Orbán épp megbuktatja Tarlóst

szerző
Király Dávid
publikálva
2017. jún. 18., 19:06
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A főpolgármester azt mondja, őt már nem érdekli…

Annak ellenére, hogy a 3-as metró fejújítása az elmúlt és a következő évek legfontosabb budapesti beruházása, a projekt a kormányzat arroganciája és a főváros vezetésének harmatgyengesége miatt az elmúlt hetekben méltatlanul nevetségessé vált. Miután Orbán Viktor meghívta a kormányülésre Tarlós Istvánt, akit végül a metrófelújításhoz szükséges többletpénz nélkül küldött vissza a Városházára, a főpolgármester olyan döntéseket hozott, amelyeket nehéz komolyan venni.

A tények:

 1. A kormány – a főváros által megadott mérnökárak alapján – 137,5 milliárd forintban határozta meg a metrófelújítás árát, és ennél annak ellenére sem hajlandó egy fillérrel sem többet adni, hogy a rendelkezésre álló keretet jócskán (30-40 milliárd forinttal) meghaladó ajánlatok miatt a főváros immár a harmadik tenderét bukja be.
 2. Még a vártnál drágább ajánlatok is csak a metró fapados felújításához elegendőek, a főváros ugyanis már rég lemondott a teljes vonal akadálymentesítéséről, illetve az elavult és korszerűtlen biztosítóberendezések cseréjéről, ez utóbbiakat is csak felújítaná.
 3. Mivel a metró régebbi, kritikus állapotú déli és középső szakaszainak felújítására beérkezett ajánlatok annyira drágák, hogy a főváros nem tudja őket kezelni, a beruházást a legkevésbé régi és a többihez képest jobb állapotú északi szakaszán kezdik meg, tehát fordítva, mint az szakmailag indokolt lenne.
 4. A városvezetés a teljes felújításhoz olyan maradványpénzeket próbál előrángatni, amelyek felhasználásához uniós engedély kell, de ez egyelőre nincs.
 5. Apropó, Európai Unió: a projekt EU-s támogatásához szükséges pályázatot a kormány még be sem adta Brüsszelnek.
 6. Mindeközben a vonalra sorban érkeznek Oroszországból a korszerűtlen, még klímával sem rendelkező felújított metrószerelvények, amelyek az első vonatok márciusi forgalomba állítása óta szinte többet álltak a kocsiszínben műszaki hibák miatt, mint amennyit utasforgalomban töltöttek, viszont legalább sokba kerülnek.

 

Tarlós saját bevallása szerint

főpolgármesteri ciklusának két legfontosabb feladata a római-parti árvízvédelmi mű megépítése és a 3-as metró felújítása, amelyek közül mintegy hét év alatt egyet sem tudott elkezdeni, és ami a metrót illeti, befejezni már biztosan nem is tudja majd ebben a ciklusban.

A fentiek tükrében érthető, hogy a főpolgármester egyre kétségbeesettebben kommunikál: „én ezt fel fogom újítani, akárki akármit beszél, rikácsol”, „ha a fene fenét eszik, ezt a metrót akkor is felújítjuk”, „a hármas metrót felújítjuk, és punktum”. Ez azonban voluntarizmus, és az akarat most kevés.

Ha figyelembe vesszük, hogy a kormány bemondásra megítélt plusz 60 milliárd forintot az új Puskás stadionnak és simán megemelte 20 milliárddal az Állatkertbe tervezett biodóm 25 milliós költségvetését, különösen kínos és megalázó a főpolgármester számára, hogy évek óta képtelen kipréselni a vele azonos színű kormányból a metrófelújításhoz szükséges pénzt. Abból a kormányból, amelyhez Tarlós az elmúlt hét évben a végletekig lojális volt, és amely bármikor elkölt ennél többet is bármely felesleges látványberuházásra.

A főpolgármester azt mondja, őt már nem érdekli,

mit ad az állam és mit nem, pedig a 3-as metró felújításának ez a kulcsa. Hiába tekinti Tarlós István a beruházást lelkiismereti kérdésnek, nem az: a 3-as metró felújítása kizárólag szakmai és leginkább pénzkérdés. Ha nem lesz rá elég pénz, akkor felújítás sem lesz. Punktum.

szerző
Király Dávid
publikálva
2017. jún. 18., 19:06
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  Hofipisti
  2017. június 19., hétfő 14:29
  Megfontolandó kérdés akár az orosz kocsik átvétele is. Ilyen tragacsokat - múlt századi sztyeppe-vasút számára gyártott, de nyilván ott sem bevált fapadosokat a modern kocsik 70 %-os árán átvenni még miniszterelnöki utasításra sem szabadna. Továbbítani kell őket a Felcsút - Bicske vonalra!
 2. 4
  rworse
  2017. június 19., hétfő 12:54
  A hármas metrót nem szabadna hagyni ebek harmincadjára, mert több fontos stadion megközelítését is alapvetően nehezítené meg a hiánya.
 3. 3
  tiszapolgári
  2017. június 19., hétfő 11:18
  Most legalább megtanulja Tarlós, hogy egy kicsit körültekintőbben kellett volna ujjat húznia Vitézy Dáviddal. Hogy ma a 3-as metróra sokkal körültekintőbben érdemes csak felszállni? Na és, több is veszett Andorrában!
 4. 2
  Zsuzsanéne
  2017. június 19., hétfő 07:48
  Miért nem buktatja meg inkább Tarlós Orbánt? Meg tudná tenni, ha elég tökös lenne.
 5. 1
  rworse
  2017. június 19., hétfő 07:36
  Megadja? Nem adja? All in!

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Republikon Intézet

A Republikon Intézet blogján több szerzőtől jelennek meg cikkek. A megjelent írások nem feltétlenül tükrözik az Intézet álláspontját.

Republikon Intézet
Szerző adatlapja
Összes blog Itt