rés a présen - "Ha nem megy, kitalálunk valami mást" - Gáncs Andrea kulturális menedzser

  • .
  • 2010. március 11.

Trafik

rés a présen: A nevedhez fűződik az utóbbi évek egyik legnagyobb popzenei sikerprojektje, a Budapest Bár. Voltak ennek előzményei? Gáncs Andrea: Mivel több mint 15 éve ezen a pályán dolgozom, tényleg sokfélét csináltam, a British Council művészeti vezetője voltam, menedzseltem és nemzetközi pályára állítottam néhány zenekart, köztük a Besh o droMot és a Kistehént, és én voltam az egyik alapítója és programigazgatója az A38 Hajónak.
A közelmúltban a kínai magyar évad kulturális programjait projektmenedzseltem, ami megtanított extrém körülmények között dolgozni, és tíz éve tanítok egy brüszszeli székhelyű nemzetközi kulturális menedzsment kurzusban is.

rap: Hogyan született a Budapest Bár?

GA: Amikor az A38-on dolgoztam, azt tapasztaltam, hogy Magyarországon a 30-40-es korosztály számára nagyon kevés a normális szórakozási lehetőség.Közben meg férjhez mentem egy cigányprímáshoz, Farkas Robihoz, akivel arról beszéltünk sokat, hogy a magyar cigányzene, ami valódi hungarikum, mért csúszott vissza 2000-re a ciki kategóriába, mért ülnek otthon munka nélkül a tehetségesebbnél tehetségesebb zenészek. A sok gondolkodásból egy éjszakai zenehallgatáskor kipattant az ötlet. S mivel rock and roll múltam miatt - és Robi zenei pályájának köszönhetően - sok személyes kapcsolatunk volt különböző zenekarokkal, el tudtuk kezdeni felépíteni a projektet. Sejtettem, hogy sikeres lesz, hiszen olyan embereket válogattunk öszsze, akik már bizonyítottak, és kipróbált ízléssel nyúltunk hozzá a dalokhoz, de azt nem gondoltam, hogy ekkora kultusszá válik. És valóban: a közönség kemény magja a 30-40-es városi felnőttekből áll, akik úgy szórakozhatnak, hogy másnap büszkék is lehessenek rá, és a kamasz gyerekük se cikizi ki őket.

rap: Folytatódik-e, formálódik-e?

GA: Május közepétől Budapesten a Katona József Színházban, a Margitszigeten, valamint több vidéki városi fesztiválon és az ismert zenei fesztiválokon lépünk fel. Az biztos, hogy nem akarjuk a már jól bevált receptet ragozni a végtelenségig. Ennek a projektnek nem a gyors pénzszerzés a célja, hanem az, hogy elviselhetővé, szerethetővé tegyük az életünket, miközben klassz emberekkel vesszük magunkat körül.

rap: Van-e újabb ötleted?

GA: Többfelé szeretnénk fejleszteni a Budapest Bárt, de a legfőbb célom most, hogy a nemzetközi piacra is elinduljunk. Sikerült egy laza, de működő közösséget létrehoznunk, aminek a tagjai egyre több ötlettel állnak elő, és nekem az a dolgom, hogy eldöntsem, mi használ a projektnek. Több énekes felvetette, hogy most nézzük meg, mit tudunk kezdeni a 80-as, 90-es évek undergroundjával, amin felnőttünk. Most ez jön. Ha nem megy, kitalálunk valami mást.

Figyelmébe ajánljuk