Hasbro játékkiállítás: Krumplifej a transzformerek ellen

  • - bodoky -
  • 1999. augusztus 26.

Tudomány

Ha egy játékkiállítás az ország fejlettségének fokmérője lenne, a tőzsdeárfolyamok újabb mélyrepülését jósolnánk a városligeti Globe Színházban megnyílt, A játék szép új világa fantázianevű Hasbro Kiállítás és Játszóház megtekintése után. Legfeljebb a mesterkélten intelligens Tamagocsi-utód, a Furby kipróbálásával igazolható utólag ez a baklövés, mert rájöhettünk, hogy megvásárolni azt sem érdemes az amerikai ár háromszorosáért.
{k199934_24;b}Ha egy játékkiállítás az ország fejlettségének fokmérője lenne, a tőzsdeárfolyamok újabb mélyrepülését jósolnánk a városligeti Globe Színházban megnyílt, A játék szép új világa fantázianevű Hasbro Kiállítás és Játszóház megtekintése után. Legfeljebb a mesterkélten intelligens Tamagocsi-utód, a Furby kipróbálásával igazolható utólag ez a baklövés, mert rájöhettünk, hogy megvásárolni azt sem érdemes az amerikai ár háromszorosáért.A lepattant bádoghodály mellett egy feltehetően az előző kiállításról kihajított óriás hungarocell katicabogár árválkodik, piros-feketére festett páncéljába mély gödröket vájtak az unatkozó gyerekek. A bejárat ezúttal Darth Vader-sisaknak van álcázva, a húzós belépődíj (felnőtteknek 400, gyerekeknek 350 forint) leszurkolása után egy erősen hígítószagú installációban látjuk viszont a sötét nagyurat, amint az eredeti Csillagok háborúja szereplőiről mintázott, életnagyságú műanyag figurákkal párbajozik erős ultraviola fényben. Ez a feltehetően már a fél világon áthurcolt, leamortizálódott csapat a kiállítás legnépszerűbb helyszíne, mert a korláton elhelyezett gombokkal villogásra és pittyegésre lehet késztetni a szemben álló felek lézerfegyvereit, de azért szégyellhetné magát, aki a prospektusban ezt digitális meg interaktív effektnek írta le. A Lucas-féle űreposz legújabb részének szereplőit csak néhány falba süllyesztett installációban meg egymásra rakott játékdobozokban csodálhatják meg a gyerekek, de szerencsére Qui Gon Jin lézerkardja és Darth Maul dupla fénykardja sem tesz rájuk túl nagy hatást, talán majd a bemutató után.

A következő nagy csalódás Furbylandben következik, ahol a prospektus által beharangozott ("...egy Furby-város vidám, nyüzsgő életébe pillanthatunk be, ahol a bájos szőrmókok élik nem mindennapi életüket...") beszélgető, az érzelemnyilvánítás széles skáláján operáló interaktív szőrmókok helyett süket és vak babzsák Furby-klónokkal van benépesítve a mesevilág, az igaziból pár darabot lehet csak kipróbálni egy külön asztalon. A nagy fülű, nagy szemű, processzormeghajtású és plüssbevonatú Furby a tavaly karácsonyi bevásárlási láz slágere volt a tengerentúlon: a rendelkezésére álló vagy tanult szavakból akár ezer különböző mondatot is meg tud fogalmazni, zenére táncol, tévénézés közben látványosan unatkozik és tesztlabor-eredmények szerint intelligenciája messze meghaladja egy átlagos kisgazda miniszterét. Készségei azonban csak hosszas nevelőmunka hatására fejlődnek ki, ahhoz viszont haza kéne vinni. Ne tegyük! Az odaát 30 dollárért kapható lényt itt tizenhatezer forintért vesztegetik.

A családi rongykereskedést játékgyárrá fejlesztő Hassenfeld fivérek idejében áttértek a műanyagra, övék volt például a világtörténelem első tévében reklámozott játéka, Mr. Krumplifej, de a nagy áttörést a G. I. Joe és a My Little Pony típusú fröccsöntött figurák hozták a cég életében. Most a mozgatható kezű-lábú Action Man a sláger, amely tetszőleges környezetben képes győzedelmeskedni a gonosz Dr. X felett. Az extrémsportoló akcióemberkék búvárkodnak, sárkányrepülőznek, de kapható rovatvezető Action Man körfűrésszel és a legspécibb Dr. X esetében választható opció az elektronikusan előállított gonosz kacaj. Itt vannak aztán a metál színű transzformerek, amelyek állatokból járművekké, azokból meg robotokká alakíthatók csődbűntett veszélye nélkül, és ha még ez sem elég, megtekinthetjük a Gotham City utcáin garázdálkodó ördögi teremtményeket. Kislányoknak a sok borzalom helyett mutassunk királylány (kicsit hosszabb, fésülhető sörénnyel: hercegnő) pónikat a deluxe elektronikus pónikertben.

Igazságtalanok lennénk, ha a Hasbro teljes termékskáláját újrahasznosításra javasolnánk a legközelebbi fröccsöntő üzemben, mert társasjáték-fronton van néhány doboz, amit szívesen hazacipelnénk. A klasszikusok közül a Monopoly, a Mastermind vagy a Rizikó, az újabbak közül a háromdimenziós puzzle, amely mindenféle híres épületek és járművek felépítésére alkalmas kirakójáték. A kiállításon az Orient expressz étkezőkocsiját láthatjuk, és egy villanyvasúttal is ellátott terepasztalon összezsúfolt kisebb modelleket. Életképes Lego-alternatívának tűnik a Kinex építőjáték, amely a statikus legóval szemben könnyen mozgatható, forgatható elemekből áll, így mindenféle jármű építésére alkalmas, a kiállításon építettek belőle óriáskereket, helikoptert, római gályát és dinoszauruszt is. A bonyolultabb Kinex-készletekhez apró villanymotort is adnak.

A beígért játéklehetőségekből annyi igaz, hogy van felfújt ugrálóház, építőasztal, rajzasztal meg néhány megviselt Sony Playstation az előtérben, de az egész tárlat annyira szegényes és gagyi, hogy két gyerekkel egy órát sem sikerült eltölteni. Attól tartok, hogy erős hallucinogének vagy egy különösen karizmatikus marketingprédikátor hatása alatt sem bírnám "semmihez nem hasonlító kellemes élménynek, az együttjátszás, a gondtalan kikapcsolódás és az öröm forrásának" látni, legfeljebb egy gyengén sikerült termékbemutatónak, amire pofátlanság belépti díjat szedni.

- bodoky -

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?