Bajnaiék megvilágosodása – Most már oké Gyurcsány!

  • narancs.hu
  • 2013. október 7.

Villámnarancs

Hétfő reggeli hír: Bajnai hétfő hajnalban SMS-ben tájékoztatta Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét arról, hogy hétfő délelőtt kezdeményezik az október 23-ai  összellenzéki megmozdulást – mondta az Együtt–PM vezetője az ATV műsorában.

És ez még nem minden!

Bajnai a szervezésre ugyanis Juhász Pétert, az Együtt–PM társelnökét, a Milla vezetőjét kérte fel. A kezdeményezés lényege, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben álló és a „demokratikus oldalt” képviselő szereplők üljenek le egymással egyeztetni az október 23-ai közös megemlékezéssel kapcsolatban – mondta a volt kormányfő. Bajnai a műsorban azt is kijelentette, hogy „mindenkinek, akinek nem tetszik a rendszer, közösen kellene ünnepelnie”.

false

 

Fotó: MTI

Nem mindig volt ez így.

Juhász Péter saját Facebook-posztja 2013. június 13-án, cím: Gyurcsányról érzelmek nélkül!

1. A „zelmúlnyócév” egyrészt totális baromság, mármint úgy, ahogy azt a kormány papagájai három éve ismételgetik. De azt a tényt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a harmadik köztársaság és a jogállam bukására nyolcévnyi baloldali kormányzás után került sor. Súlyos politikai felelősség terheli ezért a baloldali politikai szereplőket – nem mindenkit, és nem egyenlő mértékben. De egy biztos: ennek a politikai kudarcnak az első számú szimbóluma Gyurcsány Ferenc. Megújulást, korszakváltást egyszerűen nem tartok elképzelhetőnek azzal a szereplővel, akinek kormányzása majdnem csődbe vitte az országot.

2. A szavahihetőség végleges elvesztését nem vette tudomásul Gyurcsány Ferenc, ez pedig stratégiai jelentőségű politikai hibának bizonyult: egy teljesen hitelét vesztett kormányfő nem vihet véghez nagy áldozatokat követelő megszorításokat, mert senki nem fogja elhinni, hogy az áldozatokat érdemes meghozni. A reformok ezért – ha tartalmilag helyesek is voltak – politikailag döglöttek. Azonban sem ő maga, sem szellemi hátországa nem volt hajlandó ezzel szembenézni.

3. Gyurcsánynak nagyon régen fel kellett volna ismernie, hogy politikailag megbukott, és jelenléte ma már inkább teher a baloldalon – az őszödi beszéd után hét évvel is az ország egyik legelutasítottabb politikusa egy olyan országban, ahol pedig igencsak jellemző a politikai amnézia.

4. Gyurcsány nem Orbán, még csak nem is hasonlít rá. Egyik sem kutya, de a másik sem eb, még csak viccből sem gondolom, hogy felcserélhetők lennének bármilyen tekintetben. Pusztán arra akarom felhívni a figyelmet, hogy nem igaz a tétel, miszerint Orbán Viktor után bárki kormányozhatná Magyarországot, tehát bárkivel lehet – sőt, egyenesen kell – koalíciót kötni az Orbán-kormány leváltása érdekében.

Ennek az analízisnek az első három pontjával lényegében semmi gond. A negyedikkel is csak annyi, hogy vagy korábban kellett volna körültekintőbben fogalmazni, vagy manapság kellene kissé lassabban megszeretni újra Gyurcsány Ferencet.

Figyelmébe ajánljuk