7 kérdés – Ascher Tamás

  • Iványi Zsófia
  • 2012. május 10.

Színház

Nemrég mutatták be Peer Gynt-rendezését az Örkény Színházban. A narancs.hu-nak többek közt az abszurdhoz való vonzódás sajátos hatásairól, a „kellene” kifejezés gyakori használatáról beszélt, és arról, hogy szerinte milyen mai előadás tetszene Bertolt Brechtnek.

1. Kitől kérnél autogramot?

Rembrandttól.

2. Mi a luxuskiadásod?

Az abszurd iránti vonzalomból olyan sajtótermékek időnkénti vásárlása, mint például a Demokrata vagy a Magyar Teátrum. Életemben kétszer a Magyar Fórumot is megvettem.


Fotó: Sióréti Gábor

3. Harry Potter vagy Háború és béke?

A Háború és béke magától értetődik. A Harry Potter nem irodalom, de rendkívül szórakoztató. Inkább nem választanék közülük, ha nem muszáj.

4. Melyik kitalált figuránál érezted leginkább, hogy mintha rólad mintázták volna?

Thomas Mann Doktor Faustusában a főszereplő barátja, Rüdiger Schildknapp tényleg sokban hasonlít. Például: „Leggyakoribb szavajárása ez volt: kellene – ezzel a formulával lehetőségeket latolgatott nagy mélabúsan, melyeknek beteljesülését elhatározásra való képtelensége akadályozta.”

5. Mit tennél, ha nő lehetnél egy napra?

Fogalmam sincs… Most kiderült rólam valami?

6. Mit töltöttél le utoljára?

Semmit, nem értek az ilyesmihez. Ha megtalálnám, letöltetném Peter Stein és Patrice Chéreau nagy hírű Peer Gynt-előadásait, most, hogy én is rendeztem egyet – de ezek sehol sem találhatóak.

7. Melyik előadást nézve érezted legutóbb, hogy ez a legjobb dolog a világon?

Az angol DV8 legfrissebb előadása nemrég ment a Trafóban. Intelligens volt, elkötelezett, mégsem komolykodó; egyszerre táncoltak és beszéltek – munkájuk játékos, lendületes, precízen kidolgozott. Hogy örülne Brecht, ha láthatná, hogy van ilyen!

Ascher Tamással készült nagyinterjúnkat itt olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk