Tíz LMP-szavazóból több mint kilenc, a Jobbik szavazói közül több mint kétharmad kész az átszavazásra

  • narancs.hu
  • 2018. április 1.

Választás 2018

Itt vannak a legfrissebb számok az átszavazási hajlandóságról!

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából végzett reprezentatív kutatást a bizonytalanok pártpreferenciáiról, valamint az átszavazási hajlandóságról.

Tíz bizonytalan szavazóból továbbra is hat szavazó (62 százalék) tekinthető teljesen bizonytalannak; egyharmadnyi (35 százalék) a titkolózó szavazó, aki már tudja, hogy kire szavaz, de nem árulja el. A felmérésből az is világosan látható, hogy a választásukat titkolók majd” háromnegyede (72 százalék) elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok.

De a valóban bizonytalanok körében is hasonló az arány, 74 százalék elégedetlen.

false

 

Tíz választását titkoló szavazóból hat (59 százalék) kormányváltást szeretne, ez három százalékkal magasabb, mint a múlt hónapban. A valóban bizonytalanok körében 48 százalék szeretne kormányváltást 15 százalék ellenében; a múlt hónaphoz képest a kormányváltást akarók aránya két, a Fidesz-kormányzást akarók aránya pedig egy százalékot növekedett.

A baloldalon továbbra sem tekinthető véglegesnek az együttműködés minden részlete. Tízből hat (57 százalék) nem kormánypárti szavazó elképzelhetőnek tartja, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon, ha úgy látja, hogy annak van esélye legyőzni a Fideszt. Ez az arány közel kétharmados (63 százalék), ha a Fidesz kétharmadának a megakadályozása a tét. Hasonló helyzetben a Jobbikra való átszavazási hajlandóság minden esetben kb. tíz százalékkal kisebb.

Tíz LMP-szavazóból nyolc (80 százalék), és a Jobbik-szavazók közel kétharmada (64 százalék) kész a balra való átszavazásra, ha győzelmi esélyt lát azon az oldalon. A bizonytalanok körében 44 százalék ez az arány. Az LMP-szavazók és a bizonytalanok körében csökkent (10, illetve 6 százalékkal), a Jobbik-szavazók körében növekedett (18 százalékkal) az átszavazási hajlandóság a múlt hónapban mértekhez képest.

Ha a Fidesz kétharmadának a megakadályozása a cél, akkor tíz LMP-szavazóból több mint kilenc (93 százalék), és a Jobbik-szavazók több mint kétharmada (68 százalék) kész az átszavazásra.

false

Figyelmébe ajánljuk