A kormányhatározat még meg sem jelent a Magyar Közlönyben, Orbán csókosával már leszerződtek

  • narancs.hu
  • 2015. június 21.

Villámnarancs

Hajrá, Vidi, ússz, ússz, te vízicsoda! A közvetlenül Orbán Viktor megfelelő égtája alá bekötött vidielnök, Garancsi István a medencében is erős hátszéllel kaszál.

A Videoton elnökeként és Orbán Viktor csókosaként közismert „Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt. nyerte el azt a közbeszerzési eljárást, amelyet az MNV Zrt. a 2017-es budapesti úszó-világbajnokság beruházásaira írt ki” – olvashatjuk a Népszabadságban. A cikkből kiderül az is, hogy a pályázaton még a Strabag-MML Kft. és a Magyar Építő Zrt. indult el. A papírok szerint a projektet a Market a legolcsóbb ajánlatának köszönhetően nyerte el. „Ez bruttó 48,72 milliárd forint, ami feltűnően közelít ahhoz a 49 milliárd forintos tételhez, amelyet a kormány és az MNV részéről már május végén emlegettek” – írja lap, ám még ennél is érdekesebb, hogy „az adatok szerint ugyanis május 11-én hirdettek eredményt, és másnap a Market Zrt.-vel már szerződést is kötöttek. De a szerződéskötést lehetővé tévő kormányhatározat csak május 26-án jelent meg a Magyar Közlönyben, s csak a megjelenés napjától hatályos azonnal.”

Garancsi István

Garancsi István

Fotó: MTI

A hírre a Párbeszéd Magyarországért reagált elsőként. „A felhatalmazás nélkül kötött Market–MNV-szerződés érvénytelen. Ha a kormány és az MV Zrt. nem reagál érdemben, a PM megteszi a szükséges jogi lépéseket. Addig is jelezzük, hogy bár az úszó-vb megrendezését támogatjuk, azt nem fogjuk hagyni, hogy ennek leple alatt Orbán újra az oligarcháit hizlalja a mi pénzünkön!” – írják közleményükben.

A mindebből adódó első kérdésünk ugyan távolról sem költői, de éppoly nehezen megválaszolható, mint a második...

Tehát az első. Vajon milyen foganatja lesz a PM jogi lépéseinek?

A második. Vajon mikor köszönt az országra egy jó kis Orbán–Garancsi-háború?

Figyelmébe ajánljuk