Az erős zalai: Melletted állunk, Palkovics elvtárs!

  • narancs.hu
  • 2016. március 28.

Villámnarancs

Úgy tűnik, hogy a zalaegerszegi iskolák java nem kíván csatlakozni a szerdai pedagógussztrájkhoz. És a tanárok?

„Sajnos a várt szakmai alapon történő megbeszéléseket politikai indíttatású megnyilvánulások zavarták meg. Egyrészt a hozzá nem értő és félrevezető elemzések, másrészt egyesek felhatalmazás nélküli, gyakran szakmai alapokat nélkülöző vagy pártpolitikai indíttatású megszólalásai. Adjunk időt a hivatalos tárgyalások lefolytatására (köznevelési kerekasztal, kormány és sztrájkbizottság), bizalmat az új oktatási államtitkárnak, aki elődeivel ellentétben partnernek tekinti a pedagógusokat.”

Nem Balog Zoltán, nem a Magyar Idők propagandistája, de még csak nem is a CÖF–CÖKA munkáslevelezője fogalmazta meg e veretes mondatokat. Az idézet abból az először március 22-én megjelent közleményből való, amit kilenc zalaegerszegi oktatási intézmény vezetője jegyez, és amit aztán véres kardként hordozott körbe az MTI és a kormánysajtó, hogy lám, lám…

Csakhogy van itt egy kis bökkenő. A közleményt nem a tanári kar, hanem az intézmények vezetői jegyzik, ráadásul – amint ezt a Kettős Mérce kiszúrta – először nem is az MTI hozta le.

Amint azt a bejegyzésükben írják: „az iskolák honlapjainak egyikén sem látható a friss közlemények között ilyen tartalmú írás. Maga a közlemény először a zaol.hu oldalán jelent meg, de ott is csak idéznek belőle. Később a Magyar Idők és Magyar Hírlap már az MTI-re hivatkozva vette át a hírt. A Zalai Hírlap még az igazgatók nevét tüntette fel (iskoláik csak zárójelben, helyesírási hibákkal tűzdelve jelentek meg), a többi oldalon viszont a nevek már eltűntek, mintha inkább az intézmények váltak volna hangsúlyossá”.

És hogy miért éppen Zalaegerszegen történt-e kifakadás? A Kettős Mérce szerint „érdemes figyelembe venni, hogy Palkovics László, a frissen kinevezett oktatási államtitkár erősen kötődik Zalaegerszeghez. Olyannyira, hogy itt született, gimnáziumba is ide járt… Bár lehet, hogy ez csupán annyit jelent: a kilenc igazgatónak Palkovics kinevezésének hírére véletlenül eszébe jutott, hogy van egy köznevelési államtitkárság, amelynek minden szavát szentírásnak kell venni. Azoknak az igazgatóknak, akik közt akad olyan, aki eddig maga is a tiltakozások mellett állt…”

Merthogy ezeknek az intézményeknek több mint fele a kezdetekkor lelkesen csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez.

Lenne arra egy fogadásunk, hogy szerdán Zalaegerszegen sem fog az összes tanár fülét-farkát behúzva ennek a közleménynek a szellemében eljárni. Pláne azok után, hogy a hátuk mögött kavartak Palkovics-rajongó főnökeik. „Adjunk időt a hivatalos tárgyalások lefolytatására bizalmat az új oktatási államtitkárnak, aki elődeivel ellentétben partnernek tekinti a pedagógusokat.” Ja, persze. Partnernek.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.