csontzene - Liszt végnapjai

  • .
  • 2007. november 29.

Trafik

Nemrég érdekes kötet jelent meg Liszt utolsó napjairól. A tanítvány és ápolónő, a Liszt halálakor mindössze 22 éves Lina Schmalhausen eddig kiadatlan naplóját a talán legnagyobb élő Liszt-kutató, Alan Walker látta el jegyzetekkel és káprázatos tanulmányokkal (Kritikánkat lásd a könyvmelléklet XII-XIII.
oldalán.)

Szín: Bayreuth, 1886. július 30. Wagner városában Liszt haldoklik a Wagner-fészekkel, azaz a Wahnfried-villával szemközti házban. Mivel a család - legdühödtebben Wagner özvegye, Liszt lánya, vagyis Cosima - tiltja, hogy Lina találkozzon Liszttel, a művészetbarát nőcske a kertben, a jeles zongoraművész és zeneszerző ablaka alatt tölti az éjszakát. "A Mester hálószobája a kertre nyílott, a földszinten aludt. Egy nagy üvegajtó nyílt a kőlépcsőre, mely a kertbe vezetett. Ott, a kőlépcsőn rendezkedtem be éjszakára. Az üvegajtón át a Mester legkisebb rezzenését is hallhattam." Ám Liszt magyar szolgája, az öreg Mihály "kiszimatolhatott valamit, ugyanis aljasul leengedte a rolót, de az szerencsére nem ért le az ajtó legaljáig, és így maradt nekem egy kis nyílás, melyen keresztül az egész szobát beláthattam." Tipikus Gozzi, mégpedig a 22-es szám a drámaihelyzet-listában, melynek neve: "akadályokba ütköző szerelem".

Akik Liszt muzsikájára vágynak e héten, azoknak remélhetőleg nem kell "vastag kabátban, nemezcipőben, némi konyak társaságában" gubbasztaniuk egy lépcsőn. Egyszerűbb, ha elmennek, teszem azt, a Zeneakadémiára december 6-án este fél nyolckor, ahol Miroszláv Kultisev (a 2007-es moszkvai Csajkovszkij-verseny győztese, ami azért komoly garancia egy bizonyos szintre) játssza Liszttől a Transzcendens etűdöket. Ha ez sem elég, látogassák Érdi Tamás zongoraestjét, (MűPa, december 3.), ott is lesz egy kisebb raktárra való Liszt. Akinek pedig sok a pianistahisztéria, az látogassa a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjét (MűPa, december 5.), amelyen egy nagy gordonkás, Steven Isserlis adja elő Schumann Csellóversenyét. Vagy maradjon otthon, csináljon egy kancsó forralt bort, és bújjon ágyba - na, nem Linával, hanem a naplójegyzeteivel. A szerencsétlen nő végül is rosszul járt, Liszt halála után a budapesti Nemzeti Zenedében tanított, majd visszatért Berlinbe, ám folyvást betegeskedett, 1927-ben amputálni kellett az egyik lábát. Egy évre rá halott volt.

A zongoristák (és a forraltborissza Zenegyűlölő) pedig fogadják meg a jobb sorsot megélt Liszt-tanítvány, Emil Sauer tanácsát, aki a manualitásban igen, ám az állandó abszintozás és pezsgőzés terén már nem követte mesterét: "Hogy a tüzesebb előadás reményében egy zongorista szeszes italt vegyen magához, veszedelmes szokássá fajult, és nem egy művészt döntött már romba. A saját szememmel láttam, mint tesz tönkre néhány szeszgőzös esztendő egy életművet, melyet évtizedek kemény gyakorlása és elszánt munkálkodása árán építettek fel."

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.