kulthírek

  • .
  • 2008. december 11.

Trafik

DOCUMENTA 13 Carolyn Christov-Bakargiev lesz a 2012-es kasseli Documenta kurátora: az ötévente megrendezett képzőművészeti esemény programját öszszeállító 50 éves amerikai művészettörténész Olaszországban tanult, dolgozott is ott, 2001-ben zsűritag volt a Velencei Biennálén, legutóbb pedig a Sydney-i Biennálét vezette. PÉCSI DOKUMENTEK A Baranya Megyei Bíróság másodfokon helyben hagyta a Pécsi Városi Bíróság ítéletét, így az önkormányzat köteles hozzáférhetővé tenni az Európai Kulturális Főváros programjának hatástanulmányait, melyeket májusban kért a polgármestertől a Társaság a Közérdekű Adatokért (taka.hu). Az öt nagyberuházás megvalósíthatóságát vizsgáló tanulmány azóta részben túlhaladott megállapításait Ötölnek című cikkünkben (Narancs, január 17.) taglaltuk. SATRIANI VS.
COLDPLAY Joe Satriani plágiumpert indított a Coldplay ellen: az amerikai gitárvirtuóz szerint a brit zenekar Viva La Vida című dala oly kiadós mennyiségben vesz át eredeti részeket az ő If I Could Fly című instrumentális számából (a 2004-es Is There Love in Space? című albumról), hogy az már szerzői jogsértés. A Coldplay számát a Grammy-díjra jelölt Viva La Vida or Death and All His Friends albumon a zenekari tagok szerzeményeként tüntették fel.

TURNÉN A TROTTEL December 12-18. között belga, német és francia városokban lép fel a Trottel Stereodream Experience. Aki Párizsban nézné meg őket, 14-15-én legyen ott (egyebek: trottel.hu).

PRIMA PRIMISSIMA A Prima Primissima Díj kitüntetettjei: Csoóri Sándor író, Halász Judit színművész, Keleti Éva fotóriporter, Koncz Zsuzsa énekes, Korzenszky Richárd bencés apát, Markó Iván táncművész, Novák István építész, Pusztay János nyelvész, Szegő András újságíró, a Muzsikás együttes, az MKB Veszprém kézilabdacsapata és a Magyar Televízió.

KÍNAI FILMDÍJ A hongkongi Peter Chan Ho-sun 19. századi háborús filmje, a The Warlords nyerte Tajvanban a kínai nyelvű filmek Oscarjának nevezett Arany Ló-díjat.

GOMORRA URALMA Fejet hajtott Matteo Garrone előtt az Európai Filmakadémia: az olasz rendező, aki májusban a cannes-i nagydíjat is begyűjtötte, öt kategóriában bizonyult legjobbnak az Európai Filmdíjak koppenhágai gálaestjén. A nápolyi maffiáról szóló Gomorra lett 2008 legjobb filmje, Garrone a legjobb rendező, az Il Divo című filmben is játszó Toni Servillo a legjobb színész, Marco Onorato a legjobb operatőr, a legjobb forgatókönyvet pedig Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni di Gregorio, Massimo Gaudioso, valamint a rendező, illetve a film alapjául szolgáló könyvet író Roberto Saviano jegyezte. Utóbbi egyébként a bűnözők halálos fenyegetései miatt két éve rendőri védelem alatt él. Az év európai színésznője Kristin Scott Thomas lett, az Il y a longtemps que je t'aime című, Philip Claudel rendezte belga filmben nyújtott alakításáért. Díjat kapott még Magdalena Biedrzycka, Andrzej Wajda Katynjának díszlettervezője, Max Richter, az izraeli Ari Folman által rendezett Waltz with Bashir zeneszerzője, a legjobb rövidfilmet (Frankie) készítő Darren Thornton és Helena Trestikova, a legjobb dokumentumfilm (René) cseh rendezője. Az év felfedezettjének a Hungert rendező angol Steve McQueent választották, a kritikusok a tunéziai Abdellatif Kechiche La graine et le mulet című filmjét értékelték legtöbbre, a közönség pedig a Harry Potter és a Főnix Rendje című David Yates-produkciót. Életműdíjat kapott Judi Dench angol színésznő, s a gálaest helyszínétől tán nem egészen függetlenül a világmozi gazdagításáért elismeréssel illették a dán Dogma mozgalom négy jelese, Ssren Kragh-Jacobsen, Kristian Levring, Lars von Trier és Thomas Vinterberg munkásságát.

ELHUNYT ODETTA Októberben még koncertezett, és arról beszélt, hogy szívesen énekelne Barack Obama elnöki beiktatásán, de a nagy eseményt - amihez a maga módján azért így is hozzájárult - már nem érte meg: 77 éves korában, New Yorkban elhunyt Odetta, teljes nevén Odetta Holmes. A folkénekesnő 1963 augusztusában az O Freedomot énekelte a fekete polgárjogi mozgalom történelmi jelentőségű demonstrációján, amikor 250 ezren vonultak Washingtonba (fekete-fehér képünk ekkor készült, a színes mostanában). Itt kezdte beszédét szállóigévé vált szavaival ("Van egy álmom...") Martin Luther King, akit a tüntetés után John F. Kennedy fogadott. Az elnököt akkor novemberben meggyilkolták, de utóda, Johnson 1964-ben életbe léptette a jogegyenlőséget garantáló törvényt.

Odetta 1930-ban született Alabamában, Los Angelesben nőtt fel. Az 1950-es években tűnt fel, klasszikus képzettségű, erőteljes hangján megszólaltatott rabszolgadalokkal, spirituálékkal, bluesokkal. A 60-as évek folkmozgalmára gyakorolt hatása elvitathatatlan, Bob Dylan, Joan Baez és Harry Belafonte gyakran hivatkozott rá, Janis Joplin is az ő lemezeire gyakorolt - az elismerés kölcsönös, Belafontéval 1961-ben duót énekelt, 1965-ben lemezre vette Dylan dalait: Odetta Sings Dylan. Első szólóalbumát 1956-ban készítette (Odetta Sings Ballads And Blues), az utolsót 2005-ben (Gonna Let It Shine). Többször jelölték Grammy-díjra, de egyszer sem kapta meg, 1999-ben viszont Clinton elnök National Medal of the Arts kitüntetésben részesítette.

MORTIER MADRIDBAN Röviddel azután, hogy a gazdasági válság következében csökkentett költségvetés miatt lemondott a New York City Opera főigazgatói és művészeti igazgatói posztjáról, Gerard Mortier elfogadta a madridi Teatro Real ajánlatát. A belga direktor 2010-ben kezdi meg ötéves madridi tevékenységét, mert egyelőre még az Opera National de Paris vezetője. New York-i feladata az lett volna, hogy a műsorpolitikát felfrissítve a Metropolitan Operáéhoz közelítse a City Opera renoméját, de az eredetileg tervezett 60 millió dollárhoz képest kinéző 36 millióért nem vállalta a feladatot. Most az a szándéka, hogy a műfaj európai topligájába segítse a madridi intézményt.

Figyelmébe ajánljuk