kertész lesek - OLD FREGATT

  • .
  • 2008. június 12.

Trafik

A Keleti pályaudvar környéke hadműveleti terület, rutinos zsoldos is csak veszélyességi pótlékért vállal itt munkát. Mindez kánikulai meleggel már-már a világvége.
De van kiút: az építkezés. Nincs is megfelelőbb terep egy kertészlesreÉ S e beteges ötlet nemcsak minket ragadott magával. Szinte egymásba érnek a kiülős helyek. Úgy látszik, 2008-ban a teraszozásnak Budapesten az idegölő zaj, a menthetetlenül rossz levegő elengedhetetlen kisérője.

Eleinte persze nem járunk szerencsével, hiszen a létesítmények kizárólag kocsmák és gyorsbüfék, de kellő kitartással, a Thököly út és a Hernád utca sarkán végre találunk a célnak megfelelő egységet. Az Old Fregatt bejáratán "normális" - mit normális, kifejezetten különleges! - étlapot olvashatunk, a teraszt jelképező zöld szőnyegpadló néhány asztallal a járda felét foglalja el. Éppen odasüt a nap. Legalább negyven fok lehet, így mielőtt leülnénk, feladjuk. Csak a pontosság végett: ezzel immár a harmadik kertészlesünk hiúsul meg.

Odabent keresünk vigaszt. Cseresznyefa bútorok, hajózással összefüggő tárgyak kellő diszkrécióval - ízléses, tehát egyáltalán nem környezetbarát. Ám szinte áll a levegő, a szellőztetést nyitott ajtóval próbálják megoldani, sikertelenül.

Az ifjú, mosolygós felszolgáló egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy ifjú, mosolygós felszolgáló. "Britpop" frizura, Lennon-szemüveg, a kezdő Liam Gallagher nézhetett ki így az Oasis megalakulása előtt. Ettől persze még nem kellene bömböltetni a Petőfi rádiót. A "klíma" miatt csak könnyű falatoknak lehet esélyük - így már a találkozó előtt búcsúzunk az olyan izgalmaktól, mint a whiskys dióval töltött sertéskaraj vörösboros almával, mazsolás rizzsel (1650 Ft), a bélszínérmék kakukkfüves tejszínes vargányaraguval (2650 Ft) vagy a kétszemélyes Fregatt haldiszkosz (4650 Ft).

Viszont a rákkrémleves tokaji aszúval és mini pirítóssal (870 Ft) nemcsak jól hangzik, de jól is néz ki a kávéscsészényi kiszerelésben, korong alakú kenyerekkel. Az íze egészen kiváló: a tokajit lenyomta a tenger sója, mint a bélyeget.

Nemrég olvastuk, hogy "ahány ház, annyi ratatouille". Abban mindenki egyetért, hogy a szokásos lecsó-alapot cukkinivel és padlizsánnal kell kiegészíteni, de vannak, akiket megvadít a variációk végtelene, például csilis csokival vagy borhabbal bolondítják, mások szerint néhány mentalevél képes csodákra. Itt nem kísérleteznek (980 Ft), de cseppet sem bánjuk: ügyesen elkészített, jól összeválogatott halom, friss, legalábbis frissnek tűnő alapanyagokból.

A mogyorókrémes palacsinta (590 Ft) ellenberger csak a balatoni büfévonalon lenne versenyképes, a "nutellás" kategóriában. Kár. No, talán majd télen. Reméljük, a fűtés működik.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.