„Elmenni most? Amikor ordítani kell?” – Interjú Alföldi Róberttel

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jún. 18., 12:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A csütörtökön megjelenő Narancsban terjedelmes interjút olvashatnak Alföldi Róberttel. Egy kis ízelítőt adunk belőle.

MN: Téltől tavaszig dolgozott külföldön. Mi volt ebből az időszakból önnek a legfontosabb?

AR: Nagyon jó volt elmenni innen, egyrészt. Másrészt odakinn az ember tiszta lappal indul. A nulláról, mert nem tapad hozzá semmi. Ott csak az van, amit tudok vagy nem tudok. És ez nagyon jó, mert csak az számít, amit csinálok, és csak ettől függ, hogy a próba, az előadás aztán

false

 

Fotó: Németh Dániel

működik-e, vagy sem. Egyrészt tehát megerősít. Másrészt gazdagít is minden olyan színházzal való találkozás, ahol máshogy dolgoznak, mégis nyitottak rád. Ez ismeretlen terep, az ilyenen melózni mindig jó. Az ember nem tudja, mi van ott, nem tudja, hogy ahogy gondolkozik, az átadható-e, de inspiráló megtalálnom egy másik kultúrában azt, ami közös. Csupa olyan helyzet adódott, amiben nem volt részem az elmúlt időszakban. Feltöltődést jelentett.

MN: És milyen volt visszajönni?

AR: Nem jó, de jó.

MN: Az milyen?

AR: Borzalmas, ami itt van, és ez egyre nyomasztóbb. De én nem tudok innen elmenni. Ez a hazám, szóval nagyon jó ide visszajönni. Minden, amit tudok, ami kinn érdekes bennem, a kultúrám, a gyökereim, az mind ez. De folyton szembesülni azzal, ami itt van, az meg nagyon rossz. Mondok egy példát: a Budapestre tartó Sankt Pölten-i vonaton van wifi. Ahogy átlépi a magyar határt, megszűnik. Egyből. Hogy ne legyenek illúzióid.

MN: Ön azok közé tartozik, akiknek már van nevük külföldön, és hívják is dolgozni. Ha akarna, pár évre simán ki tudna innen szállni.

AR: Most elmenni innen? Amikor ordítani kell? Nem… A külföldi karrierem épül így is, és az a fél év, amit majd jövőre is külföldön dolgozom, nekem pont elég.

Alföldi Róbert tavasszal részt vett a Nyitottak vagyunk kampányban, ahol azt mondta videoüzenetében, hogy „melegként lemenni egy edzőterembe, az megint egy pluszszorongás”. Erről is megkérdeztük: „Természetes és normális életet élek. De nem akartam kiállni soha, hogy verjem a mellem, hogy meleg vagyok. De mivel itt – ahogy mondani szokás – egyre inkább fokozódott a helyzet, végül úgy gondoltam, hogy érdemes elmondani, így élek.”

A teljes interjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jún. 18., 12:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 18
  Rigoletta
  2014. július 08., kedd 17:30
  Drama queen.... És nem is olyan nagy szám, mint ahogy kicsinyke, ámde annál hangosabb hódolói köre hangoztatja. Azért nem mer elmenni, mert nem tudna visszajönni. Sokkal tehetségesebb, nem nyafizó rendezők azonnal betöltenék a helyét. Rendezései ritka kivételtől eltekintve katasztrófálisak.
 2. 17
  Loreena
  2014. június 19., csütörtök 15:46
  Kedves Alfréd!
  Engedje meg, hogy én magyarázzam meg a „körülményeket”.
  Az orvosok és pedagógusok gyenge szakmai felkészültsége; az elkötelezettje, tehetségesebbje már rég valahol külföldön van. Ebből következően, az oktatás minimális színvonala, a mai felnövő fiatalok butulása. Az élelmiszerek kritikán aluli minőség és választéka. Az árakról inkább nem beszélek, azt mindenki látja.
  Soroljam még?.... Hogy is volt a szocializmusban.. „Aki nincs ellenünk, az velünk van”
  Hol is tartunk most… aki nem velünk van, az nem létezik… Ez történt pont 1 éve, mikor a Nemzeti Színházban egyetlen döntéssel eltörölték a repertoárról az összes addig sikeresen futó darabot. Mi, a Nemzeti Színház addigi nézői megszűntünk létezni.
  Igen ordítani kéne. :(
 3. 16
  Cyrano
  2014. június 19., csütörtök 06:32
  alfréd:
  Meséljen, hol folyik a csapból is?!
  A közszolgálatinak hazudott hazug médiából biztosan nem. Vagy ha igen, nem az igazság.(A net korában ez könnyedén ellenőrízhető.)
  Láthatóan ön dölt be a manipulációnak.:(
 4. 15
  alfréd
  2014. június 19., csütörtök 05:36
  Kedves Emese!

  Mi az amit nem lehet el- vagy kimondani ma Magyarországon? Alföldi az élő példa arra, hogy mindent szabad. A körülmények szót pedig nem is értem, attól tartok, hogy Alföldi körülményeivel nem lehet nagy gond, ha csapból is ő és elvbarátai folynak. Ne dőljön be a manipulációnak!
 5. 14
  emese
  2014. június 19., csütörtök 02:16
  Kedves Alfréd!
  Egyszer talán jöjjön el egy Alföldi Róberttel való beszélgetésre vagy egy színházi darabra!Akkor majd megérti mi is a baj és mi olyan borzasztó ebben az országban.De 2 dolgot máris ki tudnék emelni:a körülmények és szólásszabadság hiánya.És ezek csak töredékek sajnos.
 6. 13
  mesimarci
  2014. június 18., szerda 22:55
  Én az alföldi Robit nagyon szeretem, bár a gyerekem is értené, hogy miről beszél, vagy miről rendez - én csak a pap szerepében láttam élőben - , de sajnos nem érti még. az biztos, hogy művészként vállalni a homoszexualitást és komolyan mellé állni, miközben minden oldalról támadják a heteroszexuális emberek, és kinyitni a világra az emebreket, a kölköket nem bezárni a szexusra és nem megrontva elindulni benne, az azért egy mérföldkő. Soha senki nem tudja, hogy mi az ami zavaró a homoszexualitásban egy látszólag laikus szemében. Hogy provokatív, hogy a gyerek nem tud vele mit kezdeni, vagy még mi magunk se húztuk meg a határt benne, hogy honnantól lehet felvállalni. Egy művész felvállalhatja úgy, hogy közben kispogári osztásokban nem vesz el a gyengébb oldaltól, vagy egy átlagos ember felvállalhatja, ha minden heteroszexuális támadásba lép, vagy egy homoszexuális felvállalás az felér egy olyasféle forradalommal, ahol akár veszni hagyhatunk olyan embereket is, akik csak úgy velünk tartanak, vagy azok gyerekeit? Én nem akarom, hogy a homoszexualitás szembe legyen állítva a liberális értékekkel és a mássággal, és nem akarom, hogy a szó maga a gyerekemben negatív beizegdődéseket keltsen. A művész dolga megláttatni a problémákat, könnyebb olyan problémákat megláttatni, amiben az ember maga van, nehezebb elfogadtatni és nagyon nagy baklövés, ha megöljük a forradalomban a megmérettetett embert, aki meg akar érteni. A világhírű homoszexuális színészt nem látom még, de a boldogtalan forradalmárt az igen.
 7. 12
  Ákos Vályi
  2014. június 18., szerda 21:20
  Leragadtatok ennél a wifi témánál.Vegyétek már észre, hogy ez csak képletesen probléma. Az internet a szabadságot jelenti és az bizony megszűnőben van ebben az országban.
 8. 11
  reuters
  2014. június 18., szerda 19:20
  Alföldi nagyon bele élte magát a Nemzeti örökös igazgatója (zárójel: Jordán mennyivel kulturáltabban távozott!) és a bátor OV ellenzéki szerepébe.
 9. 10
  2014. június 18., szerda 18:15
  tucsyyke ebbe igazad van neked is mert az emberek szeretnek a mas dolgaval foglalkozni az helyet hogy az ovekevel foglalkoznanak errol nem tehet senki hogy mien a sexualis elet modja en csak gratualani tudok Alfoldi Robinak es ha rajtam allna egy nagy puszit adnek arra az oszes hajara csak itt tovab robert ur :*
 10. 9
  Tucsyyke
  2014. június 18., szerda 18:05
  Aki nem veszi észre,hogy gond van Magyarországon.....az szerintem vak...!!!Az,hogy pár ember ki is mondja,nem tudom miért probléma???? Azon meg már túl kéne lépni,kinek milyen a szexuális beállítottsága!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Zsoli..!!! IGAZAD VAN!!!!!!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...