Pál Sándor Attila kapta idén a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

  • narancs.hu
  • 2023. december 8.

Sorköz

Tizenegyedik alkalommal ítélték oda a 6000 eurós támogatást.

Pál Sándor Attila költő lett a tizenegyedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei nyertese – írja a Litera.hu.

A nettó 6000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, új művek megszületésének ösztönzése, valamint a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth vezetési tanácsadó cégcsoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre 2013-ban. A támogatásban eddig Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter, Simon Márton, Harag Anita, Bartók Imre, Kormányos Ákos és Hegedüs Vera részesült. Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár. 

A gyakorlat szerint a kuratórium először a kiadók javaslatai alapján összeállított egy Top10-es listát, akik közül kiválasztották a három – a díjátadásra meghívott és ott felolvasó – jelöltet, Kali Ágnest (Megvakult angyalok; Kalligram / Bookart), Kemény Zsófit (Most vagyok soha; Jelenkor) és Pál Sándor Attilát (Daloskönyv; Magvető). A legjobb háromba jutott két másik szerző 500-500 euró jutalomban részesült.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk