snoblesse oblige

  • 2003. szeptember 4.

Snoblesse

A kaland nyomában:

Snoblesse Oblige

galeri

A Pillangók szabadokGróf Tolnai Festetics Rudolf óceániai utazásainak dokumentumai az antropológia hőskorából: szeptember 28-ig.

(Néprajzi Múzeum, Bp. V., Kossuth tér 12.)

"Tanuljátok meg, mi a költő...": A Petőfi Sándor-emlékkiállítás, mely a költő szellemi és tárgyi környezetéről ad számot, december 31-ig tart nyitva. Látható itt még egy Ady-oltár (Melocco Miklós szoborkompozíciója) és egy Déry Tibor-emlékkiállítás Országutak üzenetei címmel az író halálának 25. évfordulójára.

(Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp. V., Károlyi M. u. 16.)

A Kárpát-medence és Magyarország lepkefaunája:

Lepkék cérnaszálon és gombostűfejeken, december 31-ig.

(Újpesti Lepkemúzeum, Bp. IV., Dessewffy u. 26.)

Valóság és illúzió: Kaszás Réka és Surman Viktor kiállítását, két fiatal festőművész klasszikus képeit szeptember 27-ig láthatják az érdeklődők.

Kaszás Réka hegyes-dombos tájképei, Surman Viktor városképei láttán azt érezhetjük, mintha két egymástól nagyon is különböző, de egyformán romantikus ifjú művész küldené hozzánk képeslapjait. Surman határozottan biedermeieres-szentimentális hangulatú, Kaszás képei pedig pár motívumra szorítkozó, visszafogott színvilágúak, kísérletibb jellegűek. Az utazás helye és ideje viszont mindkettőjüknél egyszerre konkrét és illuzórikus, a művek utalnak valódi tájakra, de képzeletbeli vidékekre is.

(Ateliers Pro Arts/A.P.A.!, Budapest, Horánszky u. 5.)


tánc

Egyedül nem megy

Több jó dolog is van az őszben. Egyik, hogy újra indul a színházi szezon, ezen belül pedig a Trafó Kortárs Művészetek Háza (Bp. IX., Liliom u. 41.) is megnyitja kapuit. Szeptember 11-én indul a munka, mikor is 20.00-tól Duettek címmel koreográfusok három generációja mutatkozik be egy estén.

Az első koreográfiát Venekei Marianna készítette Türelem! - Játék?!? címmel. A kiváló táncos első alkotásainak egyikét a tavasszal rendezett UniSzex sorozatban mutatták be, olyan sikerrel, hogy ismét műsorra tűzték. Az est második alkotása két táncos-koreográfus közös munkája. Ladjánszki Márta és Szabó Réka (képünkön) Miféle gyöngédség című, Londonban is sikert aratott gyönyörű duettje személyes vallomás barátságukról, kapcsolatukról. Végül a To pretend című, először szintén az UniSzex keretében bemutatott duettet a Szegedi Kortárs Balett vezető koreográfusa, Juronics Tamás készítette Kun Attilával a Laibach zenéjére. Az est érdekességét a különböző alkotógenerációk tapasztalatában és személyiségében rejlő különbségek adják, mely a közös színpadon egységgé áll össze.


zene

Koncertek a perifériáról

Az önvizsgálat és megbékélés napja címmel, az amerikai terrortámadás második évfordulóján, szeptember 11-én és 12-én, 19.00-tól rendezik meg a Zene a periférián koncertsorozat következő futamát a Petőfi Csarnokban (Bp. XIV., Zichy M. u. 14.).

Az első nap a Fugato játszik: egy szintetizátorral és dobbal kiegészített, 22 tagú szimfonikus zenekar, amely ötvözi a komoly- és könnyűzene, valamint a dzsessz jellegzetességeit. Három éve hozták létre a Városmajori Gimnázium zenészdiákjai. `ket követi az instrumentális progresszív fúziós rockot játszó Mindflowers, majd az After Crying, melynek tagjai kivételes tehetségük, felkészültségük és több mint tizenöt éves megszállott munkájuk révén beküzdötték magukat a világ progresszív, kortárs szimfonikus rock zenei élmezőnyébe.

A második nap a Holdudvar nevű csapat kezd. Klasszikus zenei műveltségre alapozott zenéjükkel megkísérlik újraértelmezni a magyar népi muzsikát. Utánuk a Garmana, a svéd világzenei színtér egyik legsikeresebb, egzotikus, borongós dalokat játszó free folk zenekara. Régi svéd népballadák, "ropogós nyelven", mai hangszerelésben. A második nap és egyben a rendezvény is a népzenét rockkal ötvöző Kormorán zenekarral zárul.


feszt

Rekord és zsír

A pestlőrinci Bókay-kertben (Bp. XVIII.) szeptember 6-án és 7-én hagyományosan megrendezett SzeptEmber Feszt a Bűvös négyzet alcímet kapta az idén. Hogy miért, azt a szervezők szellemesen így foglalták össze: Négy dolgot kell feltétlenül tudni a fesztiválról. Nevezetesen: 1. ez a negyedik alkalom, 2. az itt, versenyszerűen megfőzendő legnépszerűbb pörkölt alapanyagának négy lába van, 3. a rendezvény önazonosítására négy alapvető jellemző alkalmas (közéleti személyek pörköltfőző versenye; Benke Laci bácsi és a polgárőrség óriásbográcsa; könnyűzenei koncertek élőzenével), 4. további programok a helyszínen.

Társrendezvényből is négy van: Lőrinci Hétpróba (evés, serivás, szkander, hordógurítás, bikavonszolás), PerifériArt Összművészeti Akció (olyan fiatal művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, akik képeikkel, műveikkel, előadásukkal a mai fő művészeti-szellemi áramlatok mellett a sajátosan egyénit mutatják be), Magyarországi Rekordok Napja (amikor 2000-ben a Bókay-kertben készült 6970 adagos pörkölt Guinness-rekord lett, sokan kedvet kaptak további rekordkísérletek bemutatására), valamint íz-lelő gasztronómiai-turisztikai kiállítás és vásár.

Nekünk sem kell többet tudni róla, ezek alapján már el tudjuk dönteni, hogy kíváncsak vagyunk-e a nagyszabású mulatságra.


klasszik

On the road

Pénteken, szeptember 5-én, 17.30-kor Haydn egykori munkahelyén, Eszterházán a Festetics Vonósnégyes ad hangversenyt Haydn műveiből. A közreműködők között találjuk a fortepiano-játék nagy apostolát, Malcolm Bilsont is.

Akit vasárnap még mindig Fertőd-Eszterházán talál a délelőtti verőfény, az a 11.00-kor kezdődő koncerten Haydn Skót dalait hallgatva gyorsan beláthatja, hogy a skót muzsika másmilyen is lehet, mint amit a manapság oly divatos táncházakban hallhatunk.

Este némileg keletebbre, az ócsai református műemlék templomban 19.00-tól igazi trombitaparádé várható. Boldóczky Gábor, Horváth Bence, Molnár Zoltán és Simai László egyenként is virtuózai hangszerüknek, lássuk, mire mennek együtt!

Csütörtökön, szeptember 11-én stílszerűen a Kiscelli Romtemplomban (Bp. III., Kiscelli u. 108.) érhet véget a bolyongás, ahol 19.00-tól a Budapesti Kamaraopera az Odüsszeusz hazatérése című Monteverdi-operát adja elő. További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).


zene

Emlék-mű

A Budapesti Fesztiválzenekar Kadosa-emlékműsorral indítja szeptember 6-án a 2003-2004-es évadot, a kiváló zongoraművész és zeneszerző, Kadosa Pál születésének századik évfordulója alkalmából. Kadosa nemcsak rendkívüli képességű zongorista volt, hanem a Zeneakadémia tanáraként, majd a zongora tanszék professzoraként megannyi nemzetközi hírű magyar pianista mestere is. Sokoldalú zeneszerzői életművéből a mostani koncert a legkiválóbb pillanatokat villantja fel, köztük két versenyművet és a IV. zongoraszonátát.

A műsort összeállító és vezénylő Fischer Iván olyan különlegességeket is műsorra tűzött, mint három haszid dalt, melyeket Csákányi Eszter színművész ad elő vagy az ötvenes évek híres tömegdalmozgalmának naiv lelkesedéssel teli világát felidéző három kórusművet.

A koncert helyszíne a Millenáris Teátrum (Bp. II., Fény u. 20-22.)


feszt

A vad zsenik

hallgatnak

A Konkrét Könyvek kiadó 2002 szeptemberében hirdette meg VadZseni című irodalmi pályázatát három kategóriában: regény, ifjúsági regény és képregény. A pályázatot elsősorban elsőkönyves, fiatal szerzőknek írták ki azzal a céllal, hogy újra lendületet adjanak a magyar irodalomnak, illetve - a képregény kategóriában - egy Magyarországon kevésbé ismert műfajt ismertessenek meg az olvasókkal.

A mintegy 200 beérkezett pályaművet független szakmai zsűri bírálta el, melynek tagai Vágvölgyi B. András, Csuhai István és Egressy Zoltán (regény kategória); Havas Fanny és Csukás István (ifjúsági regény kategória), valamint Igor Lazin és Gróf Balázs (képregény kategória). A zsűri fővédnöke Konrád György. A nyertes pályaműveket szeptember 11-én nagyszabású rendezvény keretében díjazzák az A38 állóhajón (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő). Az összművészeti fesztiválon koncertek, kiállítások, vetítések és felolvasások lesznek. Fellép a Casio Samples, a Ludditák, az Anorganik, az Ez a Divat, a Secta Chameleon és a SKEG zenekar, a tánczenét dj Mango és dj Ozon biztosítja.


pályázat

"Táncház-népzene 2004"

A Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye a Magyar Művelődési Intézet "Táncháztalálkozó" sorozatának folytatójaként harmadszor ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényesen válogatott CD-n, illetve műsoros kazettán megjelenhessenek.

Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel és azon alapuló feldolgozással lehet. A beküldött pályázati anyag időtartama együtteseknél legfeljebb összesen 15 perc, szólistáknál legfeljebb 10 perc (nem több, mint 3-3 műsorszám!) legyen. A pályázatban csak olyan összeállítások szerepelhetnek, amelyeket az előadók korábban CD-n még nem jelentettek meg, illetve párhuzamosan futó pályázatra (pl. Új Élő Népzene) a tárgyévben nem adtak be.Az adminisztráció megkönnyítése érdekében kérik, hogy a zenei anyag mellett egy kísérőlevélben tüntessék fel a műsorszámok címét, földrajzi eredetét (tájegység, falu), időtartamát, az előadók nevét. (Feldolgozások esetében a szerző személyét is jelöljék meg.) Feltétlenül adják meg postai/fax/e-mail/telefonos elérhetőségüket! Minden pályázót értesítenek, sőt az illetékes zsűritagok személyre szólóan is megfogalmazzák észrevételeiket. A nyertesek tiszteletdíjban és költségtérítésben részesülnek, továbbá tiszteletpéldányt kapnak a hanghordozókból. A lemezbemutató hangverseny 2004 áprilisában lesz a Hagyományok Háza színháztermében - reményeink és az előző évek gyakorlata alapján - a kiadványon szereplő összes előadó részvételével. A pályázatokat az alábbi címre kérik beküldeni: Mohácsy Albert, Hagyományok Háza, Népművészeti Műhely, 1011 Budapest, Corvin tér 8. Beérkezési határidő: 2003. november 3.


parti

Sós kútba tesznek

Nincsenek valami nagy nyárbúcsúztató (őszköszöntő?) hangulatban a buliszervezők, de azért ezen a hétvégén sem kell otthon besavanyodni. Itt van mindjárt a Bladerunnaz csapat, amely szombaton az A38 állóhajóra vár mindenkit egy törtütem-ünnepre. Az elmaradhatatlan brit vendégek szerepét ezúttal dj Loxy (Renegade Hardware; Metalheadz; Cylon) és Ink (Renegade Hardware; Architecture; Metalheadz) tölti be, előttük-utánuk meg a házigazdák - Bal Safair Stealth Sizenine és Ozon - tesznek fel. Más hangzásra számítson, aki a Sóskúti Katlanpartyt választja, itt ugyanis fellép a Quantum State liveact (Boom Records), továbbá dj Jirzij, Danger, Atom, Admiral, Obi, Funghi, Tsubi és Paya keze alól szól majd a psytrance. A chillfennsíkon ezalatt Marcel (Good Looking Records), Skeam, Isu, Tégla, Kalt és Sinkó garázdálkodik. Végezetül Bonyhádon, az Atlasz klub nyitóbuliján James Holden, illetve Chriss, Tommyboy, Szeifert, Andrewboy, Deep Jr. és Nigel Snorter zenél (bővebb info: party.korridor.hu).


bor

Pista, iszol-e mustot?

Itt az ősz, lehet menni szüretelni. Szeptember 6-án például Tibolddarócon várja szüreti mulatság az érdeklődőket, tárt pincékkel. A Dél-Bükk szép fekvésű faluja a szélsőségek települése, hiszen amíg nyolcemeletnyi magasságban a hegybe vájt barlanglakásokban éltek a legszegényebbek, addig a kicsiny faluban öt kastély, kúria is épült. A pincékkel teli hegyoldal látványossága az augusztusban újra felállított, Szent Donát - a szőlőtermesztők védőszentje - három méter magas, fehér szobra.

A VII. Váci Borfesztiválon szeptember 5-től 7-ig 22 magyar borvidék kínálja borait. A Duna pArt Galéria (Vác, Liszt Ferenc sétány 3.) szervezésében a Fónagy és Walter Borházban pedig Zalai Károly festőművész Borakvarellek, bordugó domborművek című kiállítása látható.

Szomolya, bár a cseresznyéjéről híres, része az egri borvidéknek is. Itt szeptember 7-én és 8-án a Kisasszonynapi Szüreti Fesztivál első napján borverseny és gasztronómiai programok várják az érdeklődőket. A másnap reggel szüreti koszorúszenteléssel indul a katolikus templomban, ezt szüreti felvonulás követi a falu főutcáján.


Webber

Gengszterfilm

Heaton (Kenny Glenan) és Spike (Michael Colgan) kisstílű bűnözők. Szokatlan párost alkotnak. Az idősebb Heaton hallgatag, kifürkészhetetlen, gyakorlatias ember, S pike viszont gyerekes és be nem áll a szája. Éppen most töltötte le néhány hónapos büntetését, és ebből az alkalomból Heaton egy lopott autón érkezik a börtön elé, hogy felhőtlen vakációval ünnepeljék meg a szabadulást. Egy elhagyatott országúton azonban lerobbannak, és kénytelenek gyalog segítségért indulni egy közeli farmra. A tulajdonos rablónak nézi őket...Szeptembet 11-től látható a Cirko-Gejzír moziban a Nem fenékig tejfel (This Is Not A Love Song) című angol film, Bille Eltringham rendezésében.

Érdekessége, hogy a szeptember 5-i világpremierrel egy időben úgynevezett "e-premier"-je is lesz: ez az első játékfilm, melyet a mozibemutatóval pontosan egy időben lehet majd lejátszani, és különböző méretben letölteni az internetről a www.thisisnotalovesong.com címről.

Figyelmébe ajánljuk