Idén rengeteg az átjelentkező. Ez akkor most választási csalás?

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 08., 12:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem. El is magyarázzuk, miért nem.

Több mint 86 ezren szavaznának a fővárosban átjelentkezéssel – derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból. Ezek szerint a fővárosba 86 756-an kértek átjelentkezést. A legtöbben a XI. kerületbe (10 764), a második legtöbben a XIV. kerületbe (8199).

A IX. kerületben a Bakáts térre mehetnek az átszavazók

A IX. kerületben a Bakáts térre mehetnek az átszavazók

Fotó: MTI – Balogh Zoltán

A XIII. kerületbe 7865, a IX. kerületbe 6399, a III. kerületbe 5029 választópolgár jelentkezett át. A legkevesebb átjelentkezőt, 521-et a XVII. kerületbe várják.
Országszerte 200 041 választópolgár kérte átjelentkezését, a megyeszékhelyek közül a legtöbben (4964) Szegedre, de sokan szavaznának átjelentkezéssel Győrben (4102), Debrecenben (4059), Pécsen (3539), Székesfehérváron (2198), Kecskeméten (2092) és Miskolcon (2054) is. A legkevesebb átjelentkezőt, 312-t a megyeszékhelyek közül Salgótarjánba várják.

Az átjelentkezők számára minden választókerületben egyetlen szavazókört jelöltek ki, ezért vannak hosszú sorok például Budapesten a zuglói Pétervárad utcában, vagy a VII. kerületi Kertész utcában.

A fentebbi kerületek közül nem egy billegő körzet is van, azaz sokan gyanakodhatnak választási csalásra, ám normál esetben nem erről van szó: az átjelentkező ugyanis a saját lakhelye szerinti egyéni jelöltre szavazhat, tehát mondjuk egy a XIII. kerületbe átjelentkezett, elkötelezett debreceni fideszes választópolgár nem segítheti az angyalföldi fideszes jelöltet, mivel a debreceni egyéni indulókra voksolhat.

(MTI, magyarnarancs.hu)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 08., 12:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2 hóvarjú
  hóvarjú
  2018. április 08., 16:16
  Mennyi migráns.
 2. 1 weljan
  weljan
  2018. április 08., 14:36
  Persze, így van. És ne feledjük, az egyetemi városokban rengeteg az olyan fiatal, akinek az állandó lakhelye távol van. És sok az olyan munkavállaló is, aki albérletben lakik, de a főbérlő nem engedi bejelentkezni. Ők mind átjelentkezők.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...