A diákigazolvány villamosítása

  • kincses zoli
  • 1998. március 12.

Tudomány

Sok diáknak ez volt az utolsó félév, hogy beiratkozáskor az oktatási intézményének tanulmányi osztályán pecsétet kapott a papírból készült diákigazolványba. Nagyon sok áldiáknak ez volt az utolsó félév, hogy valamilyen módon érvényesíthette diákigazolványát.

A diákigazolvány-hamisításból adódó éves károkat milliárdos nagyságrendűnek becsülik. Február 23-án Magyar Bálint egy sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy az új, szinte hamisíthatatlan, plasztikkártya formájú, mikrochippel ellátott diákigazolvány szeptembertől kézzelfogható valósággá válik. A rendszer megvalósítására kiírt pályázatot a CompuWorx Kft. (http://www.compuworx.hu) és az Állami Nyomda Rt. nyerte meg, míg a hardverhátteret a Digital Magyarország biztosítja.

A felsőoktatásban részt vevő 200 000 hallgató intelligens kártyát (smart card) kap, amelyhez több szolgáltatás és kedvezmény is kapcsolható. Az új diákigazolvány elsősorban a hallgatói létet igyekszik majd megkönnyíteni, de előbb a zsebünk lesz könnyebb 995 forinttal, mivel a hallgatóknak ennyit kell majd fizetniük érte. A közoktatásban részt vevő 1,6 millió tanuló 195 Ft-os áron kapja az új diákigazolványt, de ez csak külsejében hasonlít a felsőoktatási testvérére, mivel ezekbe nem lesz chip beültetve. A két kártya színében is eltér egymástól.

Az intézmények március folyamán kapnak egy adatlapot, melyet a hallgatók kitöltve, fényképpel ellátva és az igazolvány árát befizetve visszajuttatnak az intézményhez. Amennyiben az intézmény ezt április végéig elvégzi, és az egyedi azonosítóval ellátott adatlapokat visszajuttatja, úgy a napi húszezer kártya elkészítésére képes Állami Nyomda Rt. szeptemberre elkészíti az új diákigazolványt.

A felsőoktatási változat valóban csúcstechnológiát képvisel: lézergravírozással lesz a kártya anyagába égetve a tulajdonos fényképe, anyaintézménye, neve, lakhelye, állampolgársága, születési helye és ideje, valamint a hallgató aláírása. Ez a technológia eleve véd a hamisítás ellen, de az intelligens chip további biztonsági funkciókkal is el lesz látva. Tartalmaz olyan memóriarészeket is, melyekben további adatok tárolhatók, és vannak készpénzhelyettesítő funkciók ellátására alkalmas rekeszek is, így sokkal többre képes, mint amire első körben használni fogják: a későbbiekben lehetőséget nyújt országos - ösztöndíjhoz való hozzáférés, tandíjbefizetés kezelése - vagy egyetemi szintű - az egyetem területén lévő büfék, fénymásolók vagy jegyzetboltok szolgáltatásainak igénybevétele - alkalmazások kifejlesztésére. A kártya a benne lévő egyedi azonosító alapján beléptető rendszerekben autentikációs eszközként használható, hamisíthatóságát tekintve B kategóriás biztonsági okmánynak, hatósági igazolványnak számít.

Az új diákigazolvány lehetőségeinek kiaknázására jött létre a Diák-Bónusz Kht. (http://www.diakbonusz.com), melynek célja minél több olyan érdekelt felkutatása, akik az új diákigazolványhoz kapcsolódóan valamilyen kedvezményt vagy többletszolgáltatást tudnak biztosítani a diákok részére.

kincses zoli

(kzoli [at] c3 [dot] hu)

Figyelmébe ajánljuk