cyberhírek

  • .
  • 2011. január 27.

Tudomány

Arableaks Az Al Jazeera arab hírszolgáltató Transparency Unit nevű szervezete egy kifejezetten a Közel-Kelettel foglalkozó szivárogtató oldaltindított. A WikiLeakshez hasonló oldal már nyilvánosságra hozta az izraeli és palesztin tárgyalások kulisszatitkairól szóló Palestine Papers dokumentumcsomagot. Rendteremtés Iránban megkezdte munkáját az internetes rendőri egység, amelynek feladata "harcolni a kiberbűnözés és a közösségi oldalak ellen, mert a kémkedés és a lázadás szellemiségét terjesztik". Lebukás A dél-koreai rendőrség letartóztatott egy férfit, aki mikrohullámú sütőben robbantotta fel mobiltelefonját, majd kártérítést próbált kicsikarni a gyártótól. Vezetőváltás A Google-t 2001 óta vezető Eric Schmidt távozik a vállalat éléről, utódja Larry Page, a Google egyik alapítója lesz, aki a Stanford Egyetemen Sergey Brinnel közösen a kilencvenes évek közepén megírta a kereső legelső verzióját. Ellenállás "riási bukás Japánban a Facebook.
A közösségi oldal, ami a világ minden más országában sikeres, és a legtöbb helyen könnyedén előzte a helyi konkurenciát, a világ egyik technológiailag legfejlettebb országában eddig kudarcot vallott.

Kiberbűnözés Egy év alatt négyszázszorosára nőtt az internetes bűnözéssel összefüggő feljelentések száma Ausztriában. Legtöbbször hamis internetes áruházak útján csalnak ki pénzt az internetfelhasználóktól.

Hídvetítés Csaknem két évezredet áthidaló hídtervvel álltak elő szerb archeológusok és mérnökök: hologramot vetítenek a Dunára, amely három dimenzióban láttatja majd Traianus római császár (Kr. u. 53-117) egykori hídját.

Honlaptörés Egy hacker bejutottNicolas Sarkozy francia elnök hivatalos Facebook-oldalára, ahol a politikus nevében kijelentette, hogy nem indul a 2012-es választásokon az elnöki posztért.

Wikileaks-könyv Könyv jelenik meg februárban WikiLeaks - A leleplezés címmel, melyben Daniel Domscheit-Berg, a nagy viharokat kavaró weboldal mögött álló csapat második embere, Julian Assange legközelebbi munkatársa számol be két és fél éves tapasztalatairól, kiugrásának okairól és OpenLeaks nevű új projektjének részleteiről. Domscheit-Berg akkor hagyta ott a WikiLeakset, amikor úgy érezte, hogy Assange olyan irányba viszi a szervezetet, ami neki sosem volt célja. Az amerikai diplomáciai sürgönyök kiszivárogtatásáról elhíresült WikiLeaks fejlesztését Julian Assange ausztrál hacker kezdte meg 2006-ban. A csapathoz később kínai ellenzékiek, újságírók, matematikusok, valamint az Egyesült Államokból, Európából, Dél-Afrikából, Ausztráliából és Tajvanról származó technológiai szakemberek csatlakoztak. A WikiLeaksen hozták először nyilvánosságra egyebek mellett az iraki civileket és újságírókat gyilkoló amerikai légicsapás videofelvételét, a tragédiába torkolló duisburgi Love Parade háttérdokumentumait, valamint az azt igazoló anyagokat, hogy valójában fő részvényesei fosztották ki az izlandi Kaupthing bankot, ami végül az ország pénzügyi összeomlásához vezetett.

Mobil műhold Hagyományos mobiltelefon kilövését tervezik brit mérnökök, akik a Föld körüli pályán keringő készülékről szeretnék megtudni, hogy elviseli-e a világűrben uralkodó extrém körülményeket. A guildfordi Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) a Google Android operációs rendszerével működő telefont választott a különleges feladatra, amelynek során a mobilnak a Föld fényképezése mellett egy apró műholdat kell majd vezérelnie. Az üzeneteket és a képeket a műhold kommunikációs csatornáján juttatják vissza a földre. Mobiltelefonokat léggömbök segítségével korábban már juttattak a felső légkörbe, azonban ez lesz az első alkalom, hogy egy hagyományos telefont küldenek több száz kilométer magasba.

Kétmilliárd Az internet forgalmának elemzésével foglalkozócégek szerint 2010 volt az az év, amikor a világ internetezőinek száma túllépte a kétmilliárdot. A legnagyobb piac Ázsia, 800 millió feletti felhasználószámmal, Európa az 500 millióhoz közelít, és a 266 milliós Észak-Amerikát pár éven belül utolérheti a 200 milliót éppen most átlépett Latin-Amerika, s megközelítheti a 110 milliós Afrika is. Egy év alatt 280 millió új felhasználó csatlakozott az internetre. A kétmilliárd netezőre 2,9 milliárd aktív e-mail fiók jut, ezek háromnegyede ingyenes postafiók.

Kokakóla Kokalevelet tartalmazó üdítőitalt mutattak be Bolíviában. A kokalevél felhasználásával készülő Coca Brynco márkanevű üdítőitalt a bolíviai kormány támogatásával dobták piacra. Az ország azt is el akarja érni, hogy az ENSZ szüntesse be a kokalevél rágásának nemzetközi tiltását. Bolíviában több terméket is gyártanak a kokacserje levelének felhasználásával, és tavaly április óta már lehet kapni egy kokaleveles üdítőt Coca Colla néven. Bolívia a világ harmadik legnagyobb kokatermesztője, Kolumbia és Peru után. Evo Morales elnök maga is kokatermesztő volt, valamint a kokatermesztők szakszervezetének vezetője. Morales szerint a kokalevél fogyasztása része a dél-amerikai indiánok kultúrájának, önazonosságuk jelképe.

Teleportáció Hihetetlennek hangzó felfedezéssel állt elő Luc Montagnier francia tudós, aki a HIV felfedezéséért kapott Nobel-díjat 2008-ban. Állítása szerintaDNSképes önmagát egyik kémcsőből a másikba teleportálni, eddig ismeretlen elektromágneses hullámok segítségével. Ha ez igaz, akkor alapjaiban bolydulhat fel számos tudományterület. Mások szerint csak a "Nobel-betegség" legújabb esetéről van szó - adta hírül az origo.hu a New Scientist nyomán. A tudósok többsége egyelőre óvakodik véleményt mondani Montagnier eredményeiről, hiszen még egyetlen ellenőrzött tudományos lapban sem jelentek meg.

Figyelmébe ajánljuk