A tudomány Oscarja: díjeső a Szilícium-völgyben

  • narancs.hu
  • 2017. december 4.

Tudomány

Kihirdették a Breakthrough Prize díjazottjait San Franciscóban.

false

 

Fotó: breakthroughprize.org

A tudomány Oscarjának nevezett díjat, a Breakthrough Prize-t immár hatodik alkalommal adták át a természettudományos területen kimagasló eredményeket elért fiatal kutatóknak. A díjjal egyenként 3 millió dollár (792 millió forint) is jár, ezzel ez a világ egyik legnagyobb jutalommal járó tudományos elismerése. A paradigmaváltó kutatásokat támogató díjat 2012-ben alapították a legnagyobb informatikai-internetes óriáscégek, többek között: Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin (Google) és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma (Alibaba Group) kínai üzletember, valamint Jurij Milner (Digital Sky Technologies) orosz vállalkozó és felesége, Julia, emellett idén a kínai Tencent vállalat vezetője, Pony Ma is csatlakozott a szponzorokhoz.

„A nagyszerű tudósok ünneplése mindig időszerű. Egész jövőnk rajtuk múlik”

 

így fogadta az idei díjazottakat Jurij Milner, a Breakthrough Prize egyik alapítója.

A fizikai díjat öt kutatónak adták át: Charles Bennettnek a Johns Hopkins Egyetemről, Gary Hinshaw-nak a British Columbia Egyetemről, valamint Norman Jarosiknak, Lyman Page Jr.-nak és David N. Spergelnek a Princeton Egyetemről.

Az élettani díjat Joanne Chory, a biológiai és orvosi kutatásokkal foglalkozó Salk Intézet tudósa, Don W. Cleveland, a Kaliforniai Egyetem rákkutatással foglalkozó Ludwig Intézetének munkatársa, Mori Kazutosi a Kiotói Egyetemről, Kim Nasmyth az Oxfordi Egyetemről és Peter Walter a Kaliforniai Egyetemről vehette át.

A matematika területén a Utahi Egyetemen dolgozó Christopher Hacont és a Kaliforniai Egyetem tudósát, James McKernant díjazták.

A matematikai és fizikai kutatásokban jeleskedő kutató fiatal tudósok (három fizikus és négy matematikus) eredményeikért az Új horizontok díjat kaphatták meg.

Breakthrough Prize

Breakthrough Prize – “The Oscars Of Science” – Celebrates Top Achievements In Physics, Life Sciences & Mathematics, Awards $22 Million In Prizes At Gala Televised Ceremony In Silicon Valley

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?