G. Fodor Gábor atombombája, a Fidesz őszödi beszéde – Vad visszhangok jobbról az interjúnkra

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. febr. 21., 16:08
kommentek
6
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Századvég-diri rengeteg érdekes dolgot mondott csütörtöki nyomtatott kiadásunknak adott interjújában. Sokan fel is kapták tőle a vizet.

„A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a »polgári Magyarország« hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még ma is azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarország valóban polgári Magyarország volt. Ez óriási tévedés” – nyilatkozta lapunknak G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója. Bár szövegét nagy kedvvel elemezték baloldali orgánumok publicistái, de ide inkább csak jobboldali véleményeket gyűjtöttünk ki. Nagy riadalomról árulkodnak. Mondanunk sem kell, nem azon buktak ki, hogy Habony Árpádot tanulatlannak és nyilvánvaló gúnnyal „jó embernek” nevezte, hanem az, hogy hagymáznak titulálta a polgári Magyarországról szőtt Orbán-szlogent.

Tiszta víz a pohárban

Tiszta a víz a pohárban?

Fotó: MTI

A Népszabadság vezető fideszes politikusokat kérdezett, akik egyenesen a Fidesz őszödi beszédéről deliráltak:

„Amennyiben G. Fodor Gábor Fidesz-vezető vagy az Orbán-kormány tagja lett volna, most azt kellene mondani, hogy az őszödi beszédét mondta el a Magyar Narancsnak adott interjúban, amikor arról beszélt, hogy a jobboldali értelmiségiek közül sokan tévedésben vannak, mert a polgári Magyarország csak egy hívószó volt, egy politikai termék. De mivel nem volt sem fideszes politikusi, sem kormányzati funkciója, a részéről ez a kijelentés elemzői cinizmus” – ilyen és ehhez hasonló véleményt fogalmaztak meg munkatársunknak a kormányoldalon, illetve a konzervatív értelmiségiek táborához tartozók.

(…)

Szerintük (ti. jobboldali vezetők, gondolkodók szerint) G. Fodor – aki a Századvég stratégiai igazgatója – kijelentésével nem erősíti, hanem rombolja Orbán Viktor hitelességét, hiszen egyúttal azt is mondja, nem érvényes semmi, ami értékválasztást jelent. Akkor viszont felvethető a kérdés, azok a hívószavak, amelyekkel a szabadságharcos-unortodox Orbán Viktor »operált« Brüsszellel, Washingtonnal szemben, vagyis a nemzet, a szuverenitás, mennyire érvényesek, mennyire lehet ezeket komolyan venni. Ezek is a posztromanticista elképzelés/történelemszemlélet »termékei«? – vetette fel lapunknak az egyik jobboldali véleményvezér.”

A valasz.hu Ön is bevette a dumát a „polgári Magyarországról”? Szégyellje magát! című cikkében csak sóhajtott egy mélyről felfakadót:

„Nyílt beszéd G. Fodor Gáboré. Újra is kell számolnunk, hogy mink van még pontosan. Mi az, ami valóság, és mi az, amit el kell engednünk, mert a Nemzeti Marketing Rendszere szerint valójában termék.”

Legjobban – az ördög tudja, miért – a Magyar Nemzet akadt ki:

„G. Fodor Gábor atombombát dobott a polgári-keresztény értékrendet magáénak tudó emberek sokaságára. A kifejezés nem túlzás, mert ha igaz, amit G. Fodor állít, akkor az alapjaiban rengetheti meg a polgári-keresztény kormányzásba és politikába vetett hitet. Teljesen szétverheti azt az érték- és szimbólumrendszert, amely nagyon sok jóérzésű ember sajátja. (…)

Elolvastuk újra ezt a bekezdést. Aztán megint. Nincs tévedés. GFG nyíltan arról beszél, hogy azok az értékek, amelyeket a kilencvenes évektől a jobboldali szavazók magukénak éreztek, s amelyek 2002-ben a Kossuth térre vittek sok százezer, zászlót lengető lelkes embert, valamint amelyek kétszer is kétharmados győzelmet hoztak a Fidesznek, csak egy »termék« csomagolását díszítették. Ezek, ugye, olyan értékek, mint Isten, nemzet, család, Erdély. GFG lenézéssel és már-már szánalommal beszél azokról, akik akkor is, most is hisznek abban, hogy a politika alapvetően mégiscsak értékeken és célokon alapul.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. febr. 21., 16:08
kommentek
6
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
G. Fodor Gábor
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  Mátyás József Gál
  2015. február 24., kedd 05:22
  Ne feledkezzünk meg arról a tényről,hogy szavazáskor nagyon sok ember nem szavazott mert bíztak egyik pártban sem!!A fidesz megkövetelte a szimpatizánsoktól,hogy szavazz ránk!
  Ha mindenki szavazott volna a fidesz nem lett volna kétharmados !!
 2. 5
  Hrossagaukur
  2015. február 23., hétfő 05:04
  Ezt el'úrtuk!, Nem kicsit, nagyon!!!! - gfg
 3. 4
  Hofipisti
  2015. február 22., 13:19
  Kedves "fagusz"! Szerintem az országnak egy tisztességes, erkölcsileg kikezdhetetlen, de szakmailag jó csapatra lenne szülsége ahhoz, hogy az oly közel lévő mélyvonal és "becsapódás" előtt újra "fel lehessen emelni a gépet".
  Az első lépés a fékek és ellensúlyok, a hatalom-megosztás és a szekularizáció visszaállítása kell legyen, hogy szóba se jöhessen egy új egypárti rend, mely önkéntelenül is - nem beszélve az akaratlagosságról - a tehetségtelen nyaloncok diktatúrájához vezet. Ezzel együtt természetesen nem várható, hogy az ország, az átlag polgár életkörülményei valamit is javuljon, ezért kell visszaállítani a demokráciát.
 4. 3
  fagusz
  2015. február 22., 12:33
  Hogy lehet ennyi badarságot összeírni. Igazából nem szeretek kommemtelni, de néha fel megy a pumpám. Most így jártam.Inkáb ő legyen a kormányon, mint valaki más, szabadelvű idiota.
 5. 2
  hakohen
  2015. február 21., szombat 19:55


  Nem értem, hogy miért vannak kiakadva az (akármilyen színű) újságírók?

  Azért nem hinném, hogy a figyelmesebbek és gondolkodóbbak ne tudták volna már 1998-ban, hogy a "polgározás" sima választási propaganda. A "bourgueois" és a "citoyen" összemosásán alapul, azon, hogy a magyar nyelv nem különbözteti meg a kettőt.

  Azért ez nem most derült ki, legfeljebb géfodor tabut sértett.

  És miért, a 2010-es "a zemberek" ugyan mit takart? Hogy a zemberek országa vagyunk? És a sok "nemzeti" izé?

  Az érdekközpontúságról pedig maga OV beszélt, ha jól emlékszem tavaly.

  Nehogy má' ennek a mulatságos (!) interjúnak alapján ítéljük meg őszázadvégességét.

  Az meg hogy Habonyt "nyilvánvaló gúnnyal" nevezte jó embernek, nyilvánvaló hülyeség. Tessék talán figyelmesen elolvasni a print számban megjelent interjút, kedves Villámnarancs. És ha lehet, ne villámgyorsan. Hanem gondolkodva.

 6. 1
  hammurabbi
  2015. február 21., szombat 18:06
  Akinek volt szeme a "látáshoz"és füle a "halláshoz"már ezelőtt is tudta kik ők ,mit akarnak, acsarkodnak? Ki kezdte? Én emlékszem 2002. Fidesz vesztett. Utána jött a kokárda, a fehér szalag, a karkötő, az erdélyi szavazás. Mindenkit szét vert, családot, barátokat, határon kívülieket megpróbált megutáltatni a hazaiakkal. Miért? Mert nyerni akart! Nem azért mert szereti a magyarokat,Orbán csak a hatalmat szereti.
  A Fidesz ultraliberális pártként látta meg a napvilágot és hogy maga Orbán Viktor volt a legnagyobb liberális Magyarországon - egészen 1994-ig, amikor a választási vereségből rájött, hogy
  populizmussal több szavazatot lehet nyerni, hisz megvezethető hülyéből mindig több lesz.
  Igazából sose volt igazi liberális,igaz,konzervatív se.Orbánt csak a hatalom érdekelte mindig is.A hatalomért.
  Egyébként már nem is konzervatív, hanem nemzetiszocialista, vagy valami populista keresztény kurzust visz.
  Orbán új típusú populista szerinte a nép "homogén", akarata pedig a közjóra irányul és csupán egy hiteles képviselőre ,vezérre van szüksége, aki ezt az akaratot érvényesíti. Ebben az ideológiában politikailag csak az lehet legitim, ami illik az erkölcsi elképzelésekhez, a karizmatikus vezető pedig az "a férfiú, aki tudja, hogy mire van szüksége a népnek", és akinek más véleménye van, az nem is tartozik a néphez.
  Miután 98-2002-ben először kormányzott a Fidesz, Orbán Viktor megízlelhette milyen is irányítani egy országot és mennyi hatalommal jár ez. Miután 2002-ben elvesztette a választásokat(amit egyébként a közvélemény-kutatások szerint meg kellett volna, hogy nyerjen), kikészült.Onnantól kezdve csak az érdekelte, hogy hatalomra jusson(ennek érdekében sok mindent meg tett).Ezért lett a 1990-ben még liberális, később konzervatív, de most már csak demagóg, populista és hatalommániás Horthyt majmoló pojáca,ám veszélyes pojáca ,veszélyes a demokráciára,s mindenre ami emberi érték.
  Majd Orbán Kötcsén olyan beszédet mondott, amely ezektől a normáktól való eltérésre buzdít. Foglaljuk el, sajátítsuk ki az országot, számoljuk fel a demokráciát. Legyen üldözött, akinek más véleménye van, azt nyilvánítsuk a nemzet ellenségévé. Gyakorlatilag ezt mondta (és ezt is csinálja). Kifejtette, hogy az lenne legjobb az országnak, ha – miután végre miniszterelnöknek választják – megszűnnének a demokratikus viták, megszűnne a hatalmi váltógazdálkodás, elvitatnák az ellenzékiség jogát. Mondja ezt egy olyan politikus, aki minden írott és íratlan szabályt felrúgva fejtette ki ellenzéki tevékenységét az elmúlt nyolc évben. Orbán örök időkre tervezi a kormányzást, szerinte ez mindenki érdeke. Egyelőre 15-20 évet nevezett meg szerényen. De senkinek ne legyen beleszólása a kormányzásba, ne legyen két párti (többpárti) demokrácia, elég egy kormányzó párt, amely majd elintéz mindent, megmondja mindenkinek, mi a helyes.
  De most 2014-től akik Orbánt hatalmon tartják a Közgép 2.0 maffia és rész követelnek az adófizetők,az EU-s és minden más pénzből ,ezek már nem orbánisták ,ezek a FideSS új rabló janicsárjai,őket nem hatja meg a békemenetes báncsák a magyart orbáni szöveg ,de kihasználják ,ezek már a lázáristák akiknek annyiuk van amennyit érni akarnak,ők jövő hatalmasai a vagyonukon , a gazdasági befolyásukon keresztül akarnak örök hatalmat,békésen ezt a bandát nem lehet eltávolítani.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk