Kisharsányban minden rendben van - Balassa Éva civil szervező

  • rés a présen
  • 2015. július 24.

Snoblesse

Augusztus 4-től 8-ig zajlik az Ördögkatlan Fesztivál.

rés a présen: Mikor csatlakoztál az Ördögkatlan Fesztivál szervezéséhez?

Balassa Éva: Már az első fesztiválon ott voltam önkéntesként. Az akkori polgármester kért segítséget. Nem is emlékszem, hogy mi volt a konkrét feladat, de az biztos, hogy az információs ponton segédkeztem. Aztán 2009-ben a második fesztiválon már az önkormányzatnál dolgoztam, így sokkal több feladat hárult rám. Azóta folyamatosan dolgozom azon, hogy Kisharsányban minden rendben menjen, igyekszem segíteni a fesztivál főszervezőinek a munkáját, úgy, hogy a falu érdekeit is szem előtt tartsam. Nagyon sok lakótól kapok önzetlen segítséget. Ha eszközzel vagy akár egy programhoz helyszínnel beszáll, az nekem felbecsülhetetlen.

rap: Kisharsány miben speciális a fesztiválon?

BÉ: Van egy különleges helyszínünk, a Kovács udvarház, ahol a Mediawave-nek köszönhetően egész nap találhatunk szórakozást. Különböző műhelymunkákba tekinthet be az érdeklődő. Működik zenei, fotós, filmes és építészműhely is. Az elmúlt években a világ minden tájáról érkeztek ide vendégek. Idén sem lesz másként, a legmesszebbről érkező vendégeink Tibetből jönnek hozzánk, hogy megmutassák a zenei világukat. Lehet nálunk sütögetni is. Bárki kipróbálhatja, hogy milyen rétest vagy kürtős kalácsot tud sütni. A megunt portékáinkat (könyvek, ruhák, játékok, CD-k) pedig a cserebere placcon tudjuk egymással elcserélni.

false

rap: Idén mik lesznek a kisharsányi kiemelt programok?

BÉ: Pár éve volt egy francia cirkusz a kisharsányi programokban. Hihetetlen nagy sikert arattak. Azóta, amint egy beszélgetésben szóba kerültek a prog­ra­mok, mindig jött a kérdés: „cirkusz is lesz?”. Igen, idén ismét lesz cirkusz! Ezúttal egy holland társulat érkezik hozzánk, a Cirque du Platzak. Sokan láthatják majd, mert augusztus 5-étől, szerdától péntekig három előadást fognak tartani a Szirényi kertben. Vendégünk lesz Oláh Ibolya ugyanott, szintén augusztus 5-én, másnap este meg a nagy kedvenc, a Wombo Orchestra. Annyi remek programot tudnék felsorolni, de egyet muszáj még megemlítenem, hiszen a Dolce Hegedű Együttes vezetője kisharsányi illetőségű. Ők augusztus 7-én, 17.00-tól kápráztatnak el bennünket csodálatos műsorukkal, melyben a komolyzenétől a filmzenéig sok fülbemászó dallamot hallhatunk.

rap: Melyek a te személyes kedvenc programjaid?

BÉ: Kisharsányban a Kovács udvarház sokunk kedvence lesz most is augusztus 5. és 8. között, a fesztivál ideje alatt. Amikor nincs katlan, ez egy lakatlan ház. Üresek a szobák, az udvar, a kert. Aztán a jön a Mediawave néhány nappal a kezdés előtt, és megtelik élettel. Mindennap egyre színesebb, egyre nyüzsgőbb lesz az udvar. Minden szobában, ólban, minden zugban történik valami. Aztán elmennek, és kiürül a ház egy évre. Máshol is nagyon sok olyan program van, amit szeretnék megnézni, de egyszerűen nincs időm. Néha elcsenek egy félórát a szokásos déli stábértekezlet után, és kicsit körbenézek. Csak éjjel, amikor Kisharsányban már nincs program, tudok elmenni a nagykoncertekre a nagyharsányi focipályára.

rap: Mik a legemlékezetesebb programon kívüli események?

BÉ: Pár éve egy zenész kicsit többet ivott a kelleténél, és valahogy elkóborolt a szállásáról hajnalban. Betévedt egy szomszédos ház udvarába valahogy a kerten keresztül. A háziasszony kiment megnézni, mit ugat a kutya, és ott talált az udvaron egy férfit anyaszült meztelenül, aki egy szót nem tudott magyarul. Akkor persze frászt kapott, de utána boldogan mesélte a hajnali kalandját.

rap: Mit vársz a legjobban?

BÉ: Azt, hogy elkezdődjön. Annyi szervezés, egyeztetés és mindenféle nem látványos munka előzi meg, hogy már alig várom az első napot. Akkor már minden, amire gondoltunk és felkészültünk, a helyén van. Másként érzem magam, elmúlik az aggodalom. Helyébe lép az izgalom, hiszen ilyenkor
jönnek elő azok a problémák, amikre nem készültünk fel.

rap: A fesztivál mottója az, hogy „nem vagyunk normálisak!”. Te normálisnak tartod magad?

BÉ: Ha a katlanozókat veszem alapul és hozzájuk hasonlítom magam, akikkel már többször kiabáltam együtt, hogy „Nem vagyunk normálisak!”, akkor én sem vagyok normális, hiszen közéjük tartozom.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.