Készülődés a görényolimpiára: Kellemes bundaszag

  • Linder Bálint
  • 2007. október 4.

Tudomány

Nyílt napot tartottak szombaton az állatbarát szervezetek. A törökbálinti görényolimpia indulói számára ez volt a nagy verseny előtti utolsó erőpróba. A Magyar Vadászgörény Klub (MVK) rendezvénye nem kvalifikációs torna, inkább önkéntes erőfelmérés, ahol a profik további versenyrutint szerezhetnek, a kedvencük képességeiben bizonytalan gazdák pedig maguk mérhetik fel, van-e értelme nevezni a III. Közép-európai Vadászgörény Fesztivál versenyeire.

Nyílt napot tartottak szombaton az állatbarát szervezetek. A törökbálinti görényolimpia indulói számára ez volt a nagy verseny előtti utolsó erőpróba. A Magyar Vadászgörény Klub (MVK) rendezvénye nem kvalifikációs torna, inkább önkéntes erőfelmérés, ahol a profik további versenyrutint szerezhetnek, a kedvencük képességeiben bizonytalan gazdák pedig maguk mérhetik fel, van-e értelme nevezni a III. Közép-európai Vadászgörény Fesztivál versenyeire. Október 14-én ugyanis négy országból mintegy kétszázötven görény érkezik Törökbálintra, ahol a szépségverseny mellett a legfontosabb esemény a hét számból álló olimpia lesz. A papírzacskóból szabadulás, a tojásevés, a tejivás és a nyújtózkodás mellett a görények csőben futásban, puszilkodásban és kupakhorgászásban is megmérkőznek. Most az utolsó három sportágra jut idő. Mindössze másfél tucat versenyző melegít, de drukkerekből, érdeklődőkből nincsen hiány.

"Az olimpia ötletét Amerikából vettük. Arra gondoltunk, jó lenne, ha azok a görények is megmutathatnák magukat, amelyek nem olyan szépek, tökéletesek, de ügyesek" - magyarázza Jobban Beáta, az MVK önkéntese, az esemény háziasszonya. Közben elkezdődik a lavórból halászás, az a győztes, aki elsőnek kap ki egy műanyagot a vízből. "A görény általában boldogan halászik, de ami otthon sima ügy, nem biztos, hogy működik idegen helyen. Rutinos kupakhorgászok sülnek be rendszeresen" - figyelmeztet Beáta. Most is csak ketten maradnak talpon, reményt keltő idővel végeznek. Ezután egy jóval bonyolultabb, a gazda és a görény viszonyáról sokat eláruló versenyszám, a pusziadás következik. Milyen hosszú ideig nyalogatja az a gazda arcát, nyakát? Ez nem a finnyások vagy a kezdők műfaja: ha nincs összhang, kötődés, könnyen előfordulhat, hogy a görény beleharap a felkínált orrba. De itt csupa harmonikus kapcsolatot látni. A nyolc versenyző nyelve vezényszóra indul, ketten nagyon bekezdenek, de hamar elegük is lesz, egy asszony irigykedve csóválja a fejét. "Több görény erre se képes. Nekem már egy puszi is boldogság." A győztes Ginger több mint két percig imádja a gazdáját.

De máris kezdődik a tízméteres csőben futás. Itt az jelent igazi nehézséget, hogy a drótból készült alagútban szagok terjengenek, ez pedig vérmérséklettől és lélekjelenléttől függően serkenti vagy épp összezavarja az állatot. Egy kevésbé magabiztos példány visszaretten, a másik viszont elszundikálna a táv felénél, de nem hagyják. A harmadik versenyző majdnem a pálya végéig jut, de ott sarkon fordul, és elindul visszafelé - a zsűri diszkvalifikálja. Picur, az albínó nőstény futja a legjobb időt, az eredményhirdetésen a gratuláció mellé ajándékcsomag is jár. A szervezők lelkesek és elégedettek.

Az eredetileg üregi nyulak vadászatára, rágcsálók ritkítására bő kétezer éve háziasított vadászgörény ma már főleg hobbiállat, amelyet az angolszász világban két-három évtizede, Magyarországon öt-tíz éve tartanak otthon is. A becslések szerint itthon tízezer példány éli a kedvencek mindennapjait, leggyakrabban Muki, Manó vagy Lili névre hallgatva. "Minden görény nagy egyéniség, ezért szeretjük őket" - szögezi le Gasparin Balázs, a klub elnöke. A kereskedőtől, tenyésztőtől vagy örökbefogadással beszerezhető állatok akár 30 ezer forintba is kerülhetnek, de a drága görény nem feltétlenül tud többet. "Divat is. Kis helyen elfér, sokan belezúgnak, és felkészületlenül vágnak bele. Látnak egy kedves görit valahol, aztán jönnek a meglepetések, konfliktusok" - magyarázza Beáta, aki szerint az MVK két éve lényegében épp a leendő gazdák tájékoztatására szerveződött. Azt ajánlja, vásárlás előtt mindenki nézzen szét a honlapjukon (www.mvk.hu), menjen el néhány találkozóra, szakkönyvet is lehet már kapni.

A görénytartás tényleg macerásnak tűnik. Legtöbbjük kis korától fogva, előszeretettel harap, sok odafigyeléssel ez állítólag játékká szelídíthető. Roppant mozgékony, kíváncsi, sőt izgága állatról van szó, amely nehezen nevelhető, ráadásul a több hónapos dresszírozást serdülő korában gyakorta elölről kell kezdeni. A fiatal állat étvágya pedig kielégíthetetlen. Viszont a közismert bűz állítólag vihar egy kanál vízben. "Az ivaros hím valóban férfias kanszagot áraszt, de ez ivartalanítással megoldható, megelőzhető. Az egészséges, hússal és nem konzervvel táplált, jól tartott, alomhoz szoktatott állatnak kellemes bundaszaga van" - tudjuk meg egy tulajdonostól.

"Csak egy kis pézsma" - tolja az arcomba házikedvence hátsó felét egy fiatal lány, és valóban, a szag leginkább egy szakszervezeti irodaház zsúfolt társalgóját idézi. A görények egészségének megőrzése viszont rengeteg odafigyelést igényel, de ennek megvan a maga jutalma. "Görénnyel élni izgalmas, mulatságos, pláne, ha többet is tartunk. Az ember sose unatkozik. Az ember megtanul vigyázni féltett dolgaira - meséli az MVK önkéntese. - Ha görény van a háznál, nem szabad például mobiltelefont, apró tárgyakat elöl hagyni. Ezeket jó esetben csak gondosan elrejtik, de már az is előfordult, hogy egy elhurcolt pendrive felfalása az állat életébe került."

"Sok göri kerül utcára" - panaszolja Czirok Csaba, a klub mentéssel, örökbeadással foglalkozó csoportjának vezetője. A hontalanná, feleslegessé lett példányokat saját forrás híján nem menhelyen, hanem egy befogadó gazdahálózatot működtetve próbálják elhelyezni. A felelőtlen állattartás nem magyar sajátosság, ezért külföldi szakértők már írásba is foglalták a görényeket megillető alapjogokat. "A legfontosabb, hogy a görénynek joga van görénynek lenni - szögezi le Beáta. - Nem kutya vagy macska, és ezt mindig szem előtt kell tartani. Az állatnak természetesen joga van a megfelelő ellátáshoz és az ingergazdag környezethez is, hogy kibontakoztathassa veleszületett intelligenciáját."

Figyelmébe ajánljuk