Mi lesz az ívással, ha már a halakban sem lehet bízni?

  • narancs.hu
  • 2017. július 3.

Tudomány

Transszá váltak, de nem a Pride alkalmából bújtak elő, a halbiológusok konferenciáján derült fény a dologra.

Brit tudósok kutatásai szerint az édesvízi hím halak egyötöde transznemű a szennyvizekbe került vegyi anyagokban, köztük a fogamzásgátlókban lévő hatóanyagok miatt – írja az MTI.

Az Exeteri Egyetem kutatói szerint az édesvízi hím halak nőies jellemzőkkel bírnak, még petét is érlelnek. Néhányuk spermája kifejezetten hitvány minőségű, és ezek a halak kevésbé agresszívek és kevésbé versengő magatartásúak, ami azt jelenti, hogy szaporodásuk kevésbé sikeres. Mindezért a szennyvizekkel a folyókba kerülő vegyi anyagok, köztük a fogamzásgátlók, tisztítószerek, műanyagok és kozmetikumok melléktermékei a felelősek. Charles Tyler, az Exeteri Egyetem professzora a brit halászati társaság hétfőn kezdődő szimpóziumán mutatja be a szóban forgó tanulmányt, ám addig is elmondta, hogy a transznemű, hermafrodita halak jóval érzékenyebbek a vegyi anyagokra, ha újabb szennyeződés éri őket.

A most kezdődő egyhetes tanácskozás lehetőséget teremt a világ halbiológusainak arra, hogy megvitassák, miként védhetik meg a gyorsan változó tengerek, folyók csökkenő halállományát, még mielőtt túl késő lenne. Véleményt cserélnek arról, hogyan hat a korallpusztulás a halakra, a klímaváltozás a halak termetére, és hogyan zilálják szét a víz alatti kábelek a halak párosodását.

Figyelmébe ajánljuk