étel, hordó - MOCCO MOCCO

  • .
  • 2009. január 8.

Trafik

A Pozsonyi út-Budai Nagy Antal utca sarkán lévő nagymedencét a sors eszpresszónak szemelte ki. Az ősszel nyílt Mocco már akkor is a vendéglátás szolgálatában állott, amikor egy szimplával és egy "kis hubival" jókedvre lehetett deríteni ábrándos tekintetű postáskisasszonyokat, amikor még fillérekbe került az élet, és az emberek apró dolgokról is tudtak nagyokat álmodozni.
A hely átvészelte, amit át lehetett, ám túl jó helyen volt ahhoz, hogy az idők végezetéig füstös lebuj maradjon. Szamovárnak hívták, itt láttunk először mobiltelefonozó embert még a kilencvenes évek elején. Mázsás táskás készülék hevert az asztalon, a büszke tulaj pedig úgy üvöltött, mintha nyúznák, de az előremutató technikai újdonság látványa megnyugtatott bennünket: ahová egy ilyet beengednek, ott valószínű, hogy a vendégek sem késsel a hátukban távoznak. Mindezt csak azért jegyezzük meg, mert a Szamovárról az járta, hogy veszélyes. Egyáltalán nem volt az.

Ellenben az egykori presszó helyébe lépő "étterem és kávéház" a túlélésnél sokkal magasztosabb céllal jött létre. Nemcsak ráncfelvarrás történt, az önálló arculatot is igyekeztek megteremteni. A belső ízléses, divatos, miként a gondosan megtervezett étlap (pár helyesírási hibával), de szó sincs hivalkodásról, nagyképűsködésről. Vagy mégis? A Mocco így hirdeti magát: "végre egy hely". Unikumnak a heti menüt és a reggelizési lehetőséget említik, ami azért mégsem valami elképesztő nóvum. Ráadásul mi fagyos téli estén sodródtunk be, azaz csak a "rendes" étlapból dolgozhattunk.

A választék - miként a felszolgálás is - azt a trendicsek átlagot hozza, ami a Ráday utcától a Liszt Ferenc térig jellemző: kedves, ámde amatőr ifjú pincér, jól csengő, de különlegesnek mégsem mondható ételek. Elsőre kipróbáljuk a humuszt (550 Ft), a tonhalkrémet (650 Ft) és a "Mocco" steakburgonyát fokhagymás tejföllel (490 Ft). Mindhárom több a soknál, a krémekhez kétféle (rozsos és olívás) kenyeret, lila hagymát, paradicsomot és salátát is kapunk, ha mindenáron hibát keresnénk, legfeljebb a krumpli "moccósága" lehet a kérdés: vajon a rósejbnire hintett fokhagymás só valóban annyira eredeti gondolat?

A folytatásban sem ér meglepetés: a vaslapon sült paradicsomos, füstölt mozzarella (1190 Ft) tipikusan a "még megjárja" kategória, bár a sajt gumiszerű állagát nem fogjuk boldog emlékeink közé raktározni. A krokettet sem, mivel egyértelmű, hogy avval legfeljebb a "Mirelitpultok gyöngye" pályázatra lehetne eséllyel nevezni. A finomfüvekkel érlelt csirkemell (1450 Ft) a helyén van, bár a neve alapján (megint) különlegesebbre számítottunk.

Ugyanez áll a csokivarázsra (790 Ft) is. Valóban csokoládés, nincs benne semmi émelyítő, hazugság lenne bármi rosszat mondani róla, de varázslatról most sem beszélhetünk.

Ha a csodára várunk, ha készpénznek vesszük, hogy "végre egy hely", a Mocco csalódás. Ám ha csupán olyan nyilvános helyet keresünk, ahol barátságos környezetben szeretnénk eltölteni egy nem különösebben izgalmas estét, ráadásul éhesek is vagyunk, bátran célozzuk meg. Baj aligha lehet belőle.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.