cyberhírek

  • .
  • 2007. augusztus 23.

Tudomány

cyberhírek
TÖRÉSVONAL Egy több mint három kilométeres mélyfúrás bebizonyította, hogy a föld legpuhább ásványa, a talkit (zsírkő) tehet arról, hogy a Szent András-törésvonal egyes részein simán elcsúsznak a földkéreg lemezei egymáson, másutt viszont ugyanez földrengéseket okoz.

ÖNHÛTÕ Önhűtő ruhát árul egy japán cég a rekordhőségben, darabját 19 ezer forintnak megfelelő yenért. Az önhűtő pólók és dzsekik még a legnagyobb hőségben is kellemes közérzetet nyújtanak, és egy kisebb légkondicionáló berendezésnél ötvenszer kevesebb energiát használnak fel.

PORNÓSZÛRÉS Az ausztrál kormány az egész országra kiterjedő internetes pornószűrő rendszer kiépítését tervezi 189 millió dollárért. Az internetszolgáltatóknál kötelezően telepítendő, a felhasználók oldalán ingyenesen letölthető szoftverek szabadítják meg a kontinenst a káros tartalmaktól a tervek szerint.

HURRIKÁNSZIMULÁTOR A University of Florida kutatói olyan szimulátort építettek, ami képes a legvadabb hurrikánok hatását előidézni mesterséges körülmények között. A félmillió dollárból épült gép 160 km/h sebességű szelet és óránként 900 milliméter csapadékot állít elő.

MINITÁVCSÕ Egy kaliforniai vállalat szakemberei olyan minitávcsövet fejlesztettek ki, amelyet a szembe ültetve kezelni lehet az egyik leggyakoribb öregkori szembetegséget, a szemfenék-meszesedést.

OKTATÓKÖZPONT Amerikai kutatók megtalálták az emberi agy azon területét, amelynek feladata a hangok érzékelése mellett az ismeretek rögzítése. Az úgynevezett Heschl-kör méreteitől függ, hogy könnyebben vagy nehezebben tanulunk.

KÁVÉ A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a májrák kockázatát - mutatták ki európai és japán kutatók. A kávéfogyasztóknál 41 százalékkal kisebb az esélye a májrák kialakulásának, mint azoknál, akik sosem isznak kávét.

Óriáscsillag csóvával Amerikai csillagászok 13 fényév hosszú, a Naprendszer üstököseinek csóvájára emlékeztető csóvát fedeztek fel a Mira Ceti nevű óriáscsillag körül a Galaxy Evolution Explorer (GALEX) ultraibolya űrtávcső felvételein - adta hírül a hírek.csillagászat.hu a NASA bejelentése nyomán. Az alakzat teljes hossza a Nap és a Plútó távolságának húszezerszerese. A Földtől 350 fényévnyire lévő, a Napnál háromszázszor nagyobb pulzáló óriáscsillag folyamatosan veszíti anyagát, nagyjából minden tíz évben egy földtömegnyi gáztól szabadul meg. A most felfedezett csóva anyaga a vörös óriás csillagszeléből származik, és kiterjedése alapján az elmúlt harmincezer évben dobódhatott ki. A vörös óriások tömegvesztése szoros kapcsolatban áll a Nap és hozzá hasonló csillagok életének legvégső fázisaival, így a most felfedezett csóva fontos információkat árulhat el a Mira csillagszelének ingadozásairól az elmúlt évezredekben. A négy éve pályára állított GALEX mindössze fél méter átmérőjű távcsövével a teljes égbolt ultraibolya tartományú felmérése zajlik a földi légkör által elnyelt hullámhosszokon.

Sokan manipulálják a Wikipediát Virgil Griffith, a California Institute of Technology kutatója olyan webes alkalmazást fejlesztett, amely kimutatja, hogy a szabadon szerkeszthető online enciklopédia, a Wikipedia szócikkein milyen szervezetekhez tartozó számítógépekről hajtottak végre módosítást. A Wikipedia szócikkeit bárki módosíthatja, ám a változatokat a rendszer megőrzi, és naplózza azoknak a számítógépeknek az internetcímét is, amelyekről a változtatásokat végrehajtották. A számítógépek internetcímeiből nyilvános adatbázisok segítségével következtetni lehet arra, hogy azok melyik vállalatnál vagy szervezetnél működnek. A Wikiscanner (wikiscanner.virgil.gr) a Wikipedia és a domainregisztrátorok adatbázisait összevetve megmutatja, hogy egy-egy adott szervezethez tartozó számítógépekről milyen szócikkeket módosítottak, és visszakereshető a szócikk módosítás előtti és utáni állapota. A Wikiscanner segítségével kiderült, hogy a CIA egyik számítógépéről a Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnökről szóló, egy vatikáni számítógépről a Sinn Fein vezetőjére, Gerry Adamsre vonatkozó szócikket módosították. A Szcientológia Egyházról szóló bírálatokat rendszeresen törlik az egyházhoz tartozó számítógépekről, de hasonlóképpen jár el a Fox News, a Diebold, a Dell, a Microsoft, a Texaco, és az FBI is az adatbázisok tanúsága szerint. A weben elérhető Wikiscanneren bárki szabadon kereshet különféle szervezetekhez tartozó számítógépekről történt szócikkmódosításokat. A Wikipediát indulása óta támadják vélelmezett megbízhatatlansága és szócikkeinek megkérdőjelezhető hitelessége miatt, népszerűsége viszont óriási, az internet tíz leglátogatottabb oldala között van.

Virtuális szexjátékper Floridában megkezdődött a világ első olyan pere, ahol a felperes és az alperes is virtuális személy, egy-egy Second Life-beli avatár - adta hírül az Index. Kevin Alderman, a virtuális univerzumban működő Eros LLC tulajdonosa azzal vádolta meg a Volkov Catteneo nevű avatárt (és rajta keresztül a mögötte álló, egyelőre ismeretlen felhasználót), hogy hamisítja a cége által készített és árusított virtuális szexjátékszereket. Az Eros LLC legsikeresebb terméke a 45 valódi dollárért kínált SexGen csomag, ami a játékban előforduló bútorokhoz és más objektumokhoz tervezett animációkat tartalmaz - aki ezt megveszi, annak az avatárja a játékban bárhol igen látványos pózokban élhet nemi életet olyasvalakivel, akinek szintén megvan ez a kiegészítő. Catteneo feltörte a SexGen másolásvédelmét, és ő maga is elkezdte árulni a kalózmásolatokat a virtuális feketepiacon. Nem ez az első különös jogi eset a Second Life történetében: júliusban a játékot üzemeltető Linden Labs betiltott minden szerencsejátékot a virtuális világban, mivel a valódi dollárra váltható pénzzel űzött játék ütközött a szerencsejátékot szabályozó amerikai törvényekkel.

Reklámrekord Augusztus elején megdőlt az egy nap alatt a levelesládákba jutó kéretlen üzenetek rekordja: ötszázmillió reklámlevél biztatta a felhasználókat egy floridai cég részvényeinek vásárlására (ez az internet napi átlagspamforgalmának négy és félszerese). A kampány sikeres volt, a cég papírjai a megélénkülő kereslet hatására 84 százalékos árfolyamnövekedést könyvelhettek el egy nap erejéig.A tőzsdei szlengben "pump and dump"-nek nevezettakciók egyre gyakoribbak, mert a módszerrel rövid idő alatt nagyon sok pénzt lehet keresni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?