A Miniszterelnökség nem hajlandó megmondani, hol van Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2015. január 6.

Villámnarancs

Lassan két hete nem mutatkozik a nyilvánosság előtt a miniszterelnök. Merre járhat? Sajtóosztályának reakciója csak növeli a homályt.

Szombaton észrevételeztük, hogy Orbán Viktor december 23-a óta nem szerepelt nyilvánosan, és december 24-e óta még a Facebook-oldala sem frissült, pedig máskor nem mulasztotta el, hogy boldog új évet kívánjon szavazóinak.

A Bors hétfői számában elismételte a cikkünkben felsorolt furcsaságokat, valamint közölte, mit válaszolt nekik a Miniszterelnöki Sajtóiroda. Azt kérdezték tőlük, hogy „a kormányfő mivel töltötte az elmúlt időszakot: vett-e ki szabadságot, esetleg járt-e külföldön, például síelni”.

A bulvárlap tehát tulajdonképpen két egyszerű információt szeretett volna megtudni: 1. vett-e ki szabadságot Magyarország miniszterelnöke, és 2. járt-e mostanában külföldön. Mit lép erre a sajtóosztály? Idézzük: „Havasi Bertalan helyettes államtitkár azonban csak annyit közölt, hogy Orbán Viktor az ünnepi időszakot a családjával töltötte. »Szabadságot nem vett ki, dolgozik« – zárta sejtelmesen sorait a sajtófőnök.”

Ha a bennünk rendszeresen túlcsorduló jóindulattól vezérelve feltételezzük, hogy a Miniszterelnöki Sajtóiroda munkatársai képesek értelmezni két egyszerű kérdést, akkor kénytelenek vagyunk azt gondolni, hogy szándékosan – tehát okkal – nem válaszoltak a külföldi utazást firtató kérdésre. Vajon miért?

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.