Zdenka feneke

  • 2014. július 15.

Snoblesse

Tapicska forgalmista előkapja a pecsétnyomót.

Egyesek szerint soha nem is volt, mások szerint volt, de réges-rég véget ért, megint mások szerint volt és soha nem is ért véget a cseh új hullám. Az igazsághoz talán a középső megállapítás áll a legközelebb, a cseh új hullámhoz pedig Jirí Menzel és 1966-os, Oscar-díjjal is jutalmazott filmje, a Hrabalból és Hraballal készített Szigorúan ellenőrzött vonatok. Aki nem látta, az is jó eséllyel emlékszik a híres pecsételős jelenetre, melyben Tapicska forgalmista, egy pecsétnyomó és Zdenka, a távírász lány meztelen ülepe játsszák a főszerepet. A pecsétnyomók szaporodnak, a nemzetközi helyzet fokozódik, Milos, az ifjú forgalmista pedig már nagyon szabadulna szigorúan ellenőrzött szüzességétől.

false

Ha nincs film, alighanem a regénynek sem alakul akkora kultusza, miként azt a nagy bohemista, Bojtár B. Endre is megerősítette a Narancsnak:

MN: Menzel filmjei nem vitték félre a Magyarországon kialakult Hrabal-képet? Biztos, hogy azt a Hrabalt látjuk a filmeken keresztül, akit a könyvei kiadnak?

BE: A Szigorúan ellenőrzött vonatok szerintem zseniális film – ehhez én nem értek –, de az nem egészen Hrabal. Az sokkal több, mint Hrabal. Hrabalban nincs annyi mélység. Hrabal – most már úgy gondolom – elég sekélyes író. A Svejk hagyományát folytatja, de a Svejk igazi tragikuma nélkül; csak egy-két novellában közelíti meg azt a mélységet, ami világirodalmi remekművé avatja a Svejket. Hrabalból szerintem nem sok marad. Ez persze mit sem von le az értékeiből, amit akkor jelentett számunkra.

Ennyi előtörténet után lássuk, mit kínál az Óbudai Társaskör Hrabal-ügyben: Borbély Alexandra,
Elek Ferenc és Tasnádi Bence idézik meg az író és a szig. ell. vonatok szellemét.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?