Az Európai Unió történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye: a főszerepben Magyarország

  • narancs.hu
  • 2017. március 19.

Villámnarancs

A Fidesz Brüsszelbe exportálta a korrupciót.

Az LMP szerint a kormánynak szembe kellene néznie azzal, hogy a paksi beruházást Orbán Viktor miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és fizetett lobbistáik akarják, az emberek azonban nem.

Jancsó Andrea Katalin, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy a kormánynak sikerült Brüsszelbe is „exportálnia a korrupciót”, mivel máig nem hozták nyilvánosságra sem a paksi bővítést érintő uniós döntések alapjául szolgáló határozatokat, sem azok részletes indokolását.

Jancsó szerint a Günther Oettinger uniós biztossal kapcsolatban álló Klaus Mangold német üzletembert, az „egyik legnagyobb orosz lobbistát” mindig a Paks 2-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárások megszüntetésekor

fizette ki Magyarország,

és felidézte, hogy Günther Oettinger az ő magánrepülőgépén érkezett Budapestre.

Az LMP most azt várja az Európai Bizottságtól, hogy tisztázza magát a korrupciós vádak alól, és hozza nyilvánosságra döntéseinek részletes tartalmát. Jancsó úgy fogalmazott: amennyiben a szervezet ezt nem teszi meg, azzal elismeri, hogy a paksi bővítés engedélyezése az

Európai Unió történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye,

és hogy az uniót nem a választott vezetői, hanem lobbisták és multinacionális cégek irányítják.

Jancsó úgy véli, ha a magyar lakosság sem a kormányára, sem az unióra nem számíthat, csak saját maga akadályozhatja meg Paks 2-t, és az LMP ezért kezdeményezett népszavazást. Hajrá, ez lesz csak igazán Dávid és Góliát, vagy még inkább Dávid és a Góliátok küzdelme.

Figyelmébe ajánljuk