tévésmaci - Sül a fán

  • .
  • 2008. augusztus 7.

Trafik

- Homoki élőhely kevés van - mondta Sztupa, és kiköpött, de folytatta -, nyílt gyöpös homokbucka, hm? Valamivel, sokkal zártabb homoki legelőgyöp. De ez semmi a tocsogós magassághoz képest! Jó, jöhet egy nádas is.
Viszel haza buzogányt legalább. Vázába. Mindenem a gyapjúsásos láprét vagy az égeres láperdő. De nem választhatok.

- Én, ha lehetne, inkább alkalmazkodnék a szárazsághoz - vágott közbe Troché.

- Nem megyek kocsmába, ne próbálkozzál - vetette ellen Sztupa -, inkább nézem a tévét.

Mi vagyunk még ezzel így, és még választhatunk is.

Pénteken (8-án) például aközt, hogy délelőtt tizenegykor vagy este tizenegy harminckor tévézzünk. Rám hallgatnak? Délelőtt a Hallmarkon Sleepy Hollow legendája, a heti legjobb nevű rendezőnk, Pierre Gang elővezetésében. Estve pediglen 101 Reykjavík a film+2-n, ebben iszlandiak járnak el a hely szellemében.

Szombaton csatornák szerint menjünk vagy időrendben? Szerintem is mindegy. Délután az MGM-en 14.25-kor A dicsőség ösvényein járunk Stanley Kubrick vezetésével, s olyan csókákkal, mint Kirk Douglas. Éjjel negyed tizenkettőkor a Dunán Papás-mamás, Hugh Laury (Dr. House) egyik korábbi (2000-es) nekilendülése. A film+2-n éjfél után (0.15) El Cid, az ősi rettenet 1961-ből, melyben konkrétan a mórokat kell móresre tanítani Charlton Heston vezetésével. Riszál még Sophia Loren, erősen néz Raf Vallone. Mit mondjak, annyi lesz a móroknak. Az RTL Klubon öt percre rá viszont "szokatlan csemege" ígérkezik, lengyel thriller - hát, persze: Utolsó küldetés (2002).

Vasárnap délután nagyon kell figyelni, mert anno egy csomó ismerősöm statisztált az 1981-es amerikai Menekülés a győzelembe című filmben. Megjelent egy apróhirdetés (meg nem esküszök, de tán még a Népsportban is), hogy sötétszürke ruhában és könnyű cipőben húzzon mindenki az MTK-pályára, ha egy filmben akar szerepelni Sylvester Stallonéval. Az is felröppent, hogy a derék tengerentúli szakmunkások (John Huston filmje) Fábry Zoltán Két félidő a pokolbanjából nyúlták az egészet, kétségkívül mind a kettőben a nácik ellen kell focizni, de mennyivel jobban csinálta azt Sinkovits Imre vagy Garas Dezső, mint Pelé vagy Bobby Moore! Volt még filmes utóélete a nagy eseménynek, lapunk mérhetetlenül nagy számban aktív filmes bedolgozóinak egyike, meg nem mondom milyen kolbász (Czabán György) egy korai remekében azt állítja, hogy a nevezetes alkalommal kötényt adott a Fekete Gyöngyszemnek ("megbőröztem Pelét") - ja, alighanem. A Filmmúzeumon 16.50-kor adják a Dandin György, avagy megcsúfolt férj című 1955-ös Várkonyi Zoltán-filmet Mészáros Ágival és Kállai Ferenccel (utóbbi szintén focista, bírót adott egy filmben).

Hétfőn westerneket tolnak az MGM-en, este fél kilenckor az 1954-es Vera Cruz megy Gary Cooperrel és Burt Lancasterrel, s aki felismeri benne Charles Bronsont, jó nálam egy sörre. Utána, 22.10-kor Nincs bocsánat, aminek az a legnagyobb előnye, hogy nincsen benne Clint Eastwood, mert Burt Lancaster van benne, hisz a mű 1960-ban készült. Maguk persze nyugodtan váltsanak a Halálos nyugalomra közben (ViaSat3; 23.10), hogy megválaszolhassák az e heti találós kérdésünket: mi lenne ennek a filmnek a címe, ha Roman Polanski rendezi? Kilenckor (este) a filmplű2 lenyomta A zongoratanárnőt, állítólag sokan lennének így vele. Hm, nem nagyon értem, még ha a billentyűket!

Kedden a névversenyünk aktuális ezüstérmese, Philip K. Dick adaptálódik a nagy John Woo szíves segedelmével. A felejtés bére 21.10-kor a tv2-n. Éjjel egy negyvenkor ugyanitt Nexxt, a magyar igyekezet.

Szerdán Fellini a Filmmúzeumon, aki olyan, mint a hal. Még az 1983-as És a hajó megyet is szeretjük tőle (Filmmúzeum; 20.00), amiben ugyan Marcello Mastroianni nem játszik, domborít viszont Janet Suzman, akit aztán, tíz év sem kell, s máris a Leon, a disznópásztorban köszöntünk újra. De ki játszik a Leon, a láthatatlanban?

Csütörtökön macedón törekvésekkel ismerkedhetünk meg az 1991-es Tetoválás c. filmben (m1; 23.20). Lombrosónak a tetoválásról nyilván a bűn jutna az eszébe, mondjuk egy macedón Corleone. Nekem viszont az, hogy tetováltassanak a karjukra egy tévét, s azt nézzék, mert abban tuti jobb a műsor!

Figyelmébe ajánljuk