Planking - Ahol tud, elhasal

  • Göde Mónika Annamária
  • 2011. szeptember 8.

Sport

A legújabb őrület, a planking hozzánk is megérkezett. Fordíthatnánk deszkázásnak, de akkor mi lenne a deszkásokkal?

Maradjunk csak a plankingnél, ami igazán demokratikus játék: bárki, bárhol, bármikor, bármilyen ruházatban végezheti, és mivel nincsenek nyertesei, így tulajdonképpen kellő óvatosság mellett vesztesei sincsenek. "Szabálykönyve" csak annyiból áll, hogy hason fekvés közben a karokat szorosan a test mellett kell tartani, miközben lefelé nézünk. Ettől kezdve gyakorlatilag bármilyen "motívum" elfogadott, minden rajtunk múlik.

"Hagyjuk, hogy végtelen fantáziánk szárnyaljon, és ne törődjünk másokkal, mit mondanak. Szóljon ez a dolog a szórakozásról, jókedvről és a jó társaságról, hiszen kiváló közösségkovácsoló hatása van!" - mondja Vas András, a Szegedi Planking Facebook közösség alapítója. Andrásnak egyik ismerőse ajánlotta a plankinget, azóta a megszállottja - ahol csak tud, elhasal.

A "sportág" állítólag 1997-ben született Angliában, s kezdetben lying down game-nek nevezték. Bő tíz évig az emberek többsége ügyet se vetett rá, ám egyszer csak "robbant", az ausztrálok lelkesedésének köszönhetően, akik a planking elnevezéssel is megörvendeztették a nagyvilágot. A világsiker kulcsa természetesen a Facebook volt: a világ legnagyobb közösségi portálján közel félezer regisztrált fiók található "planking" néven. Büszkék lehetünk, hogy ezek közül a harmadik legnépesebb táborral a Planking Szeged rendelkezik 1200 regisztrált taggal. A bulvársajtó azonban csak akkor kapta fel a dolgot, amikor a közelmúltban éppen Ausztráliában egy fiatalember életét vesztette plankelés közben.

"Érdemes olyan helyszínt választani, ami kevésbé veszélyes - mondja András. - Igyekszünk minden fórumon felhívni a figyelmet, hogy a srácok ne próbálkozzanak veszélyesnek tűnő mutatvánnyal. Mindenkinek ismernie kell a saját korlátait, és azokat nem szabad átlépni. Sajnos egyszer nekem is sikerült egy kerítésre felmászni, és a hasamat felsértették a kiálló darabok. Ezért hangsúlyozom, hogy ez a játék nem veszélytelen!"

A külső szemlélő számára először egyszerű és "olcsó" dolognak tűnhet a planking, de a rajongók kihívást látnak benne, hiszen gátlásaikat levetkőzve kell hasra vágniuk magukat például a város legforgalmasabb pontjain, mit sem törődve a környezettel. András szerint "ez adja a dolognak az igazi ízét, és ettől lesz igazán függő az ember".

Sokan gondolják úgy, hogy a planking nem más, mint a feltűnési viszketegség legújabb megnyilvánulása az unatkozó fiatalok körében. András azonban rá sem hederít erre. "Szerintem azok gondolkodnak így, akiknek valóban unalmas az életük, és egy kicsit sem nyitottak az új dolgok iránt. Annyi minden van, ami összehozza az embereket, és szerintem a planking is ilyen! Mindegyikünknek van állása, mindenki tudja, hova tart. Van közöttünk műsorvezető, grafikus, dizájner, előadóművész, programszervező. Még egy pék is! Nem hiszem, hogy megérdemelnénk a negatív jelzőt csak azért, mert kíváncsiak vagyunk az újra, és amit csinálunk, azt komolyan vesszük."

Úgy tűnik, a rendőrség is komolyan veszi a plankelést - legalábbis Szegeden, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy tudnak a létezéséről, figyelemmel kísérik, ám ez idáig nem történt olyasmi, hogy rendőri intézkedésre lett volna szükség. "Ilyen esetekben - írják levelükben - csak akkor indítható eljárás, ha az illető ezen cselekményével szabálysértést, bűncselekményt követ el, vagy tetteivel saját vagy mások testi épségét veszélyezteti."

Detre Annamária pszichológus szerint sincs semmi baj a plankinggel, bár úgy véli, egyértelmű divatőrületről van szó, amire hasonló sors vár, mint korábban a szintén nagy népszerűségnek örvendő bungee jumpingra: elfelejtik. "Túl az emberekkel való eggyé tartozás élményén, az egyén a különállóságot is előnybe helyezi, szeretne valami egészen rendkívülit produkálni, ami kiemeli őt a hétköznapi, szürke közegéből - mondja Detre, hozzátéve, hogy itt a sikerélményt igazából az jelenti, hogy az illető a lájkolással pozitív visszajelzést kap. "Az egyén szempontjából csupán arról van szó, hogy én tudok valami olyat, amit te nem, és ezt közzé is teszem, hadd lássa mindenki! Lássák, milyen egyedi és különleges vagyok!" A pszichológus szerint a plankingelők magukra akarják vonni a figyelmet, amit a kapcsolataikban valószínűleg nem kapnak meg. "Sajnos, ez a világ a kifelé élést preferálja, azt tartja sikeresnek a belső önmegismerés helyett - sóhajt fel a pszichológus. - Ha valakinek nincs hite a saját értékeiben, állandó külső visszaigazolást keres. Szerintem a plankingelők is ilyenek. Egyébként minden ember rendelkezik legalább öt olyan képességgel, amit ha fejleszt, akkor egészen rendkívüli eredményeket tud elérni."

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.