Kétszázötven gyerekkel - Vári Bertalan koreográfus

  • rés a présen
  • 2015. június 12.

Snoblesse

A Budapesti Fesztiválzenekar és 250 gyerek - június 18-án a Hősök terén.

rés a présen: 2011-ben saját zsebből alapítottál társulatot. Mi újság azóta a Varidance-szel?

Vári Bertalan: Ötpáros együttes, öt fiú, öt lány és én. Van egy négy-öt egész estés repertoárunk. Magánpénzből próbáltam megvalósítani, de nem igazán úgy sikerült, ahogy terveztem. Szerencsére két éve felkértek, hogy legyek a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház vezetője, és azzal a feltétellel vállaltam azt a munkát, hogy odavihetem a csapatomat. Próbáljuk nem összemosni a két repertoárt, de a két csapat tulajdonképpen már ugyanaz.

rap: Miben hoztatok ti ott újat?

VB: Más látásmódot alakítottunk ki. A visszajelzések alapján nem rossz, még a régi csapat rajongói is szeretik.

false

rap: Hogy néz ki a repertoár?

VB: A vállalásunk az, hogy évi egy közös produkciót kell létrehoznunk a Bartók Kamaraszínház színészeivel, és két saját előadást. A legutóbbi produkciónk a színházzal az Anconai szerelmesek, amelyet Csizmadia Tibor rendezett, és én voltam a koreográfusa. Előtte Play címmel egy gyerekdarabot csinált két táncosom, Hermicz Albert és Pap Éva. Még azelőtt készítettük az egri színház tánctagozatával és Topolánszky Tamással a Szaffi című gyerek­előadást és annak felnőttváltozatát, a Cigánybárót.

rap: Hol látható a Bartók Táncszínház, illetve a Varidance a nyáron?

VB: A színházzal nyári szünet következik. A Varidance-szel lesz nyári projektünk is, augusztus 20-án megyünk a Canadian National Expóra, ahová nyolc-tíz országból hívnak táncegyütteseket évente. Látták a YouTube-on az egyik produkciónkat, és meghívtak. Az expo ideje alatt két hétig mindennap fellépünk, kétszer fél órát. Megyünk még a Szarvasi Víziszínpadra, a Szaffival a Győri Táncfesztiválra és hamarosan lesz a TérTáncKoncert projektem a Budapesti Fesztiválzenekarral.

rap: Mikor lesz a TérTáncKoncert, és hogyan jött létre az előadás?

VB: Fischer Ivánnal tavaly együtt dolgoztam a Vörös tehén című operán, amelyet aztán bemutattak Berlinben, a Millenárison és a Vígszínházban is. Az volt az első találkozásunk. Jó volt együtt dolgozni, tudta pontosan, hogy mit akar. Idén felhívott ismét, hogy mi lenne, ha összeszednénk különböző iskolákat az országból, és betaníttatnánk nekik egy koreográfiát. Június 18-án a Hősök terén lesz látható ennek az eredménye a TérTáncKoncert kapcsán. A BFZ játssza Mendelssohn Szentivánéji álmát, és közben táncolnak az általános iskolások. Őket úgy találtuk és tanítottuk be, hogy a BFZ kiválasztott tíz iskolát az országban Kisvárdától Apátfalváig, hogy roma és nem roma származású diákok együtt táncoljanak. A kapcsolataim révén összeszedtem az iskolák közelében élő táncosokat, tánctanárokat, akiknek elküldtem az általam kitalált, eltáncolt és felvett koreográfiát filmen. Próbáltam olyan mozdulatsorokat kitalálni, ami látványos, de olyan gyerekek is meg tudják csinálni, akik nem rendelkeznek táncos elő­élettel. Januártól heti rendszerességgel próbálnak a tanárok a gyerekekkel. Ha ráértem, magam is megnéztem, hogy állnak. Aznapra, mikor megérkeznek, már mindenki tudja majd a dolgát, és kétszer-háromszor össze tudunk próbálni a helyszínen is. A nagyszínpad előtti placcon lesz az előadás, 250 gyerek részvételével.

rap: Mit üzen ez az akció?

VB: Amit Iván el akart ezzel érni, hogy a mai gyerekek is élvezzék a komolyzenét, illetve a roma és nem roma fiatalok együtt találkozzanak ezzel a zenével, és élvezzék a közös munkát. Azt gondolom én is, hogy a tánc mindenkié.

rap: Mik a terveid a következő évadra?

VB: Minél több helyen fellépni, és új műsorokat készíteni. A Bartókkal a Rómeó és Júlia című táncmű lesz az évadkezdés, kicsit másképp, mint azt megszoktuk.

rap: Mi a legfontosabb a táncban?

VB: Azok az érzések, amiket ki tud váltani az emberekből.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?