Helyből húsz – augusztusi programok

  • 2012. július 31.

Rólunk

Kedves Kártyatulajdonos!

Szeretnénk tájékoztatni partnerintézményeink augusztusi kiemelt programjairól, melyekre az olvasókártya húsz százalék kedvezményt biztosít.

További részletek az intézmények weboldalain és a jegypénztárakban találhatók.

5. Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál, 2012. augusztus 1–5.

Nagyharsány–Kisharsány–Palkonya–Vylyan Terasz–Szoborpark

Az Ördögkatlan szervezői, Bérczes László, Kiss Mónika és barátaik a minőséget és az emberi léptéket állítják középpontba. Azt szeretnék, ha a mezítlábas fesztiválon fellépő művészek, a látogatók és a helyiek itt valóban találkoznának, együtt lennének, és az évnek legalább ezen az öt napján szép és jó lenne az a sok ezer ember, aki a Katlanba látogat. Szigetet akarnak létrehozni, a párbeszéd, a nyitottság, az emberség szigetét, ahol – a fesztivál örökös védnökét, Cseh Tamást idézve – jobbik-szebbik részükkel fordulnának egymás felé az emberek, miközben a derű és a szabadság mezején a másik védnököt, Törőcsik Marit követnék: „mi nem vagyunk normálisak!” Tavaly sok ezren kurjantották jókedvűen a színésznővel együtt ezt a mondatot, és közben cinkosan ugyanazt gondolták: „éppen hogy mi vagyunk normálisak, akik kiszakadunk a személytelen hétköznapokból, zenét hallgatunk, színházat nézünk vagy csak elheverünk a fűben, és örülünk, hogy élünk, hogy együtt vagyunk.”

Ott lesz: a Galapiat Cirque (Cirkuszszínház Franciaországból), Les Aphostrophés, Pintér Béla Társulat, Caligula helytartója, Rutkai Bori, Halász Judit, Quimby, Kiscsillag, Dresch Mihály, Lajkó Félix, Péterfy Bori, Szentháromság: Artner Sisso, Háy János és Beck Zoli, Böröcz András, Felvidék, Kaposvár, Szentes, orgonakoncertek, Mediawave-műhely, tánc-workshop, Gran Kino, Rendhagyó Prímástalálkozó, Parti Nagy Lajos és még…

5 napos bérlet a helyszínen: 11 000 Ft, Helyből húsz olvasókártya-tulajdonosoknak 9000 Ft

A Ludwig Múzeum augusztusi ajánlata:
Robert Mapplethorpe
2012. május 25.–2012. szeptember 30.
A kortárs fotográfia világhírű alakja, Robert Mapplethorpe otthonosan mozgott a konvenciók és a lázadás, a klasszicizmus és a nonkonform kultúrák által meghatározott területen, ahol minden kép a megharcolt identitások dokumentuma, egyszersmind társadalmi és művészeti viták kezdeményezője és lenyomata. Érdeklődésének középpontjában a test áll, annak szépsége, tökéletessége, ívei és arányai, különös figyelmet fordítva a művészeti szerepet ritkábban kapó testrészekre. Felforgató témák klasszikus módon, távolságtartó profizmussal előadva: képei lenyűgöző szépségűek, híres emberekről készített portréi éppúgy, mint virágcsendéletei vagy aktjai. A budapesti Ludwig Múzeum kiállítása Robert Mapplethorpe közel kétszáz munkáját mutatja be, korai polaroid képeitől az utolsó évekig. A Magyarországon első alkalommal látható, nagyszabású tárlat a New York-i Robert Mapplethorpe Foundation-nel együttműködésben született.

A hős, a hősnő és a szerző
– válogatás a gyűjteményből –
2012. július 6.–2012. október 21.

A kiállítás a művész kettős szerepéből indul ki, abból a sajátos dialektikából, hogy a művész gyakran egyszerre létrehozója és főszereplője is saját műveinek. A különféle szerepfelfogások sokféle lehetséges viszonyulást eredményeznek, így a művész kerülhet a mágikus erővel felruházott alkotó, a szenvedő emberi lény, a társadalmi szerepében elfogadott férfi, illetve nő, vagy akár a társadalmat kritikusan, esetenként iróniával szemlélő tervező szerepébe. Néha mindezt személyes nézőpontból megjelenítve tárják a nézők elé az alkotók, máskor távolságtartással tekintenek témájukra, vagy szinte társadalmi víziót kínálnak számunkra. A kiállítás ezeket a különböző művészi pozíciókat és stratégiákat kívánja bemutatni a Ludwig Múzeum gyűjteményének emblematikus, illetve kevésbé ismert művein keresztül.

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.ludwigmuseum.hu

Az ÍRÓK BOLTJA augusztusi programjai:

29. szerda 19 órától ÉS-KVARTETT

Az est témája Baráth Katalin: A borostyán hárfa című krimije lesz. A beszélgetés résztvevői: Angyalosi Gergely, Bazsányi Sándor és Szilágyi Zsófia

A beszélgetést vezeti: Károlyi Csaba

A sorozatot a MASZRE támogatja.

Az olvasókártya minden könyv és folyóirat vásárlása esetén érvényes. www.irokboltja.hu

A MODEM augusztusi ajánlata:

Nagyon speciális örömök. Tót Endre retrospektív 1971–2011

2012. június 2.–szeptember 9-ig

Az idén 75 éves, 1978 óta Németországban élő Kossuth-díjas Tót Endre retrospektív kiállítása látható június elejétől a MODEM második emeletén. A Nagyon speciális örömök az elmúlt évtizedek, illetve a folyamatos ismétlés során Tót sajátjává vált mondat eredményeit összegzi. Művészete a maga ironikus, látszólag könnyed módján a politikai hatalom, a hétköznapi kommunikáció és a művészet intézményrendszerét kérdőjelezi meg.

Idegen anyag. „Szürrealizmus” a valóság vonzásában. Válogatás az Antal–Lusztig-gyűjteményből

2012. június 15.–december 31.

Magyarországon a szürrealizmust mindig fenntartásokkal fogadták, a második világháború előtt és az „újjáépítés” időszakában is. Nem épülhetett be a két világháború között formálódó nemzeti művészetbe, és a szocialista realizmus sem fogadta tárt karokkal, sőt kifejezetten irtotta. Talán ezért is lett a realizmus kérdésköre a hazai szürrealista törekvések egyik legfontosabb viszonyítási pontja. Az Antal–Lusztig-gyűjteményből készült válogatás a MODEM földszinti termében egészen év végéig látható.

Vadak, halak, madarak. Soltész István kiállítása

2012. július 15.–október 7.

A kortárs magyar fotográfia különös alakja Soltész István. A fotóművészek azon táborába tartozik, akik szisztematikusan keresik a témában rejlő lehetőségeket, s ő témaként a természetet választotta. Nála nem elég, ha jókor jó helyen van, nem elkapni szeretné a pillanatot, legalábbis nem a riportfotós módszerével. Analitikus szemlélő, aki masinájával rögzíti a szűkebb környezetében számára izgalmasnak tűnő állapotokat. Szinte mindegy, hogy emberünk keresi-e ezt a látványt, előidézi vagy rábukkan, sokkal inkább lényeges az a kompromisszumot nem tűrő precízség, ahogyan észlelését továbbítja és ránk bízza. Témaválasztásainak szűk horizontját meggyőző vertikális mélységekkel ellensúlyozza, s mindezt tiszteletre méltó szakmai alázattal műveli. Képei tájképszerűek, de nem tájképek, vagyis hordozzák a tájkép alapkészletét, mégsem pusztán annak esztétikai jellegét akarják tükrözni. Egyik megközelítésben kompozíciói vegytiszta valóságot felmutató fotók, de a primer látvány mögött számos beszédes jelentésréteget hámozhatunk le. A Vadak, halak, madarak című tárlat Soltész István eddigi legjelentősebb kiállítása, egyben a fotós szcéna fontos viszonyítási pontja.

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.modemart.hu

Az ODEON tékákban ingyenes a beiratkozás minden kártyatulajdonosnak!

Az Odeon tékák augusztusban is változatlan nyitva tartással üzemelnek három helyen, hamarosan pedig új helyszínen is várjuk kedves kölcsönzőinket.

Hollán Téka, 1136 Bp., Hollán Ernő utca 7., tel.: (06-1) 349-2776
Corvin Téka, 1082 Bp., Corvin köz 1., tel.: (06-1) 313-9896
Tabán Téka, 1016 Bp., Krisztina krt. 87-89., tel.: (06-1) 213-7730
www.odeon.hu

Augusztus 22.: Torrente 4.
„José Luis Torrente figuráját is elérte a kultikus (anti)hősök végzete: bekerült a fősodorba; a kollektív psziché legmélyebb bugyraiból előmászó polgárpukkasztó rémből azzá az idegesítő nagybácsivá vált, aki ugyanazokkal a disznó viccekkel untat bennünket minden egyes találkozásnál.” Kritika itt.

Augusztus 22.: Az élet fája
„Most, ebben a pillanatban viszont Az élet fája minden bajával, kétségtelen túlhúzottságával együtt is érdekesebb, gondolatébresztőbb darabnak tetszik nagyjából bárminél, amire a mozipénztáraknál jegyet válthatunk.” Kritika itt.

Augusztus 22.: Egy hét Marilynnel
A film története annak az egy hétnek a krónikája, mikor az ünnepelt díva, Marilyn Monroe Angliába érkezett A herceg és a kóristalány forgatására, és könnyű viszonyba keveredett az egyik asszisztenssel, a szinte még kamasz Colin Clarkkal, akinek visszaemlékezései szolgáltak a film alapjául. Kritika itt.

Augusztus 29.: The Artist – A némafilmes
Akár még pár hónapja  is teljesen elképzelhetetlennek tűnt, ami idén októberben megtörtént: idén öt Oscar-díjat (többek között a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb rendezésnek járó mellett a legjobb filmnek járó szobrot is) egy fekete-fehér francia némafilm nyerte, mely nem csupán a kritikusok, de a moziba járók szívét is megnyerte. A Cannes-ban debütált mű Hollywood sorsfordító korszakába, a hangosfilm megjelenésének idejébe repít vissza minket, nem csupán a korszak, de egyben a technika megidézésével is. Kritika itt.

Augusztus 29.: Mocsokváros utcáin
„(…) az is egy minőség, amit Robert De Niro nyújt a bőszen buzizó-niggerező, zsenitudatú, piás, hajléktalan, zugíró apa szerepében. A Mocsokváros utcáin egy halmozottan előnyösen fényképezett dráma egy csokor halmozottan hátrányos helyzetű senkiről – olyan nagyon azért senki sincs elesve, hogy ne lehessen jobb embert faragni belőle." Kritika itt.

Augusztus 29.: Bosszúállók
„(…)az immár stúdióként is üzemelő Marvelnél végre belátták, hogy a képregényfilmek a képregényrajongóknak szólnak, akik egy Bosszúállóktól két dolgot várnak, de azt nagyon: pólókon feszítő kedvenceik maximális komolyan vételét és irgalmatlan, faltól falig bosszúállást." Kritika itt.

Az A38 Hajón a következő programra érvényes az olvasókártya augusztusban:

augusztus 17. 22.00 óra, Technokunst: Tommy Four Seven (ESP), Isu, Dork
Az augusztusi Technokunston a Kiégő Izzók víziói között Tommy Four Sevennel, Isuval és Dorkával próbáljuk meg túlszárnyalni a tavalyi év egyik leglegendásabb partiját.

A Cirko-Gejzír augusztusi bemutatói

augusztus 2–30.

SZÁNSÁJN3 – Peti nem látott filmjei

Idén immár harmadik alkalommal rendezzük meg a Cirko-Gejzír nyári fesztiválját. Az alábbi programokkal várjuk a nézőket:
DVD BÖRZE: A tavalyi évhez hasonlóan használt DVD-kből börzét rendezünk a moziban. Augusztus 2-tól behozhatod azokat a DVD-idet, amiket meguntál, és ugyanannyi DVD-t vihetsz haza. A lényeg, hogy használható állapotban legyenek. Amit te feleslegesnek gondolsz, más még örülhet neki.

GÉPHÁZLÁTOGATÁS: Idén is bemutatja a gépészünk a Cirko-Gejzír gépházát. Várjuk mindazok jelentkezését, akiket érdekelnek a mozigépek, a cirkós kulisszatitkok, és szívesen kipróbálnák magát a vetítést is. Augusztus 7. és 30. között lehet jönni hozzánk, előreláthatólag a keddi és a csütörtöki napokon. Jelentkezni a linda [at] cirkofilm [dot] hu címen lehet.

PREMIERFILM: A fesztivál nyitófilmjeként a tavalyi Locarnoi Filmfesztivál Arany Leopárd díjas filmjét, a NYITOTT AJTÓK, ABLAKOK-at mutatjuk be:

„Marina, Sofia és Violeta a nyár végét Buenos Airesben töltik, abban a házban, amit a nagyanyjuk hagyott rájuk. Mindhármójuknak a saját módján kell feldolgozni a nagymama halálát, aki felnevelte őket. Marina a tanulmányaira koncentrál és vezeti a háztartást. Sofia inkább a külsejével foglalkozik és bulizni jár. Voileta csak cél nélkül kóborol a hatalmas ház szobáiban. Civakodás, nevetés, irigység és a szeretet hullámai jellemzik ezt a periódust egészen addig, amíg Violeta egy napon szó nélkül elmegy."

(Back to Stay/Abrir puertas y ventanas, argentin, 2011, 99 perc) Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál, Arany Leopárd fődíj, 2011

RÉGI FILMEK: Szólj bele te is a SZÁNSÁJN3 programjába!

A honlapunkon a ’filmek’ menüpont alatt található filmeket kérheted. Várjuk szavazatod a linda [at] cirkofilm [dot] hu címre.

SZÖRP ÉS FRÖCCS: Természetesen idén is fröccsöt és málnaszörpöt adunk a mozijegy mellé!

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes. www.cirkofilm.hu

A Printa Design ajánlata: A boltban minden termék 20% kedvezménnyel vásárolható meg. www.printa.hu

KINO

Az olvasókártya valamennyi filmvetítésre érvényes. www.akino.hu

Az alábbi partnereink nyári álmot alszanak. Legközelebb szeptemberben fogadják a látogatókat.

Nemzeti Színház

Pécsi Apolló mozi

Katona József Színház

Katona József Színház – Kamra

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.