Menekülj okosan! – MigrAction

  • 2016. december 12.

Snoblesse

Interaktív színházi társasjáték.

Mielőtt belemennénk, mit is fed a fenti fogalom, vagyis hogy „interaktív színházi társasjáték”, néhány lehangoló adat a játékhoz:

  • Magyarországon 2015-ben 177 135 menedékkérelmet nyújtottak be, a három legnagyobb kibocsátó ország: Szíria, Afganisztán és Irak – háborús övezetek. Ezzel Magyarország a második a benyújtott menedékkérelmek számát illetően Európában, Németország után.
  • 2015-ben 2393 kérelmező volt őrizetben, vagyis fogdán, és nem nyitott menekülttáborban.
  • Tavaly több mint 1,2 millió ember érkezett Európába.
  • Több mint 3700-an haltak meg a Földközi-tengeren.
  • A Political Capital elemzése szerint a bevándorlókkal szembeni előítéletesség és a jóléti sovinizmus magasnak mondható. Lengyelország és Szlovénia kivételével a térségi országok mindegyikében 30% feletti a bevándorlást ellenzők aránya, a legelutasítóbb állam Magyarország (52%).
  • Az elemzők szerint a régióban a bevándorlásellenesség nem a migránsokkal való együttélésen, hanem elsősorban az ismeretlentől való félelmen alapul.
false


És akkor néhány szó a Mentőcsónak Egység, a Füge Produkció és a  Magyar Helsinki Bizottság közös játékáról, a Menekülj okosan!-ról:

Az előadás a The Great Escape című társasjátékon alapul, amelyet az Amnesty International angol szervezete fejlesztett ki.

Az interaktív színházi társasjátékban négy csapat foglal helyet a nézőtéren: négy család, vagyis egy falu közössége. A csapatok menekülni kényszerülnek, mert a falujukat elpusztította a polgárháború. A játék első részében a háborús övezetből való kijutás a céljuk, majd a túlélés a menekülttábor feltételei között, és a kitoloncolás elkerülése. Útjuk során a játékosok súlyos döntéseket hoznak, amelyek következtében időt veszítenek, vagy embereket hagynak hátra.

Rezai Mohammed Amin, a fiatal afgán menekült egyedül maradt a háborús övezetben, ezért hozzácsapódik a játékosok közösségéhez – velük menekül, de mégsem teljes jogú tagja a csapatnak. Vajon ér-e annyit az ő élete is, mint a többieké?

Az előadásban a Magyar Helsinki Bizottság szakértője, Iván Júlia vesz részt játékvezetőként és szakértőként. Ő köti össze a játékot a valósággal; segít értelmezni a menekültek élethelyzeteit, problémáikat, körülményeiket, és valós információkkal szolgál a jogi környezetet illetően.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?