„Sosem szerettem a mellékszerepeket” - Perjés János színész, színházigazgató

  • rés a présen
  • 2017. február 18.

Snoblesse

Jóccakát, anya! - a Spirit Színházban

rés a présen: Honnan érkeztél a Spirit Színház alapításához?

Perjés János: Már a színművészetin és később, a Nemzeti Színház színészeként is azt gondoltam, amit most gyakorlok: hogy csak akkor játszom és azt, amiben örömöm van, és olyan ügyek mellé állok, amit fontosnak tartok. Sosem szerettem a mellékszerepeket sem az életben, sem a színpadon. Így a színház után az MTV, majd egy külföldi filmeket gyártó cég munkatársa lettem. Ezek mellett elindult egy spirituális útkeresés is, vagy­is megpróbálom globálisan nézni azt, hogy az életem milyen kölcsönhatásba kerül a környezettel és mások sorsával. Ez a két út ért össze abban, hogy mindezt színpadon mutassam meg.

rap: Kikkel és milyen elgondolásokkal hoztad létre a társulatot?

false

PJ: Paulinyi Tamás, az ismert parapszichológus és író tette fel nekem a kérdést, hogy szerintem milyen úton találhatná meg a szélesebb közönséget az önéletrajzi regénye. Írtam belőle egy kétszereplős színjátékot, amit a Thália Színház befogadott. Így három hónap múlva egy ősbemutatóban ismét színész voltam Makranczi Zalán partnereként. Ennek, A fiú a tükörből című előadásnak a sikere indította el a Spirit Színházat.

rap: Hol található a színház, és milyen előadásaitok vannak?

PJ: Egy a Margit híd budai hídfőjénél lévő kétszintes komplexumban valósítottam meg a Spirit Színházat, ami mára mentális rekreációs központtá alakult. Több műfajt kínálunk párhuzamosan. Addiktív problémákat boncolgat a Chatszoba, a Csin-Csin vagy a Play Krúdy; örökzöld kapcsolati vígjáték az Ölelj át vagy a Furcsa pár. A repertoár része több könyv- és filmadaptáció, mint a Száz év magány, a Zorba vagy Müller Péter Szeretetkönyve. Közel 20 mű van repertoáron, amelyek megélnek a Spirit intim terében, ahol a nézők között játszunk, meg a nagyobb vidéki színházakban is, ahova vendégjátékokra megyünk. Ilyen például Szabó Magda Az ajtó című remekműve. Az állandó társak mellett, mint Nagyváradi Erzsébet, Nagy Enikő, Gubík Ági, Jantyik Csaba, Czeizel Gábor, Papadimitriu Athina vagy Telihay Péter, folyamatosan játszanak legendás teátrumokból érkező kollégák, mint Hegyi Barbara, Igó Éva vagy Elek Ferenc.

rap: Milyen bemutatók várhatók még az évadban?

PJ: Februári bemutatónk a világhírű Closer című darab Bányai Gábor rendezésében. Színre kerül még Igó Évával és Szitás Barbarával a Jóccakát, anya! (március 9., rendező: Besenyei Zsuzsanna), majd április 20-án Nagyváradi Erzsébettel közösen Boris Vian életét dolgozzuk fel, magyar kortárs költők dalszövegeivel, Vian-sanzonokra építve. Spirit Színházi Nyári Fesztiválunkat az Equus című Shaffer-darabbal nyitjuk, melyben Varga Ádám mellett játszom a pszichiátert.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?