Akik nem vállalták – Tökösség a jobbon

  • narancs.hu
  • 2014. január 8.

Villámnarancs

Hétfő óta pörög a sajtó és a mémipar az Orbán–Kerényi–Bencsik szupertrió Magyar Krónikáján, és már csak egyet kell aludnunk a nagy értekezletig, ahol maga a miniszterelnök tart eligazítást. Addig azonban be kell érnünk a kihátrálásokkal, merthogy Kerényiék szerzői százas listájáról egyre többen jelezték és jelzik, hogy nem kívánnak részt venni ebben. Ám mielőtt fejet hajtanánk e jobbos tökösség láttán, érdemes egy kicsit jobban megvizsgálni, pontosan miért nem kívánnak részt venni a kiválasztottak. Mert snassz lenne felsorakozniuk a labdás Kerényi, a gárdajelmez-tervező Bencsik mögé? Szembemennek Orbán Viktorral?

Ó, dehogy!

Sokan azzal hárítottak, hogy nem kapták meg a meghívót a jeles eseményre, mások azzal, hogy megkapták, de nem érnek rá. Határozott nemet csak Sándor György, illetve a Heti Válasz főszerkesztője és három újságírója mondott, ám ők sem azért, mert vállalhatatlan lenne a Magyar Krónika, hogy az egész kutyakomédia az újságírószakma lejáratása volna – Ablonczy Bálint és Stumpf András elfoglaltságaira hivatkozott, Borókay Gábor főszerkesztő meg arra, hogy „olyan újságokba nem szokott írni, amelyek hasonló területekkel, kérdésekkel foglalkoznak, mint a Heti Válasz”.

Egyedül Osztovits Ágnes nem sunyított, amikor azt mondta a vs.hu-nak: „Én nem azért nem akarok részt venni, mert nincsen időm, hanem mert az egész koncepcióval nem értek egyet. Nem hiszem, hogy ilyen lapra szükség van, nem hiszem, hogy a megosztott magyar művészeti életet tovább kéne osztani.”

Nem kell ettől tartania. Szép számmal lesznek szerzők, akik nem ennyire finnyásak, és nemcsak a véhetően magas tiszteletdíj miatt. Ők egyenesen büszkék lesznek arra, hogy egy ilyen „nívós kiadványban, Orbán Viktorral egy lapon szerepelhetnek”, és ezt komolyan is gondolják. Azok viszont, akik most nemet mondtak, azért ne legyenek olyan büszkék magukra.

Legfeljebb akkor, ha a nyilvánosság előtt is vállalják, leírják, kimondják, mit is gondolnak valójában Kerényiről, Bencsikről, a Magyar Krónikáról. És lehetőleg úgy, hogy előtte nem kérnek engedélyt Orbán Viktortól.

Figyelmébe ajánljuk