étel, hordó - ARÉNA CORNER

  • .
  • 2011. január 13.

Trafik

A vendéglátás történészei maszkot és gumikesztyűt húznak, ha a pénztárgépes/blokkos létesítmények, az ún. "italboltok" kerülnek szóba.
Az 1950-es évektől egész a nyolcvanasokig ezek a kocsmák jelentették "a sűrűjét"; itt részegedett le a munkásság, a parasztság, a diákság és a szervezettnek akkor még nem igazán nevezhető alvilág. Az italbolt - szemben a többi kétes kalanddal, az eszpresszóval, a vendéglővel, a bárral - "bevallottan" volt a pokol pereme, így tulajdonképpen a rendszerváltás előtti vendéglátóipar egyetlen őszinte megnyilvánulásaként tekinthetünk rá. Az italboltoknak nem volt nevük, csupán számmal jelölték őket, ám létezett néhány olyan hely, ami hivatalosan magasabb polcra került, tartalmában viszont ugyanazt a minőséget hozta.

E hosszú tiszteletkör végén természetesen egy ilyen helyre érkezünk meg. A Bartók Béla út és a Fadrusz utca sarkán álló Perc bisztró ugyan többet ígért zsigeri italozásnál, ám erre valahogy nem volt kereslet. Száz meg száz dobos rolád és fasírtos zsemle bánta ezt az érdektelenséget, a közönség képtelen volt lehúzni a sajtos rolót. A Perc igyekezete hiábavalónak bizonyult, semmivel sem volt "minőségibb", mint az italboltok többsége.

Noha a változás szele már a rendszerváltás tájékán belekapott az egyébként igen tágas és kifejezetten jó fekvésű vendéglátóhelybe, mégsem a kínai, a százforintos vagy a használtruha-boltok vidékére repítette, de még csak bankfiókká sem vált. Eleinte szimpla sörözőként, majd söröző-étteremként, végül egy amerikai sörrel próbálkozó franchise hálózat budai kirendeltségeként működött. Az újabb fordulat tavaly őszszel történt: cseh söröző-étteremmé alakították át.

Ha a budapesti cseh sörözők is olyanok lennének, mint a csehországi átlag, már gyújtanánk is az örömtüzet, de hol vagyunk ettől? Legtöbbször csak a Prága iránti lelkesedést látni, ami általában a dekorációban - Svejk, Károly híd, Rumcájsz stb. - jelentkezik. Szerencsére az ex-Perctől igen távol áll az efféle fétisezés, az Aréna Corner elnevezésből pedig már kitűnik, hogy itt nem a cseh dáridó kerül előtérbe, sokkal inkább a sportvonal. Mert igaz ugyan, hogy az étlap fogásaiban a knédlis-disznós vonal dominál, a címerállat pedig a söröskriglin ágaskodó kecske, inkább televíziókészülékek uralják a teret, és szó sincs erőltetett prágai menetről. Ha egy izgalmas BL-közvetítésre érkezünk, biztos, hogy sokkal elégedettebbek lennénk, adásszünetben azonban érezhető a zavar a gépezetben: leheletnyivel hangosabb a zene (nem a rádió szól, hanem egy olyan válogatás, amibe Lady Gaga épp úgy belefér, mint Leonard Cohen), ismerősök szórakoztatják a személyzetet a pultnál, vagyis úgy tűnik, a családi hangulat inkább a dolgozók részére van fenntartva. Persze ne gondoljanak pökhendiségre, fennhéjázásra, a felszolgáló hölgyek kifejezetten kedvesek, mégis az efféle lazulás valahogy kedvünket szegi.

A citromos krumplileves (690 Ft) vegyes benyomást kelt. Ízesítése, hőmérséklete kifejezetten jó, ilyenkor, télen akár gyógyhatású készítményként is hirdethetnék, kár, hogy a bele való krumpli mintha nem főtt volna meg rendesen, túlságosan kemény, és íze is alig. A knédlis, párolt káposztás sertéssültet Svejk kedvencének hívják (1890 Ft), és nem kellett volna sok, hogy mi is rajongva tekintsünk rá. A hús meg a káposzta tökéletes, ami különösen egy disznó esetében komoly teljesítmény. De a knédlivel nincs ekkora szerencsénk. Inkább szivacsnak neveznénk, ennél egy adag gyorsrizzsel is jobban jártunk volna. Sajnos a juharszirupos palacsintáról (890 Ft) sem mondhatunk ennél jobbat: kívül valami szörp és dió (Dejó?), belül mák. A tészta akkor is értékelhetetlen lenne, ha a képernyőn Messi éppen az évtized gólját lőné.

Figyelmébe ajánljuk