Budapest Ritmo

  • 2016. október 11.

Snoblesse

28 koncert – 25 ország fellépői

A meglepő találkozások fesztiválja lesz az első Budapest Ritmo, a Womex tavalyi sikere nyomán a Hangvető és a  Cafe Budapest által négy színpadon megrendezésre kerülő világzenei fesztivál.

Noura Mint Seymali

Noura Mint Seymali

 

A meglepetésekről gondoskodik a teljesség igénye nélkül Tarek Abdallah egyiptomi lantjátékos és Adel Shams El-Din, szintén egyiptomi csörgődobos, akik Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomduójával közösen barangol műfajok között. Becaye Aw szenegáli származású gitáros erre a fesztiválra hozta létre  Offroad nevű projektjét, amely leginkább a nyugat-afrikai- és a norvég népzene frigye. Varden Hovanissian örmény duduk- és Emre Gültekin török lantjátékos közös játékkal próbálja feloldani a török-örmény viszályt egy koncert erejéig török és örmény dallamokat váltogatva. Osztrák és balkáni elemekkel dúsított mariachit játszik a Federspiel, kortárs és sámánisztikus tradicionális elemek keverednek a koreai Duo Bud energikus változatos, hagyományos hangszereken előadott zenéjében. Maia Barouh torokénekesnő a könnyed francia és a hagyományos japán zenéből gyúr össze elszállós elektropopot.  Ősi és modern hangszereken szólal meg a kortárs elemekkel kiegészített tradicionális Számi zene Vassvik tolmácsolásában.

További meglepetéseket okoz a Kondi Band, Noura Mint Seymali, a Mames, a Meridian Brothers, a Monoswezi a skandináv dzsesszel kevert a kelet-afrikai zenéje. Pekko Käppi és a K:H:H:L ősi finn vonóshangszeren és szivardoboz gitárokon játszik egyfajta folk punkot, a Throes and the Shine hozza a feneket megedző rockkal kevert kudurót, a Svjata Vatra zenéje pogány felszabadultsággal előadott viking-kozák folk-rock. Fellép még a finnTuuletar vokális finn folk-hop kar női beatbox-szal, és Omar Faruk Tekbilek, aki számára a zenélés az imádkozás egyik formája.

Lesz még Babra,  Zűrös Banda,  Karavan Familia, Góbé, Both Miklós és tizenkét ukrán énekes a polgárháború sújtotta Ukrajnában gyűjtött anyaggal, Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika folkdívák oláh cigány, magyar és szefárd zsidó dalokkal.

Az egész programot felvezeti az a koncert, amelyben a Bartók Béla műveiben megszólaló népdalok eredetijei szólalnak meg a Söndörgő, a Buda Folk Band, Bognár Szilvia, Zalai Antal és Balog József zongorista előadásában..

Omar Faruk Tekbilek

Omar Faruk Tekbilek

 

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet.