Ajkaceratops, a magyar dinó

Kidőlt a szekrényből

Tudomány

Úgy 85 millió éve élt egy szigeten, melyet ma Bakonynak hívnak: ő a négy lábon járó, madármedencéjű csőrös dinó, tudományos nevén Ajkaceratops kozmai.

Egykoron sírhattunk a szegényes hazai dinoszauruszfelhozatal, a lelőhelyek gyér száma miatt, ám mára változott a helyzet. Egy fiatal paleontológusnak, Õsi Attilának hála rövid idő alatt többszörösére nőtt a nemzetközi visszhangot is kiváltó őshüllőleletek száma. Mindehhez kiváló szakmai felkészültség, remek kutatói érzék és mindenekelőtt egy jó lelőhely kellett: az iharkúti elhagyott bauxitfejtő mára valóságos kincsesbánya az őslénykutatók számára.

 

Színes kréta

Korántsem véletlen, hogy eddig nem éppen a mai Magyarország területéről tárták fel a leglátványosabb dinoszauruszleleteket. A dinoszauruszok öregrendjébe (ez a pontos rendszertani besorolás!) tartozó hüllők virágkorának idején (jura, majd kréta kor) Európa jelentős részét, benne hazánk mai területét is többnyire tenger, pontosabban a Thethys nevű ősóceán és nyúlványai foglalták el. A Thethys azonban - különösen sekélyebb, ún. selftenger jellegű részei - szigetek sokaságát ölelte körbe: az egyik ilyen volt a mai Bakonyt magán hordó talpalatnyi föld-, pontosabban kődarab, amely jórészt maga is a geológiai folyamatok, kőzetmozgások révén kiemelkedett tengeri üledékből áll. Ősi Attila már diákkorában biztos volt abban, hogy olyan potenciális lelőhelyet kell találnia, amit dinót biztosan nem tartalmazó tengeri üledék helyett szárazföldi tölt ki. Hosszú keresgélés nyomán lelt rá az iharkúti külszíni bauxitfejtés területére, melyet a művelés megszűnte után félig be is temettek. És az iharkúti lelőhely 2000-ben kezdődött feltárása elkezdte ontani a leleteket! Az elmúlt évtized első szenzációja a Hungarosaurus tormai nevezetű páncélos hüllő maradványainak megtalálása volt (lásd: Hamut is mamut - Őslénytani fejlemények, Magyar Narancs, 2006. augusztus 10.), amit a Bakonydraco galaczi nevű, a B filmekben is főszerepet játszó Pterodactylus-félék alrendjébe tartozó, 3-4 méteres fesztávú (!) repülő őshüllő követett, ami egyes elméletek szerint a tengerpart egyik réme volt, mások szerint viszont inkább a gyümölcsdiétának hódolt. Ez utóbbi persze a szigorú paleontológusok szerint nem is dinó - ahogy nem azok a csontmaradványaik formájában szárazföldi üledékben (!) meglelt, korábban kizárólag tengeri lényként ismert mosasaurusok vagy az Iharkutosuchusnak keresztelt őskrokodilok sem.

 

Csőr, mester

Elsőre nehezen azonosítható csontmaradványnak tűnt az a néhány koponyadarab, illetve csőrszerű reliktum is, melyeket a tavaly nyári kutatás nyomán sikerült a felszínre hozni. Annyit sejteni lehetett, hogy egy dinoszaurusz koponyájának elülső részét sikerült fellelni, ám az csupán a kutatótársakkal való konzultáció nyomán vált biztossá, hogy a négy predentale (ez egy fogat nem tartalmazó csont, mely minden madármedencéjű Ornitischia dinoszaurusznál megtalálható) és a különleges, úgynevezett rostralis (szintén madárcsőrszerű) csonttal kiegészült koponyaelő (premaxilla) egy, a Ceratopsia-félék alrendjébe tartozó dinóféléhez tartozik. A lelenc ezúttal az Ajkaceratops kozmai nevet kapta (második nevét Kozma Károly jeles geológusról), és úgy 85 millió éves lehet. A késő kréta kor úgynevezett santoni emeletén élt (félreértés ne essék: ez a geológiai rétegre utal), mérete 1-1,5 méteres lehetett, súlya 20-30 kilogrammra tehető - ezt a legnagyobb csőrszerű képződmények alapján becsülték 'si Attiláék. Kissé morc, csőrös-szarvacskás ábrázata dacára békés növényevő lehetett - csak az nem világos, hogyan került e világot jelentő bakonyi szigetre?

A felfedezés nemzetközi visszhangját jelzi, hogy a MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoportjában dolgozó 'si Attila többek között angol és amerikai kutatókkal közösen készített cikkét lehozta a Nature május 27-i száma is. Felfedezése nyomán kezdhetjük másként látni a földtörténeti középkor végének európai - izoláltnak hitt szigeteken, széttagoltan élő - állatvilágát.

 

Tutajos szemek

Korábban úgy vélték, hogy itt csak helyi fejlődésű, úgynevezett endemikus fajok éltek (zömmel kisméretűek), illetve délről, a Gondwana nevű, éppen ez idő tájt széttagolódó (Dél-Amerikára, Afrikára és Indiára szétváló) szuperkontinens felől érkezhettek ide új fajok. Igen ám, de Ceratopsia-féléket eddig csak Kelet-Ázsiából és a vele a (néha záródó) Bering-szoroson át kapcsolatban lévő Amerikából ismerünk. Utóbbi lelőhelyeiről került elő eddig a leglátványosabb, képről és népszerű filmekből sokak számára ismerős Triceratops, a legismertebb Ceratopsia. Nos, a most meglelt magyar dinó ugyan nem közeli rokona eme nyolc-kilenc méteres óriásnak - de koponyájának bizonyos jellemzői (ugye, mennyi minden kiderül pár töredékből?) leginkább a világ tán legnagyobb dinótemetőjében, Mongóliában kiásott Bagaceratops-félékkel mutat rokonságot. Már csak az a kérdés, hogy miként jutottak onnan idáig - az út túlnyomó részét akkoriban, a mainál jóval melegebb körülmények között, sokkal magasabb tengerszint mellett nem tehették meg száraz lábbal. Az alkalmazott módszert a biológia szigetugrásnak (island hopping) nevezi: ilyenkor az állatok (vagy éppen növények), az egyik szárazföldről (mondjuk egy vihar nyomán) elszakadó, jórészt fadarabokat tartalmazó uszadékba kapaszkodva tutajoznak egyik szigetről a másikra. Meglehet, relatíve keveset tudunk még az ősvilág állatairól, tudásunk azonban évről évre bővül. Iharkút még évtizedeken át onthatja magából a leleteket, idén nyáron is lesz ásatás!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.