpen az egész Kossuth teret lefedi, beleértve az északon lévő füves rétet és délebbre a medencét, összesen mintegy 26 ezer négyzetméter. Ezen a területen természetesen nem egyenletesen oszlott el a tömeg. A színpad a tér közepén helyezkedett el, előtte észak-dél irányban található 10 ezer négyzetméter, ahol közepesen sűrű volt a tömeg. Ennek a sávnak volt azonban egy magja az Alkotmány utca magasságában, ahol sűrűnek volt nevezhető a tömeg, ez 2 ezer négyzetmétert tett ki. A fennmaradó 16 ezer négyzetmétert laza tömeg foglalta el, itt fennakadás nélkül lehetett közlekedni, kerékpárt, babakocsit tolni.

Az adatok alapján, a Jacobs módszert szerint 42 620 fő jelent meg a vasárnapi tüntetésen, azaz 40-45 ezres demonstrációról beszélhetünk. Természetesen pontosabb becslést is lehetne adni pl. levegőből készített felvételek segítségével, de ezzel a módszerrel is meg lehet közelíteni a tömeg valós nagyságát. Ez a szám jóval alatta van a 70-80-85 ezres, elsőre is túlzónak tűnő bemondásoknak, azonban korántsem alacsony, nem ad okot a szégyenkezésre, magyar viszonylatban igenis kiemelkedő. A 2000-es években megkezdődött egy tüntető-licit, így gyorsan felkúsztak számok, amik szintén nem voltak reálisak. Nem érdemes tehát azokhoz hasonlítani sem a kérdésben lévő, sem az elkövetkező tüntetéseket. Ki lehet jelenteni, hogy a netadós mellett a vasárnapi tüntetés az elmúlt hét év legnagyobb ellenzéki megmozdulása volt.

szerző
Mikecz Dániel
publikálva
2017. ápr. 11., 18:30
kommentek
12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
tüntetés
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  tiszapolgári
  2017. április 12., szerda 13:48
  A sorosbérencek, liberálnyikok, brüsszeliták és egyéb zsidófélék csak félemberek, ellentétben a nemzeti érzelmű igazmagyarokkal, akiket tüntetés esetén rögtön meg kell szorozni kettővel vagy hárommal, attól függ, hogy nemzetmegvédő békemenetről van szó vagy csak egyszerű Kubatov-féle létszámellenőrzésről.
 2. 11
  yoyo
  2017. április 12., szerda 13:04
  a jobboldali szurkoló a sok jó ember kis helyen is elfér-elvét alkalmazza, és kiterjeszti, hogy nagy helyen még sokkal több jó ember fér el, mindezzel szemben a sorosbérencek olyanok, mint a gáz, kevés számú molekulájuk a teljes teret kitölti. fujj.
 3. 10
  tiszapolgári
  2017. április 12., szerda 08:48
  yoyo

  A jobboldali valószínűleg akkor is erre a következtetésre jutna, ha Mérő László matematikus és Pataki fejszámoló művész egymástól elszeparálva is arra jutna, hogy vasárnap egymillió ember volt a CEU-tüntetésen. A jobboldaliak, baloldaliak és semlegesek talán egyetlen közös vonása, hogy szarnak egymás adataira és cáfolhatatlan bizonyítékaira.
  A kormányhíradó és a kormánysajtó más tészta, ők úgy vannak vele, hogy a matematika messze nem egzakt tudomány, pár tízezer ember ide vagy oda, nem oszt, nem szoroz. A Nemzeti Sport csinálja jól, amióta Szöllősi György lett a főszerkesztő, a meccstudósításokból egyszerűen kihagyják a (brutálisan alacsony) nézőszámokat.
 4. 9
  yoyo
  2017. április 12., szerda 06:51
  ennek a korrektkedésnek egyetlen következménye, hogy a becsületes jobboldali ezentúl mindig elintézheti a tüntetéseket azzal, micsoda felfújt kis hisztik ezek a párezres erőlködések a 2002-es kétmilliós nemzetgyűléshez képest.
 5. 8
  KassaiSonka
  2017. április 12., szerda 02:32
  Évekkel ezelőtt ki lett számolva, hogy a Kossuth térre legfeljebb 60 ezer embert lehet bezsúfolni. Annál több semmiképp nem fér be. Látott valaki az egész térre kiterjedő marhavagonos zsúfoltságot? Nem.

  De hát ezt majd minden ilyen alkalommal újból le kell majd írni, hogy legyen mit majd újból elfelejteni.

 6. 7
  szegedi789
  2017. április 12., szerda 01:18
  És , ha minden második tüntető nyakában ült egy másik tüntető ?
  Ha Soros Airways flottája épp azokban percekben suhant el térség fölött? Tehát elvileg egy légtérben voltak...
  Vagy ha épp akkor jártak bent a parlamentben Soros által megszervezett turistacsoportok?
  Példákból tehát nem következhet más , mint a fokozott éberség. Pár percenként megfontolt hátrapillantás, nem -e lopakodott az állampolgár gyanútlan háta mögé egy tüntetés. Javalott ezen kívül félhomályos sarkokat, asztal alatti területet, szekrény mélyét alaposan körbekordonozni, kisebb réseket magyaridőkkel betömni. Éberség, újra kétmillióan leszünk! (És akkor már nemcsak úszónők fognak könnyezni, sőt pityeregni...)
 7. 6
  tiszapolgári
  2017. április 11., kedd 22:47
  Nem, az én táblámon az állt, hogy Állítsuk meg Trüffelt.
 8. 5
  rworse
  2017. április 11., kedd 22:06
  4

  Akkor is 721. Biztos vagyok benne, hogy te is ott voltál, az Éljen és virágozzék Soros György tábláddal.
 9. 4
  tiszapolgári
  2017. április 11., kedd 20:26
  2
  Igen, de a Floridából idehurcolt kubai emigránsok nem voltak hajlandóak tüntetni, inkább elmentek városnézésre a Havanna lakótelepre.
  Maradt a 650 alaszkai eszkimó, meg a buszokon szállított 70 új-zélandi, akiket Semjén Zsolt tüntetés közben tiszteletbeli magyarokká avatott.
  Csoda-e, hogy az állami tévé és a kaszinó tévé híradója egy tüntető nem sok, annyit sem látott?
 10. 3
  rworse
  2017. április 11., kedd 19:45
  Philip másfél-kétmilliójakor kb. 100ezren voltak. Akkor tényleg volt kampányszerű buszoztatás az egész országból.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Republikon Intézet

A Republikon Intézet blogján több szerzőtől jelennek meg cikkek. A megjelent írások nem feltétlenül tükrözik az Intézet álláspontját.

Republikon Intézet
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk