cyberhírek

  • .
  • 2007. július 5.

Tudomány

cyberhírek

ÁLLAMPOLGÁRI ENGEDETLENSÉG Nem hajlandó Windowszal adózni a BlackPanther nevű Linux-disztribúció hazai kiadója: mivel csak Windowszal tölthetné ki elektronikus adóbevallását, inkább nem küld semmit az APEH-nek. Ügyvédje az Alkotmánybírósághoz és az adatvédelmi biztoshoz fordult.

EBAY-KOMMANDÓ A csalók feltűnően nagy része érkezik Romániából a legnagyobb internetes aukciósházba. Az eBay speciális kommandót küldött Bukarestbe, a jogászokból és IT-specialistákból álló csoport a cyberbűnözők és a bűnüldözők közötti technológiai-tudásbéli szakadékot próbálta áthidalni.

MESTERSÉGES BÕR Sebgyógyításhoz használható, fibrinből és fibroplasztból képzett szintetikus bőrt fejlesztett ki egy angol biotechnológiai cég. A kutatók reményei szerint a mesterséges bőr a bőrátültetések alternatívája lehet.

ÓRIÁSPINGVIN Két, mára már kipusztult pingvinfaj maradványait tárták fel Peru déli részén. Egyikük, az Icadyptes salasi magassága a 1,5 métert is elérhette, és hosszú, szigonyszerű csőre volt. A másik faj nem volt nagyobb egy ma élő császárpingvinnél.

ALTRUIZMUS Bár az önzetlen viselkedést alapvetően emberi jellemzőnek tartják, a lipcsei Max Planck Intézet munkatársai által a Ngamba-szigeti csimpánzrezervátumban elvégzett kísérletek azt bizonyították, hogy bizonyos körülmények között a csimpánzok is tudatosan és a jutalom reménye nélkül segítenek.

MÚMIA Zahi Havasz, Egyiptom főrégésze bejelentette: sikerült azonosítani Hatsepszut egyiptomi királynő múmiáját. A maradványt 1903-ban fedezték fel a Királyok Völgyében, de csak két hónappal ezelőtt szállították át a Kairói Múzeumba, ahol egy őrlőfog alapján azonosították.

SZIMULÁLT BECSAPÓDÁS A New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) összeomlását minden korábbinál részletesebben modellező számítógépes szimuláció megerősítette: saját súlyuk alatt rogytak össze az ikertornyok 2001. szeptember 11-én. A felhőkarcolók pusztulását a repülőgépek üzemanyagának felrobbanása okozta: a 10 ezer gallon üzemanyag lángra lobbanása nyomán mintha forró kard szelte volna át a fő tartóoszlopokat, ami után már csak idő kérdése volt a tornyok összeomlása. A Purdue Egyetem kutatói elkészítették a Boeing 767-es személyszállító repülőgép lehető legrészletesebb számítógépes modelljét, majd az északi torony legfelső 20 emeletét. Ezután nagy teljesítményű, 16 processzoros számítógépekkel hónapokon keresztül modellezték a becsapódás hatásait. A szimuláció során kiderült: függetlenül attól, hogy a behatoló repülőgépek mennyi tartóelemet vágtak szét, a keletkező hő mindenképpen annyira meglágyította volna a központi tartószerkezetet, hogy az épület összeomlott volna. A vizsgálat végkövetkeztetése szerint az ilyesfajta épületeket tervező mérnökök nem készülhetnek fel egy ekkora tragédia elhárítására.

ELSIVATAGOSODÁSTÓL TART AZ ENSZ Huszonöt ország 200 szakértőjének jelentése szerint, ha nem reagálunk időben, a következő tíz évben közel 50 millióan kényszerülhetnek lakóhelyük elhagyására - adta hírül az Index. Az elsivatagosodás fogalma nem a már meglévő sivatagok terjedésére utal, hanem arra, hogy a száraz területek romlásával újabb sivatagok alakulnak ki. Ehhez a folyamathoz az emberi tevékenységek, mint a gazdálkodás és a legeltetés jelentősen hozzájárulnak. Az Egyesült Nemzetek Egyetemének 46 oldalas tanulmánya szerint ez napjaink egyik legnagyobb környezeti kihívása, globális méretű krízis, ami elsősorban a szubszaharai Afrikát és Közép-Ázsiát veszélyezteti. A jelentés egyenesen azt állítja, hogy a Föld népességének egyharmada, vagyis közel 2 milliárd ember potenciális áldozata a jelenségnek. A túllegeltetés és a nem fenntartható öntözési rendszerek mellett a klímaváltozás is tovább rontja a helyzetet. A jelentés arra ösztönzi a kormányokat, hogy támogassák az érintett területek lakóinak alternatív megélhetési lehetőségeit a hagyományos műveléshez képest. Ilyen lehetőség lehet a helyieknek munkát biztosító ökoturizmus és a halfarmok fenntartása is, amire van már példa Izraelben, Pakisztánban és Egyiptomban is. Kína a Nagy Zöld Fal projekt keretében több száz kilométer hosszan telepített fákat a veszélyeztetett területekre, hogy így gátolja meg a talaj leépülését.

ELVISELHETETLEN LESZ A NYÁR Nyáron rövidesen izzani fog a Földközi-tenger medencéje. Kaliforniai kutatók számítógépes modellezéssel arra a következtetésre jutottak, hogy a Földközi-tenger térségében és általában Európa déli részén a legmagasabb hőmérsékleti értékek 2100-ig 4-7 fokkal emelkednek. Még ennél is nagyobb, mintegy 8,5 Celsius-fokos emelkedéssel kell számolnia Franciaországnak. A veszélyesen forró napok száma a térségben 200-500 százalékkal növekszik, így például Párizsban 49 ilyen nap lesz évente. A görög fővárosban és a spanyolországi Valenciában egyaránt 48, az izraeli Tel-Avivban 55 hőségnapra számíthatnak. A portugál, a spanyol és dél-olaszországi tengerpartokon, valamint a keleti és déli mediterrán területeken átlagosan 40 napon át várható veszélyes forróság.

TARTALOMSZÛRÉS A FÁJLCSERÉLÕKÖN Az ellenük folyó amerikai perek miatt tartalomszűrésbe kezd a TorrentSpy és az ISOHunt, amelyek mindeddig a világ legnépszerűbb bittorrent-keresői közé tartoztak - adta hírül az [origo] a zeropaid.com nyomán. A szájtokon automatizált technológiával teszik elérhetetlenné az illegális tartalmakat. A két szájt a FileRights nevű rendszert használja majd a jogsértő tartalmak kiszűrésére, amely a jogtulajdonosok által összeállított közös adatbázis alapján teszi őket elérhetetlenné. A két oldal esetében a tartalmak fizikai eltávolítására nincs szükség, mivel csak keresőként működnek: a bittorrent fájlcserélőt használó felhasználóknak mutatnak utat az egymás között megosztott állományokhoz. A torrentkeresők ellen jelenleg is eljárás folyik az Egyesült Államokban, korábban szóba jött az is, hogy a két keresőt elérhetetlenné teszik az amerikai felhasználók számára, a TorrentSpyt pedig arra is kötelezi egy korábbi bírói ítélet, hogy monitorozza a felhasználók tevékenységét az oldalon. A tartalomszűrés miatt a két webhely minden bizonnyal elveszíti felhasználói bázisának nagy részét.

Figyelmébe ajánljuk