Elvetélt Matáv-tüntetés: Középiskolás fokon

  • Bodoky Tamás
  • 2001. február 22.

Tudomány

a Matáv-tüntetés tizenéves szervezője, így az előre bejelentett demonstráció hatóságilag oszlatható csoportosulássá degradálódott a monopolista telkó Krisztina körúti székháza előtt. A tüntetést megelőző felhajtás mégsem volt hiábavaló: a prágai stílusú antikapitalista rohamtól tartó multi átalánydíjas,
a Matáv-tüntetés tizenéves szervezője, így az előre bejelentett demonstráció hatóságilag oszlatható csoportosulássá degradálódott a monopolista telkó Krisztina körúti székháza előtt. A tüntetést megelőző felhajtás mégsem volt hiábavaló: a prágai stílusú antikapitalista rohamtól tartó multi átalánydíjas, nagy sávszélességű internetcsomagot dobott piacra.Adélben lefújt tüntetés helyszínén délután négykor egy tömött buszmegállónyi csoport ácsorog, huszonéves médiamunkások faggatnak tizenéves bitbuherátorokat, a tüntetés azóta legyalult web- oldalán beígért számlaégetésnek, transzparenseknek semmi nyoma. Pedig a Matáv erősen rákészült az ostromra: a székház ajtajában két izomagyú biztonsági őr strázsál két jókora hangfalat, az ablakokban izgatott Matáv-dolgozók, az utcán unatkozó rendőrök múlatják az időt. Fél ötkor kimerül a hatóság toleranciakészlete, és az addigra ötvenfősre duzzadt csoportot - a piros lámpán keresztül, a közeledő villamos előtt - a Vérmezőre hajtják, innentől kezdve pedig osztálykirándulás-jelleget ölt a megmozdulás.

Az ötletszinten sokakban felmerült tüntetés megvalósítása Molnár Márton középiskolai tanuló nevéhez fűződik, ő volt az egyetlen, aki a nevét és az arcát adta az internetes fórumokon névtelenül tiltakozó felhasználók többsége által kívánatosnak tartott demonstrációhoz, és a rendőrségen be is jelentette azt. Bár a TV 2 reggeli műsorában még ezerfős tömeget prognosztizált, délben futótűzként terjedt a hír, hogy az interneten Mad Mind álnéven kommunikáló fiatalember visszalépett, barátai és a többi elégedetlenek ugyanis nem vállalták a rendezői feladatokat.

A jogszabályok szerint szervező és rendezők hiányában a demonstráció lebonyolítása jogellenes, ezért a rendőrség az ott megjelenő személyekkel szemben a törvényes eszközökkel felléphet - adta hírül a BRFK közleménye 13 órakor, így aztán a legtöbben el sem indultak a helyszínre. Negyed ötkor Molnár Márton a tüntetőkkel közel azonos létszámban felvonult újságírók kérdésére megerősítette, hogy egyedül nem tudta volna levezényelni a rendezvényt, már csak azért sem, mert délelőtt a rendőrség nyomatékosan felhívta a figyelmét arra, hogy amennyiben anyagi kár keletkezik, vagy valakinek baja esik, a felelősség kizárólag őt terheli.

Ennyi az első magyar fogyasztóvédelmi megmozdulás rövid története, amely több tanulságot is tartogat. Először is a netes vitafórumokon rettegett verbálterroristák az utcán leginkább beszari középiskolásoknak tűntek, és mi csak a bátrakat láttuk, mert a többi el se jött. Másodszor, a mai magyar fiatalok túlnyomó része inkább megkeresné a telefonszámlára valót, semmint hogy tüntessen ellene. Harmadszor, ami a legkínosabb: ma Magyarországon nem létezik olyan fogyasztóvédelmi mozgalom vagy civil szervezet, amely vállalná egy inkorrekt szolgáltató elleni tüntetés megszervezését, ergo az állampolgár csak magára számíthat, ha nézeteltérése támad egy multival.

Mindezt szerencsére a Matáv nem tudta előre, így a vesztes csata egy háborús győzelem utójátéka volt. A tüntetés ideája mint médiavírus már korábban kifejtette a szükséges hatást a közvélemény, a döntéshozók és a telkó berkeiben.

Az első konkrét eredmény a korábban megszüntetésre ítélt kedvezmények - az éjszakai 150 forintos hívások és a Mindenkinek tarifacsomag - életben tartására vonatkozó ígéret volt január 25-én. Az Országgyűlés frissen megalakult informatikai és távközlési bizottsága február 8-i meghallgatásán Gecser Ottó, a Matáv vezérigazgató-helyettese elhibázott lépésnek nevezte a Mindenkinek tarifacsomag szüneteltetését.

Teljesült az elmaradt tüntetés másik, még fontosabb célkitűzése is: egy olyan, nem percalapon számlázott átalánydíj kikényszerítése, amely nem csupán a kedvezményes időszakra, hanem a nap minden órájára vonatkozik. Két nappal a tüntetés előtt a MatávNet bejelentette, hogy másnaptól Budapest nagy részén előfizethető az ADSL Otthon csomag, mellyel nemcsak ISDN, de analóg vonalon is nagy sávszélességen - a modemnél közel hétszer gyorsabban - internetezhetnek a felhasználók. Kétéves megrendelés esetén 29 900 forintos belépési díjat és havi 12 900 forintos átalánydíjat kell fizetni érte, amely tartalmazza a Matáv háttérszolgáltatásának díját is, vagyis telefontarifa nem rakódik rá - ily módon a kábeltévés megoldásokkal is versenyképes (lásd a mellékelt táblázatot).

Ezzel - legalábbis Budapesten - megoldódott az analóg telefonvonalról internetezők problémája, ugyanakkor rendesen kitoltak azokkal, akik az elmúlt hónapok intenzív reklámkampányának hatására több- éves ISDN-előfizetést írtak alá: az új csomag lényegesen olcsóbbá teszi az ADSL-alapú internetezést az ISDN-alapúnál. A 128 kilobites ISDN-vonal havidíja ugyanis sem az internet-hozzáférés díját nem tartalmazza, sem a forgalmi díjakat, így egy komolyabb internetező havi ISDN-számlája gyakran szalad húszezer forint fölé.

Kérdés az is, hogy mit szól majd a versenyhivatal ahhoz, hogy a többi internetszolgáltatónak nem éri meg az ADSL, mert az önköltség lényegesen magasabb, mint a MatávNet díja. A Matáv által kínált legkisebb ADSL-viszonteladói megoldás több mint ezer port (tízezer felhasználó), hároméves szerződéssel nyolcezer forint plusz áfa havonta, erre jön még az átvitel díja, plusz a nemzetközi sávszélesség - nyilatkozta a Narancsnak Nemes Dániel, a Telnet Magyarország Rt. vezérigazgatója.

Bodoky Tamás

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.