Kikerültek a konzultációs honlapot kitöltők adatai az orosz szerverre vagy sem?

  • narancs.hu
  • 2017. július 28.

Villámnarancs

Lezárult a Yandex-ügy vizsgálata, nincs egyértelmű válasz.

Nyilvánosságra került a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jelentése tegnap a Yandex-ügyről, írja a 444. Még április elején tárta föl a portál, hogy a nemzeti konzultációs honlap egy orosz szerverre továbbítja a kitöltők személyes adatait. Ebből vizsgálat lett, ami most zárult le, ám megnyugtató válaszokat nem adott az eredmény.

A Yandex a NAIH kérdésére azt állította:

szerverük nem fogadta a nemzeti konzultációt kitöltők adatait.

A vizsgálat során a nemzeti konzultációs honlapot készítő alvállalkozó azt állította, hogy mielőtt élesedett a honlap, kikapcsolták a Yandex „webvisor” nevű funkcióját, csak a kódban felejtették benne egészen véletlenül.

Ez egy pluszfunkció a Yandex oldalán – ahol simán készíthetünk magunknak egy fiókot, majd egy mérőkód segítségével megnézhetjük, hány látogatója van az oldalunknak –, ahol azt tudjuk beállítani, hogy a weboldalon található mezőkbe írt szövegeket is mentse el a Yandex. Vagyis ha ez a funkció bekapcsolva marad, a gyanútlan magyar állampolgár pedig kitölti a nemzeti konzultációt névvel és e-mail-címmel, azok máris az orosz szerveren landolnak.

A magyar kormány elvileg arra kérte a fejlesztőket, ezt kapcsolják ki, sőt ezt állította Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája is áprilisban. A Yandex azon állítását, miszerint

csak a kódban maradt benne a „webvisor” funkció

és semmiféle személyes adatot nem fogadott a szerverük, csupán a külföldi szerverek átvizsgálásával lehetne bizonyítani, ezt a NAIH is elismeri.

Így tulajdonképpen máig nem lehet tudni, hogy a 11 ezer magyar állampolgár adatai (ennyien töltötték ki az első nap a konzultációs weblapot) ott csücsülnek-e még az orosz szervereken vagy sem, vagy egyáltalán ott voltak-e valaha.

Figyelmébe ajánljuk