Tarlós nem bízik a kormányban, inkább eladósítja Budapestet

szerző
Király Dávid
publikálva
2017. szept. 21., 01:09
kommentek
15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A metrófelújítás első szakasza után megmaradó pénz a folytatáshoz édeskevés lesz.

Amikor Tarlós István megannyi elbukott közbeszerzést követően legutóbb a kormányhoz fordult a 3-as metró felújításához szükséges többletforrásokért, nagyjából azt a választ kapta, hogy a már korábban megítélt 137,5 milliárd forintból a metróvonalat fel lehet és fel kell újítani. A kormány cinizmusát jelzi, hogy ez az állítás a nyár eleji elhangzásakor sem volt igaz, és ezzel tisztában is voltak.

Az állomások három szakaszra bontott felújítására, illetve az alagút rekonstrukciójára kiírt megannyi sikertelen tender megmutatta, hogy a rendelkezésre álló pénz nemhogy az észak–déli metró teljes felújítására nem elég, de még az alacsonyabb műszaki tartalmú, ha úgy tetszik, fapados felújításra sem. Hiába hagyják el a biztosítóberendezések cseréjét, valamint marad el nyolc állomás akadálymentesítése, a rekonstrukció 137,5 milliárd forintból nem valósítható meg.

Hiába írta ki a BKV az első, sikertelen tender után a következőt már a részletes kiviteli tervekre, a legrosszabb állapotú középső és déli szakaszok felújítására így is a mérnökárakat (azaz a főváros becslését) csaknem 50 százalékkal meghaladó ajánlatok érkeztek. Mivel az alagút és az északi állomások rekonstrukciójára beadott ajánlatok „csak” 15, illetve 23 százalékkal magasabbak a tervezettnél, a főváros a munkamenet megfordításáról döntött: a felújítást az egyébként legkevésbé elhasznált északi szakasszal kezdik.

A 15 és 23 százalékos költségnövekedést ugyanis a főpolgármester kezelhetőnek nevezte, ez a kezelhetőség azonban nyilván azt jelenti, hogy a két részberuházás többletköltségeit a beruházó BKV a másik két részprojektre szánt forrásokból fedezi. Leegyszerűsítve: a főváros már a projekt első részére elkölti a teljes beruházásra szánt összeg jelentős részét, úgy, hogy a rendelkezésre álló forrás eleve nem elegendő.

Noha a középső és a déli szakasz rekonstrukciójára újabb tendert írnak ki, a városvezetés részéről naivitás volna azt várni, hogy harmadszorra a becsült mérnökárnak megfelelő ajánlatok érkeznek, figyelembe véve, hogy a második, immár a kiviteli tervekre (azaz a lényegesen pontosabban becsülhető költségekre) kiírt tenderekre adott ajánlatok is a tervezett költségek másfélszeresére rúgnak. Azaz az első két részberuházás után megmaradó pénz a folytatáshoz édeskevés lesz.

A főpolgármester által előszeretettel szidalmazott sajtó és ellenzék tehát joggal veti fel, hogy a városvezetés úgy kezd neki a metrófelújításnak, hogy a munka befejezéséhez szükséges pénz még nem áll rendelkezésére. Nem áll messze a valóságtól az, aki hazárdjátéknak nevezi a városvezetés módszerét, jóllehet valóban nehéz elképzelni, hogy az ország legforgalmasabb vasútvonalának rekonstrukciója pénzhiány miatt félbemarad. A kérdés az, miben bízik Tarlós.

(Ezen a ponton Tarlós nem létező vádakat, el nem hangzott állításokat cáfol. Budapestinfónak nevezett sajtótájékoztatóján, szeptember 8-án a főpolgármester azzal az általa az ellenzéknek és a sajtónak tulajdonított állítással hadakozott, miszerint a metrófelújítás el sem kezdődik. Miközben vélhetően pontosan tudja, hogy nem a projekt megkezdésének finanszírozása kérdéses, hanem a felújítás befejezése, és a rendszeresen elhangzó kritikák is erre vonatkoznak.)

Mindeközben Tarlós az ATV Egyenes beszéd című műsorában augusztus 31-én mintegy mellékesen elismerte, hogy a rendelkezésre álló 137,5 milliárd forint nem lesz elég, és azt is elmondta, hogy a többletköltségeket a főváros az értékpapírokban lévő – nem mellesleg a városvezetésen kívül mindenki más számára ismeretlen – tartalékokból, valamint – és itt a lényeg – az Európai Beruházási Bank (EIB) 100 milliárd forintos hitelkeretéből tervezi finanszírozni.

Vagyis Budapest vezetése már nem bízik abban, hogy a kormány többletforrásokat biztosít, és a metrófelújítást a fővárost eladósítva tervezi megvalósítani. Különösen érdekes ezt annak a főpolgármesternek a szájából hallani, aki a beruházás immár hét éve tartó késlekedését épp az elődje által felhalmozott adósságállományra vezeti vissza, keretet adva ezzel ennek a már megkezdése előtt ezer sebből vérző beruházásnak.

 

szerző
Király Dávid
publikálva
2017. szept. 21., 01:09
kommentek
15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. szeptember 22., péntek 07:16
  Nemcsak szabad. hanem kötelező is locsolni, ha ég a metró.
 2. 14 rworse
  rworse
  2017. szeptember 21., csütörtök 23:38
  12

  Szabad-e locsolni?
 3. 13 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. szeptember 21., csütörtök 20:54
  8

  Óbégató maki.
 4. 12 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. szeptember 21., csütörtök 20:53
  11

  Most is szabad ország, például se a péntek, se a szappanozás nincs betiltva, szabad szappanozni.
 5. 11 rworse
  rworse
  2017. szeptember 21., csütörtök 17:52
  tiszapolgári, 6

  "De ez egy szabad ország..."


  Volt egy rövid ideig.
 6. 10 rworse
  rworse
  2017. szeptember 21., csütörtök 17:48
  Közben a grrreselyű megint hazudozik, most például arról, hogy ki miért kezdeményezett bármit is vele kapcsolatban.

 7. 9 rworse
  rworse
  2017. szeptember 21., csütörtök 17:44
  tiszapolgári, 2

  Nyugta gondolom a vörösiszap adományokról is volt. Arról nincs írat, hogy aztán hova lett a pénz.
 8. 8 galambocskám
  galambocskám
  2017. szeptember 21., csütörtök 11:33
  Kedves Narancs, nem igazán arra gondoltam, hogy szortíroznod kéne: kire lehet és kire nem randa kifejezéseket használni.

  Arra gondoltam: mi lenne ha egyáltalán nem...igaz akkor a nemes schillinggel kéne kezdened.

  És egyéb szent tehenekkel folytatni akik másképp nem bírják kifejezni magukat.

  :)
 9. 7 harcolj
  harcolj
  2017. szeptember 21., csütörtök 11:12
  Galambocskáj, Tarlós látja már , hogy neki nem Budapest fejlesztése a feladata, hanem a budapestiek szívatása, ha nem hajlandók orbánisták lenni. Ugyan mi a fenének kell elszarni a pénzt hülye emlékművekre, reprezentációs térfelújításokra a sürgetős dolgok helyett. Tarlós örlődik és sértődik, mi meg szívunk - de könnyű galambocskájnak mert az ő szívószervei már fejlettek.
 10. 6 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. szeptember 21., csütörtök 10:52
  Én ugyan Tarlós PR-osát neveztem hülye picsának, akit mindig ott látni mellette a sajtótájékoztatókon.
  De ez egy szabad ország, mindenki azt vesz magára, amit akar.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Republikon Intézet

Számok. Politika. Elemzés. Feminizmus. Mozgalmak. Liberalizmus.

Republikon Intézet
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk