cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. május 4.

Tudomány

cyberhírek

Üstökös Egy szétesőfélben lévő üstökös 10 millió kilométerre megközelíti a Földet - jelentették a chilei Panaral csillagvizsgáló munkatársai. A chilei csillagászok szerint némely darabot szabad szemmel is látni lehet majd. A Schwassmann-Wachmann 3 nevű üstökös szétesése 1995-ben kezdődött, akkor három darabra hasadt a Nap körül keringő égitest.

Skype: 100 millió Az internet alapú telefonszolgáltatásban utazó Skype-nak már 100 millió regisztrált felhasználója van világszerte, jelentette be pénteken a cég. Az eBay tulajdonában lévő Skype tavaly szeptemberben még csak 54 millió nettelefonálót szolgált ki.

Vállrándítás Illinoisi kutatók kifejlesztettek egy intelligens szoftvert, amely felismeri az unott vállrándítást. A számítógépes látás tökéletesítésén munkálkodó tudósok szoftverét webkamerával felszerelt számítógépen lehet használni, a program a vállrándítás különféle típusait is felismeri.

Pajzsmirigy Házinyúl pajzsmirigysejtjeiből "növesztett" pajzsmirigyet ültettek át egy betegbe Fehéroroszországban. Az új szervet egy 39 éves minszki nőbeteg kapta, akinek korábban eltávolították a pajzsmirigyét. Fehéroroszország számára fontos az új eljárás, hiszen a csernobili katasztrófa óta eltelt húsz évben az országban meghatszorozódott a pajzsmirigyrákban szenvedők száma.

Vízenergia A vízüzemű autó megvalósításáért dolgozó Vízenergia Alapítvány társadalmi célú hirdetésekben kéri az adófizetőket, hogy adójuk egy százalékával támogassák működését. A hirdetésben támogatóként szereplő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közleményben határolódott el a találmánytól, amely a szakértők szerint szélhámosság.

Hackerek Ismeretlen hackerek ellen indít eljárást az ügyészség Szlovákiában, miután kiderült, hogy számítógépes kalózok a közelmúltban feltörték a szlovák Nemzetbiztonsági Hivatal levelezőszervereit, amelyekről 36 ezer elektronikus levet másoltak le.

Újabb pofon az asztrológiának A csillagjegyek és a jellemvonások között nincs összefüggés, vagyis a születés ideje és vele a csillagjegy nem befolyásolja a személyiségjegyeket - állapították meg dán és német kutatók egy széles körű vizsgálat során. Korábbi vizsgálatok egyes elemei utaltak ugyan arra, hogy egyes személyiségjegyekre - mint a spontaneitás vagy a kockázatvállalás - hatással vannak a csillagjegyek, de a 15 ezer ember bevonásával készült, igen széles körű elemzésben kimutatták, hogy ilyen befolyásra nincs bizonyíték. Ez cáfolja azt az elterjedt nézetet is, hogy minden csillagjegyhez tipikus jellemvonások társulnak - írta az Index a Wissenschaft.de nyomán. A kutatást vezető Peter Hartmann és kollégái igen széles mintával dolgoztak: két adatbankból vett, összesen több mint 15 000 személy adatait hasonlították össze. A Harvard Medical School nemrégiben közzétett kutatása szerint egyébként a szívbetegek felépülését sem befolyásolja, hogy imádkoztak-e értük vagy sem. Az effajta kutatásokat számos tudós támadja, mondván, hogy a tudomány nem arra való, hogy a természetfelettit kutassa.

Bosnyák piramis? Egy bosnyák, skót, szlovén, osztrák és ausztrál régészekből álló kutatócsoport szerint bizonyítható, hogy a bosznia-hercegovinai Visoko település mellett fekvő Visocica-hegy valójában egy i. sz. 200-ban épült lépcsőzetes piramis, az első, amit Európában felfedeztek. Erre a nemrég megkezdett ásatáson megtalált, emberkéz által formált, szabályos formájú kőtömbök jelentik az első valódi bizonyítékot - adta hírül a Múlt-kor történelmi portál. Ha az elmélet beigazolódik, a bosnyák település büszkesége egyenrangúvá válhat a gízai piramisokkal.

Jubilál a Hubble A Hubble űrtávcső (HST) tizenhat éves jubileuma alkalmából a NASA és az ESA "ünnepi montázsfelvételt" bocsátott ki a látványosan heves csillagkeletkezést produkáló M82 galaxisról - adta hírül az [origo]. Az M82 egy 12 millió fényévre lévő, heves csillagkeletkezést mutató spirális galaxis. Központi vidékén nagyságrendileg tízszer gyorsabban születnek az égitestek, mint a Tejútrendszerben. A jelenség oka a közeli M81-ben keresendő: a heves csillagkeletkezésugyanis a két csillagváros közötti árapályerők révén indult meg. Az eseményre mintegy 600 millió éve került sor, és mintegy 100 millió éven keresztül keletkezett temérdek új égitest. A rádiótartományban végzett megfigyelések alapján a két galaxist, valamint tucatnyi kisebb kísérőjüket kiterjedt hidrogénburok övezi, amely a galaxisok közöttikölcsönhatás, illetve az utána következő csillagkeletkezés miatt alakulhatott ki. Az elmúlt 16 év során a HST közel 750 ezer felvételt készített mintegy 24 ezer objektumról. Eközben 93 500-szor kerülte meg bolygónkat. Az így megtett 4 milliárd kilométerrel akár a Szaturnuszig is eljuthatott volna. A HST-velkörülbelül 4000 csillagász dolgozott, munkájukbólmintegy 6300 publikáció született. A napi 10 gigabyte-nyi lesugárzott információ eddig összesen 27 terabyte-ot tesz ki.

A T-csoporté az iWiW A T-Online vásárolta meg a legnépszerűbb magyar közösségépítő szájtot - adta hírül az Index, amelynek tulajdonosi köre maga is a vevőjelöltek között volt. A Who is Who (ki kicsoda) még 2002-ben indult, ám mára megújult formájában már 650 ezer felhasználója van, akik közel 35 millió kapcsolatot létesítettek eddig egymással. A meghíváshoz kötött Web 2.0-s szolgáltatásnak ma már hazai riválisai is vannak (MyVIP, Barátikör.com). A "social networking" piac az elmúlt fél évben pezsgett fel, miután a nyáron a News Corp. felvásárolta a MySpace nevű közösségépítő szolgáltatást. A MySpace-nek ma már több mint 70 millió aktív felhasználója van. Szintén a napokban jelentette be a BBC vezérigazgatója, hogy a brit médiatársaság új irányelvei közt kiemelt helyen szerepel egy olyan online közösségépítő szolgáltatás, mely nemcsak ismerőskeresésre és blogok indítására lesz alkalmas, de a feltörekvő zenekaroknak is első számú virtuális megjelenési felülete lehet. A nagy internetcégek szinte mindegyikének van saját social networkingje: a Google az Orkuttal, a Yahoo! a Yahoo360-nal büszkélkedhet, és a Microsoft is nemsokára elindítja a Wallopot. Komoly szereplő a Facebook is: a 7 milliós felhasználói bázisú, kifejezetten középiskolásokra és egyetemistákra specializálódott szájt értékét 550 millió dollárra becsülik. Az iWiW eladása ugyanakkor tiltakozásokat is kiváltott: a több százezer felhasználó közül néhányan amiatt aggódnak, hogy a szájt által tárolt személyes adataikat a T-Online tulajdonába jutva ellenőrizetlenül felhasználhatják, továbbadhatják.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.