tévésmaci - A sül elcsodálkozik a termelési mutatókon

  • .
  • 2008. szeptember 18.

Trafik

Sötétkék vattakabátja, mint patyolat, váltva viseli a kobakot a svájcisapkával, amikor még hosszabb haja volt, egy cseppet sem zavartatta magát a kendő viselésében, tett rá, hogy röhögnek a szakik, és utána kiabálnak, hogy Icuka. Arra gondolt, hogy hülye vén trógerok, csak azt lesitek, mikor van fájront, aztán a többségetek nem is zuhanyzik, sőt olyan is van köztetek, aki át sem öltözik, úgy, ahogy van, munkásruhában megy haza.
Haza egy fenét, már félúton megáll a Zsuk a kocsmánál, és jöhet a rossz feles meg a rossz sör, s a hó vége felé már egymástól kéregettek kölcsön, hol egyikre, hol másikra. Aztán már a művezető következik, ad is az. S jegyzi, hogy kinek mennyit adott, egy kis füzetbe az utánozhatatlan ácsceruzacsonkjával, amit időnként meg is nyal, mintha tintaceruza lenne, de ez a nyalás inkább amolyan intő, figyelmeztető gesztus, hogy rajtatok tartja ám a szemét, s ha így folytatjátok, a jövő hónapban már a hó közepétől kölcsön fogtok kérni, kuncsorgó pofával, alázatosan. Úgyhogy röhöghettek nyugodtan, én akkor is minden hét végén hazaviszem kimosni a pufajkát meg az overallt. Felőlem akár egész nap nézhettek. Mi vagyok én, tévé? Az. Mutasd is, mit tudsz!

Pénteken (19-én) a tv2-n 21.20-kor kezdődik A falka Richard Gere-rel és Claire Dainesszel. A meskete a csoportos szexuális bűnözés izgalmas lápvilágába kalauzolja nézőit, úgyhogy én csak 22.20-kor kapcsolom be a kedvencemet, a filmplű2-t, ahol az Anyádat is egy 2001-es tengerparti utazás két nagyravágyó kamasz és olyan csaj, akiről a kölkök is tudják, hogy nem is álmodhatnának róla, épp ezért roppant agyalt vége lesz a mexikói gyártmányú műsornak.

Szombaton a tv2-n délután 16.20-kor Négy esküvő és egy temetés, tegye fel a kezét, aki nem látta! Most az, aki nem fogja megnézni! Este nyolckor nézzük meg együtt a Dunán Koltai Róbert második legjobb filmjét, a Csocsót (avagy éljen május 1-je!). Csak aki látta már Csocsó bácsi kalandjait, az kapcsolhat a Filmműzeóra, ahol meg ugyanekkor a Múmia közbeszól lesz. Az egy 1967-es marhaság Ruttkay Évával, melyben mi, magyarok már akkor is feltaláltunk valamit, ami megmenthetné az emberiséget (vö.: madárinfluenza). Csak hát a szocializmus még nem tökéletes, ezért csak a következő ötéves terv bírna a gyártására sort keríteni, így csőstül jönnek ránk az ami kémek. A múmia, de a fáraó is rendőr, utóbbi Major Tamás, előbbi Koltai János, amiért is ez a szombat a Koltaiak napja. Nem is a vombatomé.

Vasárnap az HBO-n déli háromnegyed kettőkor lenyomja ugyan a Harmadik típusú találkozásokat, de én csak akkor fizetek elő, ha megírhatom a Kodály-módszerről szerzett összes tapasztalatomat (Spielberg hősei így értenek szót a marslakókkal ebben a filmben, szép kis alakok lehetnek azok is). A filmplű2 hoz egy nagyon hülye címet 18.05-kor. Abban, hogy Amikor Zachary Beaver a városba jött, akkor is benne vannak a gombolyaggal játszódó macskák, ha most nem veszem a fáradságot elmagyarázni.

Hétfőn kora délután (14.30) Vád tanúja az MGM-en. Fél tízkor este a filmplű2 a kötelező Magdolna nővérekkel jön, a Filmműzeó pedig Máriássy Félix 1969-es drámájával, az Imposztorokkal öt perc múlva. Éjjel (23.45) egy Woody Allen az m1-en: Csak az a szex - amikor azt mondom, hogy csak az ne lenne, a filmre gondolok.

Kedden egy svéd (Hétköznapi mennyország; 2004; m1; 23.25) találkozik egy írrel (A rét; 1990; MGM; 22.35), és együtt nekiesnek az amerikainak (Összeomlás; 1993; Filmplű2; 1.35). És az nem bírja.

Szerdán pedig Fellini (És a hajó megy; 1983; Filmműzeó; 20.00) találkozik Michael Jacksonnal (Moonwalker; 1988; HBO; 16.20). Úgy látszik, éjszakai műszak van egész héten az m1-en: Hotel Ruanda; 23.55.

Csütörtökön pedig minden tévésorozatok legjobbika, a Drót kezdődik 22.40-kor a Dunán a legelejivel, és 2 részenként halad, úgy tűnik, az ötödik évad végig. Mindenki nézze, mert baromi jó! Akinek nincs ideje kivárni, az ötödik évad 30-án jön ki dvd-n! Én nyolckor Fábri Zoltán 1978-as filmjét, a Magyarokat nézem a Filmműzeón.

Drótozzanak!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?