rés a présen - "Várjuk az ítéletidőt" - Horváth Tibor (HammerWorld), a Metalfest produkciós vezetője

  • .
  • 2011. május 26.

Trafik

rés a présen: Június elején másodszor lesz Metalfest Magyarországon. Hogy indult az egész? Horváth Tibor: Régebb óta partneri együttműködésben vagyunk az osztrák Rock The Nation ügynökséggel, akik megkerestek minket azzal, hogy egyesítenék az ő három, már létező fesztiváljukat (a német Legacy Festet, az osztrák Summer Nightst és a svájci Metal Dayzt), és érdekelne-e minket egy magyarországi megvalósítás.
Persze hogy igent mondtunk. Ezután hosszan ötleteltünk a fellépőkről: meg kellett találni, hogy kik azok az előadók, akiket mind az öt országban (Csehország az ötödik) szeretnek, és melyek legyenek a kisebb zenekarok, amelyekre mi mindig nagy hangsúlyt fektetünk, mert fontos, hogy színes, mindenkinek tetsző felhozatalt rakjunk össze.

rap: Van köze a fesztivál megrendezésének a Sziget egyre gyengülő metálfelhozatalához, a Hammer Színpad megszűnéséhez?

HT: Igazából nincs. Nem is nevezném gyengének a metálfelhozatalt a Szigeten, pusztán átstrukturáltnak, de az ő fesztiváljuk igényeinek megfelelővé vált ott a program. Hammer Színpad 2001-től 2008-ig volt a Szigeten, de akkoriban, ezzel átfedésben is megrendeztük például a Summer Rocks fesztivált olyan zenekarokkal, mint a Slayer, az Iron Maiden, az Anthrax, a Manowar vagy a Nightwish.

rap: Mivel voltatok elégedettek a tavalyi fesztiválon?

HT: Alapvetően tetszett az embereknek az elsősorban nemzetközi zenekarokra építő fesztivál ötlete, és arra is voltak nagyon jó visszajelzéseink, hogy több mint 40 külföldi zenekart lehetett nálunk megnézni 2-3 nemzetközi klubkoncert árából. Azt viszont mi magunk is éreztük, hogy a vendéglátás nem az igazi, és változtatni kell rajta. Ezt a céget idén lecseréltük, koncentráltabbá tettük a területet, és csökkentettük az étel- és italárakat is.

rap: Mi lesz, ha idén is végig szakadni fog az eső, mint tavaly?

HT: Eleve úgy készülünk, hogy várjuk az ítéletidőt, ennek megfelelően biztosítjuk a megfelelő körülményeket, hogy biztonságosan valósulhasson meg az egész fesztivál.

rap: Melyik fellépőre vagytok a legbüszkébbek?

HT: Nehéz csak egy fellépőt kiemelni, mert épp az adja a fesztivál különlegességét, hogy bármelyik korosztály megtalálja, amit keres. Legyen szó olyan klasszikus zenekarokról, mint a Kreator, a Saxon vagy a Stormwitch; olyan különleges csemegékről, mint a Wintersun, az élőben mindig erős Arch Enemy vagy a Cradle Of Filth; az utóbbi idők legdinamikusabb előadójáról, a Misery Indexről vagy a zenészek kedvencéről, a Rage-ről. De talán arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy hosszú egyeztetés után végül sikerült összehozni, hogy a Hammerfall zenekar két tagja és a Pokolgép közösen fog eljátszani egy Pokolgép-dalt. Ez olyan különlegesség, ami csak nálunk lesz. Eleve megfoghatatlan az érzés is, hogy a heavy metal műfaj egyik legjobbjának számító Hammerfall az új albumán egy Pokolgép-dalt dolgoz fel, de hogy ezt élőben csak nálunk prezentálják - az valami egészen különleges.

2011. június 3-5., Csillebérci Szabadidő Központ, www.hu.metalfest.eu

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?