Orbán csepűrágói – Szavazzon!

  • narancs.hu
  • 2014. január 8.

Színház

Rangos díjak, színigazgatói székek a jutalmai azoknak a színészeinknek, akik bátran kiálltak Orbán Viktor mellett. Szavazza meg a legszervilisebbet!

Balázs Péter

false

Sem színészi, sem színházcsinálói képességeit nem vitatja senki, miért is vitatnák. Valaki, valahol (na ki?, na hol?) a sok feledhetetlen, Fidesz-rendezvényen szerzett percért beígért az idős művésznek egy budapesti, Szent István körúti kőszínházat, s az idős, vidéki magányában polgári színházat igazgató művész nem is késlekedett pályázatot benyújtani Eszenyi Enikő ellenében a Vígszínház élére. Fájdalom, a bűnös város színházba járó közönségének még legalább másfél évig várnia kell, hogy élvezhesse Balázs Péter polgári színházi törekvéseit, a színész ugyanis a második körben mégsem pályázik a valamiért (na miért?) csak másfél évre kiírt vígszínházi pozícióra.

Blaskó Péter

false

Bonyolultabb eset, mint listánk legtöbb szereplője. 2008-ban élen járt a hangulatkeltésben, amikor Gyurcsány elleni tiltakozása jeléül visszautasította a Kossuth-díjat, és döntését ezekkel az emlékezetes sorokkal indokolta: „Miniszterelnök Úr! Nem óhajtok Önnel kezet fogni! Ha megtenném, nem simogathatnám meg soha többé a gyermekeim arcát, feleségem kezét.” 2011-ben persze megkapta újra, ahogy arra ő és mindenki más is számíthatott. Nem ugrott el az MMA jutalomfalatjai elől sem, de amikor leginkább szükség volt rá, látványosan és becsületesen kiállt igazgatója, Alföldi Róbert mellett. És hát ő jó színész.

Cseke Péter

false

Diplomatikus alkat, mondja magáról, ami abból is látszik, hogy tagja mindkét nagy színházi társaságnak. Mintegy véletlenül került Orbán Viktor mögé a színpadon 2002-ben (az izgalmas esetet itt mesélte el nekünk), de nem volt ellenére, hiszen „Láttam, hogy ez egy fantasztikus dolog, és bár már ismertem Orbán Viktort, ott éreztem azt is, hogy milyen hatása van egy komoly, őszinte beszédnek”. A véletlen műve lehetett az is, hogy beválasztották az MMA-ba, és hozzávágták a kecskeméti színházat, amiről azt szokás mondani, hogy elég jól működik ahhoz képest. És hogy a magyar színház csatatérré változtatása és a függetlenek sanyargatása után, Kerényi Imre regnálása idején is kiülne-e Orbán Viktor mögé? „Persze.”

Eperjes Károly

false

Az, hogy Robert De Niro bokros étteremnyitási teendői közepette lejattolt Orbánnal, még aligha teszi Fidesz-hűvé a dühöngő bikát. Na de hol van ez a kis parlamenti kávézgatás a nagy magyar átváltozóművész és dühöngő bika teljesítményéhez képest, aki nemcsak hídemberbe tud gond nélkül lemenni, de Orbán Viktor leghűbb követőjét és színházi súgóját is olyan átlényegüléssel alakítja, hogy azt a method acting fellegváraiban is elismeréssel illetnék. Eperjes sok szerepből ki tudott jönni, de ebbe végérvényesen beleragadt: hite a miniszterelnökben az ércnél is szilárdabb, s Szamóca sziklaszilárdságát a hatalom sosem mulasztotta el honorálni: díjak és pozíciók (Eperjes jelenleg a Nemzeti igazgatóhelyettese) jelzik Eperjes és a Fidesz felemelkedésének gyakran találkozó párhuzamosait.

Nemcsák Károly

false

A Vágási Feri szerepében már igen korán művészi teljesítőképessége csúcsára ért férfiú előszeretettel növelte az úgynevezett művészek számát a Fidesz ilyen-olyan rendezvényein, ha pedig mikrofonvégre kapták, bármikor csontig benyalt Orbánnak. Meg is lett a jutalma – és itt most elsősorban nem arra gondolunk, hogy amíg a digitális világ létezik, újabb és újabb generációk fogják heveny hányingerrel küszködve szemlélni azt a hónaljszagú videós etűdöt, amelyben Nemcsák idétlenül nótázgat együtt a pályinkáspoharat markolászó miniszterelnök úrral és sleppjével. Inkább a József Attila Színházra, amit ajándékképpen két éve a zsebébe csúsztattak egy teljesen vállalhatatlan pályázat után, amit a szerző szíve szerint egészen a vérpadig titkolt volna. Színigazgatóként Nemcsák a nepotista tulok szerepét kezdte vinni – megrázó erővel: olyan darabokat fogadott be, amelyek hogy, hogy nem, épp a lánya és a felesége színházából keveredtek elő. Olyannyira megtestesíti Orbán rendszerének leglényegét, hogy ne csodálkozzunk, ha hamarosan feltűnik stilizált alakja egy ízlésesen megformált Fidesz-logóban.

Oberfrank Pál

false

Mit nem adnánk érte, ha ott lehettünk volna a 2006-os Fidesz-kongresszuson! Szerencsére tudósítónk nem hagyta ki, és Oberfrank Pál tündökléséről is megemlékezett: „Náluknál nagyobb sikert aratott azonban a Nemzeti dalt elsüvöltő Kaszás Attila és a szintén színész Oberfrank Pál, aki a '48-as 12 pontot recitálta oly meggyőző erővel, hogy közönsége nemcsak az erdélyi unióra és a törvény előtti egyenlőségre zúgta helyeslését, de még az úrbéri viszonyok eltörlésére is, noha ennek aktualitását alighanem túlzás lenne 2006-ban kijelenteni.” Nem hiába igyekezett a neves színművész: 2010-től megkapta a Veszprémi Petőfi Színházat, majd az MMA-tól a havi zsebpénzt. Az már csak hab a tortán, s mondhatni, a pálya csúcsa, hogy ő lehetett Bayer Zsolt magyar hangja annak parádés tavalyi műsorában.

Rudolf Péter

false

 

Fotó: MTI

Milyen rang ma már az, hogy valaki együtt focizott Orbán Viktorral, s amúgy is legendás kebelbarátok? Ám ha mindez csak egy pár százmillióból leforgatandó tévésorozatocskát fial, minek kapcsán majd együtt emlegetik a művész nevét mondjuk Jáksó Lászlóéval, legalábbis érdemes elgondolkodni, hogy nem Piszkos Fred barátságáról van-e itt szó, s a miniszterelnöki csapattárs csak rontja a brandet. Rudolf persze önmagától sikeres komikus, aki filmrendezőként is rentábilis pályát tudhat magáénak, magyarul meglenne ő Orbán nélkül is. De vajon Orbán megvan-e nélküle – meg a többi hasonszőrű, visszafogottan finnyás művészke nélkül?

Sasvári Sándor

false

 

Fotó: MTI

Az egykori rockoperahős régóta állandó hangos kelléke a Fidesz-nagygyűléseknek, ha lehetőség van rá, lóval érkezik. Sőt! Tudomásunk szerint a lovon éneklés mint színpadi show-elem az ő találmánya, ami azért is klassz dolog, mert eltereli a figyelmet színészi játékáról. Orbán Viktorral való kapcsolatáról mindent elmond ez a videó. Legyenek türelmesek, hősünk 1.06-tól jelenik meg, és akkor is csak néhány másodpercre!

Sunyovszky Szilvia

false

Mielőtt rátérnénk a művésznő és Orbán kis tête-à-tête-jára, tegyük fel türelmetlenül a minket legbelül annyira marcangoló kérdéseket. Miért nincs még Sunyovszky Szilviának Kossuth-díja? Miért nem kapott már egy nagyobbacska színházat igazgatni? Mert igazságtalanok vele, azért! Pedig milyen remek alakítást nyújtott a Fekete gyémántokban vagy a Pirx pilótában… Vagy említhetnénk a Csak semmi pánik című Ötvös Csöpi-drámát, ahová személyesen a férje, az alrendező, Szőnyi G. Sándor vitte be. Nemzetünk szerencséjére második férje, a méltán közkedvelt Fekete György a KDNP-be vitte be, így a művésznőt a mondott pszeudopárt bukott képviselőjelöltjeként is tisztelhetjük. Itt látható közös fotója a decens Orbánnal pedig akkor készült, amikor ez a nagy formátumú asszony a Fidesz elnöki („civil kapcsolatokért felelős”) tanácsosaként a vezér magánéletét volt hivatott menedzselni a nyilvánosság felé mint szóvivő. Hogy mindez hogyan lehetett, nem tudhatjuk, de egy bizonyos korosztály kétségkívül a Fekete gyémántok Evilájára növesztette első pubertáskori pattanásait.

Usztics Mátyás

false

 

Fotó: MTI

A Magor-mozgalom alapítóját, a Nemzeti Gárda volt főkapitányát inkább a Jobbikhoz kötnénk: a választási kampányukban keményen benne volt. Akkor – 2010 tavaszán – Siklóson ilyet szólt: „Kedves Orbán Viktor, nem lesz kétharmados többség. És vége a mutyinak, április 11-én lezuhan egy hatalmas ököl az asztalra, a nép ökle.” Nos, az ököl egyelőre nem zuhant le, és úgy tűnik, szent a béke. Usztics a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság támogatásával forgathat filmsorozatot Végzős kezdők címmel. A hírek szerint eddig 70 milliót tapsolt el két részre.

Orbán zenebohócait bemutató listánk itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?